vineri, 2 august 2013

Publicat la 8/02/2013 09:17:00 a.m. de Anonim

„Tenebre“ la Biertan

"Stitches", regia Conor McMahon

Regizoarea Kristina Buozyte va fi prezentă la premiera naţională a peliculei „Vanishing Waves“ premiată cu „Melies d'Or“ pentru cel mai bun film fantastic al anului 2012.


Autor: Aurelian LUNGU

Proiecţia va avea loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină“, programat în perioada 14-18 august la Biertan. La secţiunea „Tenebre“, un best of 2012-2013 în materie de producții lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii și difuzate în exclusivitate în România, vor mai concura filme precum „Stitches“ (regia Conor McMahon, premiul pentru „cea mai spectaculoasă moarte“ la Frightfest 2012), „The Bay“ (regia Barry Levinson, premiul publicului la Toronto), „The Lords of Salem“ (regia Rob Zombie) sau „Grabbers“ (regia Jon Wright, premiul publicului la Neuchatel și Strasbourg 2012). 

Opt premiere în România

"Grabbers", regia Jon Wright
Pe lângă deja amintitele „El cuerpo“ (nominalizat la Goya 2013), „We Are What We Are“ și „V/H/S/ 2“ (lansate la Sundance 2013), secțiunea „Tenebre“ propune alte cinci titluri de referință ale genului. Astfel, „Vanishing Waves“ („Aurora“) spune povestea unei iubiri imposibile. În „Stitches“, un clovn se întoarce la viață și se pune pe căsăpit adolescenți. Filmul irlandezului Conor McMahon reușește să te facă să râzi cu lacrimi și să te oripilezi extrem, de cele mai multe ori în spațiul aceluiași cadru. Genul „found footage“ suferă o mutație binevenită și se transformă într-un soi de docu-horror ecologic în interpretarea lui Levinson care demonstrează, sângeros, dar cu sânge rece, că talentul nu ține cont de gen. Gotic, șaptezecist, sângeros și reverent, „The Lords of Salem“ este un horror retro-stilizat pe care Rob Zombie și-a dorit toată viața să-l vadă și să-l facă. Regizorul a distribuit-o într-un rol principal pentru soția sa, Sheri Moon Zombie, iar în roluri roluri episodice apar „veteranele“ Patricia Quinn, Dee Wallace și Meg Foster. Jon Wright a hotărât că frisoanele și hohotele stau la aceeași masă: în „Grabbers“, localnicii dintr-un sat irlandez de coastă se baricadează cu cățel, cu purcel (plus polițiștii de serviciu) în crâșmă și se îmbată conștiincios, așteptând niscai dihănii cu tentacule. 

Concurs pentru cititori

Cititorii Monitorului de Mediaş au ocazia să câştige, prin tragere la sorţi, două abonamente la toate proiecţiile din cadrul festivalului, dacă dau „like“ paginii facebook.com/MonitoruldeMedias.
    Trimite prin e-mail