vineri, 30 august 2013

Publicat la 8/30/2013 06:04:00 p.m. de Anonim

Pentru prevenirea diabetului se recomandă consumul de fructe proaspete şi nu de suc de fructe

Consumul de fructe proaspete ca merele, strugurii şi afinele reduc riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 (cel mai frecvent), iar înlocuirea lor cu suc de fructe industrial ar putea, dimpotrivă, creşte acest risc.

Acestea sunt concluziile unui studiu apărut astăzi şi preluat de AFP, citată de Agerpres. Astfel, specialiştii recomandă consumul de fructe în general pentru prevenirea unor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, chiar dacă rezultatele studiilor epidemiologice au fost până acum contradictorii în privinţa acestei boli. 
Cercetători americani, britanici şi singaporezi au analizat datele din trei studii americane, efectuate în total pe 187.383 persoane. După ce au eliminat toţi bolnavii de diabet, maladii cardiovasculare şi cancer la începutul studiilor, au analizat consumul de fructe şi de suc de fructe cu ajutorul unor chestionare completate de participanţi din patru în patru ani, o perioadă de la 19 la 24 de ani. Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participanţilor) au dezvoltat diabet de tip 2. 
Aplicând diferite criterii (vârstă, activitate fizică, etc.), cercetătorii au constatat o legătură semnificativă între consumarea anumitor fructe şi scăderea riscului de diabet. Cele mai bune au fost afinele, urmate, în ordine, de struguri, mere, pere, banane şi grefuri. Cine consumă astfel de fructe cel puţin de două ori pe săptămână riscă cu 23% mai puţin să facă diabet decât cei care consumă mai puţin de o dată pr săptămână, arată studiul publicat în revista medicală British Medical Journal. 
Nu sunt indicate, în schimb, căpşunile şi pepenii, care pot creşte riscul de diabet. Riscul creşte cu 21% şi la cei care beau mult suc de fructe industrial (mai mult de un pahar mare pe zi) faţă de cei care beau sub un pahar pe săptămână. Sucurile de fructe, spun cercetătorii, au în general un indice glicemic ridicat (indice de clasificare a alimentelor, bazat pe efectele lor asupra nivelului de glucoză din sânge) şi mai puţini nutrienţi benefici decât fructele proaspete. 
Contrar altor studii anterioare, cercetătorii nu au depistat nicio legătură între consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat (cazul strugurilor şi bananelor) şi un risc crescut de diabet. 
Deşi recunosc limitele studiului lor (dificultatea de a izola consumul anumitor fructe, persoanele observate lucrau în mare parte în domeniul sănătăţii, îndeosebi în Europa), cercetătorii apreciază că el confirmă recomandările actuale în privinţa consumului de fructe proaspete în prevenirea diabetului.
    Trimite prin e-mail