marți, 6 august 2013

Publicat la 8/06/2013 08:16:00 p.m. de Anonim

Lansarea cărţii "Hârtiile Masculului" de Silviu Gherman şi concert Mes Quins la ARTmania


Joi, 8 august, de la ora 15.00, Curtea Veche Publishing îşi invită cititorii în Piaţa Mică din Sibiu, la festivalul ARTmania, unde va avea loc evenimentul de lansare a cărţii "Hârtiile Masculului".

Combinând ideea de cultural şi neconvenţional, ARTmania şi Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură şi performance muzical la evenimentul de prezentare a cărţii lui Silviu Gherman, unde cititorii îl vor putea cunoaşte atât în postură de scriitor, cât şi ca muzician, lansarea cărţii fiind urmată de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman şi Ovidiu Chihaia.
Silviu Gherman punctează că volumul "Hârtiile Masculului" s-a născut din "misoginism, inadecvare şi mai multe eşecuri sentimentale", fiind o carte a unei lumi în care autorul a "trăit ani de zile şi în care nu vrea să se mai întoarcă". Volumul a fost primit cu mare entuziasm de publicul şi fanii scriitorului, care îl cunosc deja pe Silviu Gherman în calitate de muzician şi comedian, primind în acelaşi timp şi recenzii foarte bune din partea criticilor. "Ficţiune postapocaliptică specistă, fantasy evoluţionist, distopie falică şi/sau gendermorfoză socială, «Hârtiile Masculului» funcţionează, prin dimensiunea sa fantezist-parodică, şi ca o posibilă critică la adresa naturii umane", după cum notează Marius Chivu în recenzia cărţii. "Masculii prezentaţi drept un gen inferior, reproductibili, dar inutili reproducerii, folosiţi uneori ca instrument al orgasmului de către femeile atotputernice, superioritatea de gen trecută prin procesul reciclării organice, sexualitatea deviantă, dependenţa de tehnologie şi încrederea oarbă în ştiinţă, cruzimea faţă de animale şi natura ostilă – toate conferă acestui roman punk posibile accente filozofice. (…) Cu umor negru şi atmosferă sordidă, plin de scene ce abundă în absurd şi grotesc, construit cu o fantezie debordantă şi cu un imaginar organic à la Cronenberg, inventiv lexical şi variat stilistic (Masculul scrie, la un moment dat, scenariul falsei revoluţii sub forma unei operete), romanul lui Silviu Gherman este, de departe, cea mai stranie carte publicată anul trecut, singulară şi, mai ales, promiţătoare pentru o viitoare, mai consistentă şi mai vizibilă, nişă punk în literatura noastră".
Silviu Gherman este din Braşov, unde a urmat liceul de artă. În studenţie s-a mutat în Bucureşti, unde a oscilat între o facultate administrativă şi una de actorie. În 2008 a înfiinţat Mes Quins, o formaţie de pop sintetic cunoscută ca "floarea undergroundului". În acelaşi an a început să posteze regulat pe pagina sa de Youtube scurte filme comice. În 2012, cel de-al treilea său roman, "Hârtiile Masculului", a fost publicat la Curtea Veche Publishing. (T. B.)
    Trimite prin e-mail