vineri, 12 iulie 2013

Publicat la 7/12/2013 10:47:00 a.m. de Anonim

Teodora Dragomir, absolventa cu 9,93 la BAC: "E foarte important să munceşti"

Teodora Dragomir
Mii de elevi din judeţul Sibiu aşteaptă, astăzi, cu înfrigurare, afişarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestaţiilor. La nivel local, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“ este cel mai bine clasat, cu un procent de promovabilitate de 90 la sută, urmat de Liceul Teoretic „Axente Sever“ şi Şcoala Naţională de Gaz. Cea mai mare medie a avut-o Teodora Dragomir, absolventă a profilului tehnician activităţi economice la SNG. „E foarte important să munceşti, mai ales în ultimul an. Cred că subiectele au fost abordabile“, a mărturisit Teodora, pentru Monitorul de Mediaş. Din păcate, tânăra nu are  de gând să rămână în oraşul natal. „Nu prea există viitor, nu există şanse, nu sunt oportunităţi“, conchide ea.


Autori: Milu OLTEAN, Alex PÎNTEA

Pentru Teodora, examenul a însemnat un pariu câştigat. Notele afişate i-au întrecut şi ei aşteptările: 10 la matematică, 10 la economie şi 9,80 la limba şi literatura română. „Am avut emoţii, mai ales la română, dar emoţiile au dispărut atunci când am văzut subiectele. La celelalte materii eram foarte bine pregătită, aşa că emoţiile au fost doar atâta vreme cât a durat aşteptarea subiectelor. Per ansamblu, cred că subiectele au fost abordabile, poate mă aşteptam să fie mai greu la matematică şi economie”, ne-a mărturisit tânăra a cărei medie generală a fost 9,93.

Teodora Dragomir: "În ultimul an,
am apăsat pedala de acceleraţie."
Munca învinge

Performera de la SNG este de părere că toate eforturile făcute în timpul liceului sunt încununate de o notă bună la examenul de maturitate, iar o pregătire constantă în toţi cei patru ani este o garanţie a succesului. „Până în clasa a XII-a am muncit constant, iar în ultimul an am apăsat pedala de acceleraţie şi am insistat mai mult. Am căutat un echilibru între învăţătură şi distracţie, pentru că nu poţi fi tot timpul doar între cărţi. Probabil, dacă n-aş fi făcut eforturi până acum şi aş fi lăsat totul pe ultima sută de metri, n-aş fi avut aceste rezultate, de aceea cred că e foarte important să ai constanţă”, explică Teodora Dragomir. Media de la BAC are o pondere de 50 la sută în admiterea la facultatea pe care vrea s-o urmeze. Sfatul pentru cei care se vor afla în faţa examenului de BAC în anii viitori este să muncească. „E foarte important să munceşti, mai ales în ultimul an. Rezultatele bune vor face uitate toate eforturile. Cred că proverbul «ai carte, ai parte» este şi va fi mereu actual, pentru că indiferent de şpăgi, şmecherii şi bani, valoarea va fi întotdeauna apreciată, iar cunoştinţele îţi cresc gradul de reuşită. Ţin să le mulţumesc profesorilor, mulţumesc şi familiei pentru înţelegere şi suport şi le doresc mult succes pe mai departe tuturor colegilor mei”, a spus Teodora.

Drept sau economie

Urmează admiterea la facultate, iar planurile ei se îndreaptă spre o carieră de avocat. În cazul în care planurile nu-i vor ieşi aşa cum vrea, medieşeanca se gândeşte şi la o carieră pe tărâmul economiei. „Voi da admitere la Facultatea de Drept din Cluj Napoca, pentru că mi-aş dori o carieră de avocat. Am ceva emoţii pentru că o să fiu pusă în faţa unui test de raţionament şi nu ştiu exact cum o să fie. Aici n-ai ce să înveţi. Am făcut asemenea teste şi sper să fie bine. Oricum, o doua opţiune sunt Ştiinţele Economice, tot la Cluj, dar eu sper să fiu admisă la Drept”, explică fata.

Teodora deplânge lipsa oportunităţilor pentru tineri în oraşul natal

Mediaşul nu intră în planurile de viitor

Asemeni multor tineri care pleacă la studii în alte oraşe, Teodora nu ia în calcul o revenire în oraşul natal. „Mi-aş dori să rămân la Cluj. Mai mult ca sigur vreau la Cluj, indiferent că voi urma o carieră în avocatură sau în economie. Mi se pare că, la Mediaş, pentru tinerii absolvenţi nu prea există viitor, nu există şanse, nu sunt oportunităţi. Nu m-am gândit să revin la Mediaş să lucrez. Am deja mulţi prieteni care doresc deja să plece şi din România. Deocamdată nu m-am gândesc la asta, încă vreau să rămân aproape de casă”, susţine Teodora.

Roth-ul, cel mai bun

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu a afişat, la începutul acestei săptămâni, rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului 2013. Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” este cel mai bine clasat din municipiul Mediaş, cu un procent de promovabilitate de 90%, urmat de Liceul „Axente Sever” şi Şcoala Naţională de Gaz. Astfel, la „Roth”, dintre cei 101 candidaţi, 90 şi-au luat bacalaureatul Pe poziţia a doua se află „Axente Sever”, cu 87,34%, 69 dintre cei 83 candidaţi fiind declarați reuşiţi. La Şcoala de Gaz, promovabilitatea a fost de 76,14%, 134 de elevi din cei 180 înscrişi reuşind să promoveze. De asemenea, la Colegiul Tehnic „Mediensis”, 64% dintre candidaţi au luat BAC-ul. 

Sute de contestaţii 

La nivelul judeţului Sibiu au fost înregistrate 549 de contestaţii. Cele mai multe au fost la limba şi literatura română - 157, la matematică - 75 sau la biologie animală şi vegetală - 69. „Precizăm că la nivelul judeţului Sibiu nu avem niciun liceu care să aibă promovabilitatea de 0%. Există două licee cu procentaj scăzut, sub 10 la sută, Liceul Tehnologic «Nicolae Teclu» Copşa Mică şi Liceul Tehnologic «Automecanica» Mediaş”, a precizat Livia Creţulescu, purtătoarea de cuvânt a IŞJ Sibiu. La polul opus, toţi cei 111 candidaţi de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu au trecut cu brio examenul. Rezultatele contestaţiilor se vor afişa în cursul zilei de astăzi.
    Trimite prin e-mail