sâmbătă, 6 iulie 2013

Publicat la 7/06/2013 12:32:00 p.m. de Redacţie

Şova a promis Mediaşului centura!

Lucrările la centura ocolitoare a Mediaşului ar trebui să înceapă în maxim doi ani, a anunţat senatorul Viorel Arcaş. Social-democratul a avut o discuţie cu reprezentanţii CNADNR şi s-a întâlnit şi cu Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional.


Autor: Alex PÎNTEA

O delegaţie din care au făcut parte Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, prefectul Ovidiu Sitterli şi deputaţii PSD Gheorghe Roman şi Ioan Axente a participat, la sfâşitul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu ministrul Şova. „Subiectul de bază a fost Autostrada Transilvania. Subiectul doi pe care l-am introdus noi, delegaţia din Sibiu, a fost centura ocolitoare a Mediaşului. Discuţia este favorabilă, în sensul că începem să facem demersuri le către minister pentru studiul de fezabilitate, proiectare şi, în viitor, identificarea surselor de finanţare, astfel încât lucrările să înceapă în maxim doi ani de zile“, a promis Cindrea.

Se caută fonduri

După întâlnirea desfăşurată la sediul Prefecturii din Cluj, Gheorghe Roman a confirmat că delegaţia judeţului Sibiu a cerut sprijin pentru centura ocolitoare a Mediaşului. Parlamentarul din Colegiul 3 a mai apreciat că acest proiect este vital pentru Mediaş şi pentru toată zona de nord a judeţului Sibiu. „Promisiunea ministrului Dan Şova a fost aceea că se caută surse de finanţare pentru realizarea acestui proiect şi că, până la sfârşitul acestui mandat, lucrările la acest obiectiv de investiţii extrem de important pentru Mediaş şi pentru nordul judeţului Sibiu vor începe“, menţionează Roman.

Discuţii la minister

Potrivit senatorului Viorel Arcaş, proiectul centurii ocolitoare se află în faza licitaţiei pentru refacerea studiului de fezabilitate. Parlamentarul a dezvăluit, în cadrul unei conferinţe de presă, că a avut o serie de discuţii la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), precum şi cu ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. „Am avut o discuţie la CNADNR, iar centura ocolitoare a Mediaşului este prinsă şi ca finanţare pe fondurile din 2014. Acum se află în licitaţie, se pregăteşte studiul de fezabilitate. Acesta trebuie refăcut“, a explicat preşedintele organizaţiei municipale PSD Mediaş, care şi-a asumat proiectul în campania electorală de anul trecut.

Nouă ani de bâlbe

Centura ocolitoare a Mediaşului va avea circa 8,5 kilometri lungime, cu două benzi de circulaţie şi două acostamente. Ea ar trebui realizată pe digul râului Târnava Mare. Potrivit anunţului dat publicităţii de către CNADNR, proiectul ar fi trebuit să demareze în 2008. Proiectul preliminar şi documentele de licitaţie erau prevăzute să dureze nouă luni, achiziţia pe o perioadă de cinci luni, construcţia efectivă a variantei ocolitoare pe 24 de luni, iar perioada de notificare a defectelor să se întindă pe 36 de luni. Costurile se ridică la peste 20 de milioane de euro. Evaluarea datează, însă, din 2004 şi trebuie reactualizată. Trei sferturi din fondurile necesare urmau să fie asigurate de către Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), iar statul român ar trebui să pună la dispoziţie diferenţa de bani. Această finanţare a fost pierdută. În toamna lui 2011, ministrul Economiei, Ion Ariton, promitea că, într-un singur an, Mediaşul va avea centură ocolitoare.
    Trimite prin e-mail