luni, 29 iulie 2013

Publicat la 7/29/2013 07:53:00 a.m. de Anonim

Doi medieşeni scot la iveală tainele adâncurilor


Casa Gazelor Naturale găzduieşte inedita expoziţie foto „Tăcerea luminii“, semnată de speologii Cosmin Berghean şi Sergiu Băcioiu.


Autor: Milu OLTEAN

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Asociaţia de Speologie, Ecologie şi Turism „Polaris Med“, cuprinde 37 de fotografii realizate pe parcursul a doi ani în mai multe peşteri din România, precum şi alte locuri deosebite din munţii patriei.

Demers profesionist

Speologul medieşean Cosmin Berghean nu se află la prima acţiune de acest gen. „Expoziţia cuprinde fotografii din peştera Gheţarul de la Scărişoara, Pojarul Poliţei, Peştera din Peretele Dârninii, Huda lui Papară, Roşia Montană, Gheţarul Vârtop şi Munţii Trascău - Piatra Secuiului, realizate de mine şi de Sergiu Băcioiu de doi ani încoace. Cea mai nouă fotografie din expoziţie are trei săptămâni. În expoziţie sunt mai multe fotografii participante chiar şi la concursuri internaţionale, avem locul 4 la Cluj la Festivalul Internaţional Speo-arta, fotografia se numeşte «Infinit» şi am ţinut să o avem şi pe afiş. Pot să spun că, faţă de expoziţia anterioară, calitatea fotografiilor a crescut considerabil, asta pe de o parte din cauza unei aparaturi mai bune, dar şi a evoluţiei profesionale. Băcioiu are o tehnică foarte bună. Am îmbinat tehnica cu ceea ce vedeam în subteran, iar rezultatele au fost mai bune“, a explicat Berghean, pentru Monitorul de Mediaş.

Fotografii una şi una

Printre minunile naturale surprinse în imagini se numără cristale de peşteră şi excentrice din peştera Pojarul Poliţei, stalactite şi coloane de gheaţă de la Scărişoara, unde cel mai mare gheţar din lume adăposteşte peste 110.000 de tone de gheaţă fosilă. „Avem şi o fotografie care surprinde interiorul unei picături de apă, în care se aflau şapte larve de păianjen, realizată în peştera Huda lui Papară. De asemenea, în expoziţie se află şi patru fotografii de la lacul de decantare din Valea Şesii, fostul sat Geamăna din Munţii Metaliferi. Ne bucurăm foarte tare că expoziţia a fost foarte bine primită, iar lumea îmbrăţişează ideea de a aduce la suprafaţă, prin intermediul aparatului foto, comorile din adânc, ceea ce foarte puţini au şansa să vadă“, mărturiseşte Berghean. Expoziţia poate fi vizitată până la 1 septembrie, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 17.00.
    Trimite prin e-mail