luni, 24 iunie 2013

Publicat la 6/24/2013 10:41:00 a.m. de Redacţie

Condamnaţi la muncă

156 de locuitori din Mediaş şi împrejurimi vor munci în folosul comunităţii, din cauză că nu şi-au plătit amenzile. Înlocuirea sancţiunii contravenţionale cu ore de muncă este o practică la care autorităţile apelează frecvent. Anul trecut, Judecătoria Mediaş a soluţionat peste 700 de dosare de acest gen.


Autor: Alex PÎNTEA

În general, instituţiile care solicită înlocuirea amenzii contravenţionale cu muncă în folosul comunităţii sunt Poliţia Locală, Poliţia Rutieră, posturile de poliţie rurală şi Jandarmeria. Anul trecut Judecătoria Mediaş a soluţionat 720 de dosare cu acest obiect. Medieşenii care nu au de unde să îşi plătească amenzile sunt acţionaţi în instanţă de către instituţiile care au aplicat sancţiunea, iar, de regulă, Judecătoria îi condamnă. „Până la data de 31 mai erau în derulare pe rolul Judecătoriei Mediaş un număr de 156 de dosare cu acest obiect şi anume înlocuirea amenzii contravenţionale cu muncă în folosul comunităţii. Pe parcursul anului 2012, instituţia noastră a rezolvat 720 de dosare de acelaşi gen“, a precizat Ioan Vişa, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Mediaş, la solicitarea Monitorului de Mediaş. 

Două „maxime“

Cea mai mare sancţiune pe care o poate stabili instanţa este de 300 de ore de muncă efectuate în folosul comunităţii. Anul trecut au fost înregistrate două dosare în care s-a stabilit această sancţiune. Contravenienţii au fost obligaţi să execute pedeapsa în localităţile de domiciliu. „Anul trecut am avut înregistrare un număr de două dosare cu sancţiunea maximă. Este vorba de 300 de ore de muncă efectuate în folosul comunităţii. Cele două persoane sunt din Mediaş şi respectiv Biertan“, a mai menţionat Vişa.

Puşi la dispoziţia primăriilor

Legea şi practica judiciară stabilesc că sancţiunea amenzii se înlocuieşte cu muncă în folosul comunităţii ori de câte ori contravenientul nu plăteşte amenda şi nu există posibilitatea executării silite, datorită insolvabilităţii acestuia, spun judecătorii. Activităţile pe care le desfăşoară contravenienţii sunt stabilite de către primarul localităţii în care aceştia îşi execută sancţiunea, care este, în cele mai multe cazuri, localitatea de domiciliu.

Lege mai aspră

Muncă în folosul comunităţii prestează şi beneficiarii venitului minim garantat. Asistaţii social din municipiul Mediaş vor ieşi şi în acest an să facă curăţenie pe străzile şi în pieţele din oraş, fiind plătiţi după un tarif orar corespunzător salariului minim brut pe ţară. Potrivit Legii 416/2001, aceste persoane trebuie să respecte un plan de măsuri stabilit de către municipalitate. În urma unei monitorizări realizate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, s-a constatat că, în unele cazuri, determinarea veniturilor nete ale familiilor a fost subiectivă, iar orele de muncă au fost repartizate aleatoriu, fără existenţa unui plan lunar şi fără o evidenţă clară a orelor de muncă prestate. În aceste condiţii, legea a fost înăsprită.
    Trimite prin e-mail