joi, 6 iunie 2013

Publicat la 6/06/2013 06:21:00 p.m. de Anonim

Colegiul Tehnic „Mediensis“ este locul în care începe profesia fiecărui elev


Colegiul Tehnic „Mediensis“ are o ofertă educaţională modernă, în raport cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. Unitatea pune la dispoziţie, pentru anul şcolar 2013-2014, şase clase a câte 28 de locuri.


Autor: Alex PÎNTEA

Cum să continui o tradiţie meşteşugărească multiseculară în societatea informaţiei? Cum să reconstruieşti o tradiţie pe care vremurile o aşează în afara opţiunilor de carieră a tinerilor? Sunt întrebări care, în anii 90’, au fost teme aproape dramatice pentru întregul învăţământ profesional românesc din domeniul industriei uşoare. „Pentru Colegiul Tehnic «Mediensis», cele două probleme au constituit puncte de inflexiune de la care pornind s-au desenat vectorii dezvoltării actuale a şcolii. Era vorba despre modernizarea ofertei educaţionale, pe de o parte, şi racordarea acestei oferte, în limitele maxime de flexibilitate posibile, la opţiunile noi de carieră de pe piaţa muncii românească şi europeană“, arată Corina Tănase, directorul Colegiului Tehnic „Mediensis“.

Cultură a calităţii

De la an la an, numărul de clase a crescut, oferta şcolară s-a diversificat, iar unitatea s-a dotat cu tehnologii sincronizate la profesiile actuale. În acelaşi timp, corpul didactic s-a perfecţionat prin cursuri postuniversitare de reconversie profesională şi de masterat în universităţi de renume sau prin stagii de perfecţionare derulate prin programe finanţate din bani europeni. „Toate aceste eforturi, solicitante, dar profitable pe termen lung, au ridicat constant nivelul serviciilor educaţionale oferite de şcoală şi au creat o cultură a calităţii care au transformat Colegiul Tehnic «Mediensis», pentru multe dintre specializările oferite astăzi, în primă opţiune a absolvenţilor de clasa a VIII-a din şcolile aflate în zona Mediaş“, se mândreşte Tănase.

Viaţă şcolară bogată

Elevii de la „Mediensis“ sunt în permanenţă angrenaţi în diferite activităţi. Anul 2013 a debutat cu un periplu istoric şi literar prilejuit de Unirea Principatelor Române, eveniment organizat la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth“ în luna ianuarie. În aceeaşi lună a fost organizată în şcoală săptămâna non-violenţei. În februarie, liceenii au celebrat Dragobetele şi au participat la Ziua Siguranţei pe Internet, eveniment desfăşurat la Casa Gazelor Naturale. Ulterior, în luna aprilie a fost organizat concursul de arte plastice şi eseuri cu tema „Ziua Pământului“. Luna trecută a avut loc sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice, eveniment organizat de Catedra de Istorie şi Ştiinţe Socio-Umane, în colaborare cu Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei municipiului Mediaş. De asemenea, pe 24 mai a fost organizată o acţiune marcând „Ziua Internaţională a Copilului Dispărut şi Exploatat Sexual“.

Eveniment special

La sfârşitul lunii trecute, pe 30 mai, elevii celor şapte clase terminale au spus „adio“ liceului. A fost o atmosferă solemnă, cu lacrimi şi flori, cu emoţii la intonarea imnului Gaudeamus Igitur. Rând pe rând, diriginţii au strigat pentru ultima oară catalogul, iar elevii, îmbrăcaţi în robe şi toci în culorile tradiţionale ale colegiului, au primit diplome de onoare şi au fost aplaudaţi de către părinţii, rudele, colegii, profesorii şi invitaţii prezenţi la acest eveniment. „Fiecare clasă şi-a personalizat prezentarea printr-un videoclip care a surprins cele mai inedite momente din viaţa de licean. De asemenea, au fost premiaţi elevii cu cele mai bune rezultate la învăţătură şi cei care au promovat imaginea Colegiului Tehnic «Mediensis» în cadrul concursurilor şi a activităţilor extracurriculare. A urmat momentul emoţionant al desemnării şefei de promoţie din acest an, Roxana Cherciu, cu media generală 9,51, din clasa a XII-a E, dar şi predarea cheii liceului elevilor din clasa a XI-a“, povesteşte Corina Tănase.

Şase clase

Pentru anul şcolar următor, oferta şcolii cuprinde şase clase a IX-a. Absolvenţii claselor a VIII-a pot opta pentru profilele: tehnician operator tehnică de calcul, tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii, tehnician în industria pielăriei, tehnician în activităţi economice, coafor stilist şi tehnician în activităţi de comerţ.

65 de ani de istorie

Actualul colegiu duce mai departe tradiţia Şcolii Profesionale de Ucenici care şi-a început activitatea pe 1 octombrie 1948 cu 44 de elevi şi zece cadre didactice, pentru pregătirea muncitorilor sticlari. De-a lungul anilor, unitatea a purtat denumiri precum Şcoala Profesională de Sticlărie, Şcoala Profesională de Sticlă şi Ceramică Fină, Şcoala Profesională Vitrometan, Şcoala Profesională M.I.U, Grupul Şcolar Profesional şi Tehnic sau Grupul Şcolar M.I.U. După 1989, s-a numit Grupul Şcolar de Industrie Uşoară. Eforturile deosebite depuse pentru creşterea continuă a calităţii procesului de învăţare, pentru dezvoltarea bazei materiale şi pentru creşterea nivelului de perfecţionare a cadrelor didactice au făcut ca, din toamna anului 2009, şcoala să devină Colegiul Tehnic „Mediensis“.
    Trimite prin e-mail