duminică, 26 mai 2013

Publicat la 5/26/2013 10:45:00 a.m. de Anonim

Regina Ziegler, invitat special


Ediţia din acest an a MECEFF prilejuieşte întâlnirea publicului român cu una dintre cele mai mari producătoare germane de film şi televiziune, Regina Ziegler.


Autor: Alex PÎNTEA

Regina Ziegler
Aceasta a primit în 2004 premiul omagial „Berlinale Camera“, acordat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. De asemenea, în 2012, Ziegler a obţinut un prestigios „Prix Europa Lifetime Achievement Award“ pentru contribuţia deosebită în producţia de televiziune, radio şi online.

Perspectivă unică

Regina Ziegler va prezenta la MECEFF 2013 câteva dintre filmele realizate în Germania de unul dintre colaboratorii săi permanenţi, regizorul Wolf Gremm (Fabian, Kamikaze 1989, Rainer Werner Fassbinder: Letzte Arbeiten), „Korczak“, filmul lui Andrzej Wajda pe un scenariu de Agnieszka Holland, filmul de televiziune „Mutter muss weg“ (2012) în regia lui Edward Berger și thrillerul erotic „Solo für Klarinette“ regizat de Nico Hofmann în 1998. De asemenea, tot în cadrul MECEFF, vor fi difuzate serialul TV „Weissensee“, laureat în 2011 cu premiul pentru cel mai bun serial TV de către Academia Germană de Televiziune şi omnibusul „Erotic Tales“, ale cărui scurtmetraje au drept autori pe câţiva dintre cei mai sonori regizori ai cinema-ului mondial: Bob Rafelson, Melvin van Peebles, Susan Seidelman, Ken Russell, Mika Kaurismäki sau Hal Hartley.

Pelicule premiate

Programul german se încheie cu o selecţie de filme recente, dintre care se remarcă „Tabu - Es ist die Seele ein Fremdes auf Erden“, în regia lui Christoph Stark, povestea destinului tragic de care a avut parte marele poet austriac Georg Trakl, mort la numai 27 de ani din pricina unei supradoze de droguri, „Klimt“, în regia lui Raul Ruiz, cu un John Malkovich în formă de zile mari, „Halt auf freier Strecke“, în regia lui Andreas Dresen, laureat al premiului secţiunii „Un certain regard“ - Cannes 2011, „Hannah Arendt“, în regia Margarethei von Trotta, cu Barbara Sukowa in rolul titular, povestea uneia dintre figurile marcante ale gândirii socio-politice contemporane, şi care a fost corespondentul special al revistei americane „The New Yorker“ la procesul lui Adolf Eichmann, comedia de moravuri „Drei“, în regia „internaţionalului“ Tom Tykwer, şi „Barbara“, filmul care i-a adus regizorului Christian Petzold un Urs de Argint la Berlin şi o nominalizare la categoria „Cel mai bun film“ în cadrul Premiilor Academiei Europene de Film.

Maraton Radu Gabrea

Radu Gabrea
Preşedintele MECEFF, Radu Gabrea, va oferi publicului medieşean o selecţie de cinci filme personale, realizate de-a lungul șederii sale în Germania de Vest. „Fürchte dich nicht, Jakob!“ (1982), ecranizare a nuvelei „O făclie de Paşte“ scrisă de Ion Luca Caragiale, relatează transformarea uimitoare a unui alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul unui anti-semitism obiectiv şi internalizat palpabil. „Ein Mann wie Eva“ (1984) reprezintă un omagiu absolut adus de regizorul român cineastului său preferat, Rainer Werner Fassbinder, la numai doi ani după moartea acestuia și totodată, o cronică a noţiunii de cinema. „Ein Unding der Liebe“, film în două părţi turnat în 1988 pentru televiziune este povestea singurătăţii și aventurilor mai mult sau mai puţin triste ale lui Georg Bleistein, un tânăr obez lipsit de dragoste şi afecţiune. „Ins Blaue“, din 1991, realizat în coproducţie cu Franţa, este un film despre o tânără pereche de profesori germani care, confruntaţi cu probleme financiare, trebuie să-şi anuleze concediul programat în sudul Franţei. Ultimul film din acest calup este „Rosenemil“ (1993), ecranizare a romanului omonim scris de Georg Hermann, avându-l drept protagonist pe regretatul Werner Stocker şi a cărei acţiune se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol XIX.
    Trimite prin e-mail