joi, 9 mai 2013

Publicat la 5/09/2013 03:17:00 p.m. de Anonim

Germania, invitată la Mediaş

Cea de-a treia ediție a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF), care va avea loc în perioada 25-29 iunie, are drept invitată specială o țară a cărei istorie cinematografică a fost legată, încă de la început, de evoluția celei de-a şaptea arte pe plan mondial.

Astfel, în selecția MECEFF, publicul cinefil va avea ocazia să se (re)întâlnească cu mari regizori ai cinema-ului german de ieri și de azi (Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Edgar Reitz sau Werner Herzog), cu filmele realizate în Germania de către președintele festivalului, regizorul Radu Gabrea, și să vadă o serie de producții recente de scurt și lungmetraj, lansate și premiate în festivalurile internaționale de profil.

Regina Ziegler

De asemenea, ediția din 2013 prilejuiește întâlnirea publicului român cu una dintre cele mai mari producătoare germane de film și televiziune din toate timpurile, Regina Ziegler, laureată în 2004 cu premiul omagial „Berlinale Camera”, acordat anual în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. În 2012, Ziegler a primit prestigiosul „Prix Europa Lifetime Achievement Award” pentru contribuția deosebită în producția de televiziune, radio și online. Ea va fi prezentă la Mediaş în calitate de invitat special al ediției.

"Lili Marleen", 1981, regia Rainer Werner Fassbinder


Rainer Werner Fassbinder

Regizorul, scenaristul și actorul Rainer Werner Fassbinder (31 mai 1945 – 10 iunie 1982), unul dintre numele cele mai importante ale Noului Cinema German, a reușit, în mai puțin de 15 ani de carieră, să creeze o operă impresionantă: 40 de lungmetraje, două seriale de televiziune, trei scurtmetraje, 24 de piese de teatru și patru piese radiofonice, plus 36 de roluri interpretate fie în filmele sale, fie în ale altora. Personalitate plurivalentă, Fassbinder a lucrat și ca manager de teatru, compozitor, cameraman, monteur și producător. Filmul selectat în cadrul MECEFF 2013 – "Lili Marleen" (1981), ecranizare a romanului autobiografic "Der Himmel hat viele Farben" ("Cerul are multe culori"), scris de artista Lale Andersen, prima interpretă a celebrissimei piese – reprezintă unul dintre puținele realizate de Fassbinder în limba engleză și prilejuiește, printre altele, reîntâlnirea cu câteva nume mari ale cinema-ului internațional: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer, Udo Kier etc.

Wim Wenders

Președinte al Academiei Europene de Film încă din 1996, dublu nominalizat la Oscar, câștigător al unui BAFTA, un Palme d'Or și un FIPRESCI la Cannes ("Paris, Texas", 1984), al unui Urs de Argint la Berlin ("The Million Dollar Hotel" / "Hotelul de un milion de dolari", 2000), al unui Mare Premiu al Juriului la Cannes ("Faraway, So Close!" / "Departe, atât de aproape!", 1993) sau al unui Leu de Aur la Veneția ("Der Stand der Dinge" / "Starea de fapt", 1982), Wim Wenders reprezintă cel mai iubit și mai valoros export cinematografic german al ultimelor trei decenii. Portretul dedicat lui din cadrul MECEFF 2013 cuprinde două filme impresionante, "Der Himmel über Berlin" ("Cerul deasupra Berlinului", premiul pentru regie la Cannes în 1987) și "Lisbon Story" ("Poveste din Lisabona", 1994), menite să contribuie la amplul portret al unui regizor devenit cult.

Edgar Reitz

Edgar Reitz, al cărui nume este definitiv legat de trilogia TV "Heimat: A Chronicle of Germany" ("Patria: o cronică a Germaniei", 1984), "Heimat: A Chronicle of a Generation" ("Patria: cronica unei generaţii", 1993) și "Heimat 3: A Chronicle of Endings and Beginnings" ("Patria 3: o cronică despre sfârşituri şi începuturi", 2004), va fi omagiat la MECEFF grație celei mai recente producții din serie, "Heimat Fragments: The Women" ("Patria, fragmente: Femeile", 2006) – între timp, regizorul se află în postproducție cu un nou episod al epopeei, "Die andere Heimat" ("Cealaltă patrie"), de această dată produs direct pentru cinema și cu Werner Herzog în rolul principal. La rândul său, Herzog va fi prezent la MECEFF cu filmul care l-a confirmat drept un imens nume al regiei mondiale din a doua jumătate a secolului trecut, "Enigma lui Kaspar Hauser", peliculă lansată la Cannes 1975, unde a primit premiul FIPRESCI și Marele Premiu al Juriului.

"Patria, fragmente: Femeile", 2006, regia Edgar Reitz


Pe lângă aceste lungmetraje, tot în cadrul secțiunii speciale "Țară invitată: Germania", publicul prezent la Mediaș va face cunoștiință cu unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de scurtmetraj ale lumii, Oberhausen, grație unei selecții impresionante de filme scurte lansate de festival în perioada 1958-1964 și reunite într-un cofret special lansat cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Proclamația de la Oberhausen (1962) ce a marcat începuturile Noului Cinema German.



    Trimite prin e-mail