sâmbătă, 13 aprilie 2013

Publicat la 4/13/2013 11:34:00 a.m. de Anonim

Sănătate de 8 lei

Opt lei trebuie să plătească, la externare, pacienţii Spitalului Municipal Mediaş. Măsura a intrat în vigoare de la 1 aprilie şi face parte din proiectul Ministerului Sănătăţii de a reforma din temelii sistemul medical.


Autor: Alex PÎNTEA

Nivelul coplăţii a fost stabilit în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie a Spitalului Municipal. Astfel, s-a decis ca fiecare pacient externat să plătească suma de 8 lei, în condiţiile în care legea permite un cuantum minim de 5 lei şi unul maxim de 10 lei. „În urma şedinţei Consiliului de Administraţie şi respectând criteriile legale s-a stabilit la nivelul Spitalului Mediaş o valoare de 8 lei pe internare, sigur, respectându-se exact ordinul ministrului“, a precizat managerul Bogdan Burghelea. Conducerea instituţiei sanitare medieşene estimează că 10-15 la sută din numărul total de pacienţi vor fi obligaţi la coplată.

La ghişeul de internări

Banii adunaţi vor intra direct în bugetul spitalului. Totuşi, conducerea instituţiei sanitare medieşene susţine că este greu de făcut un calcul în ceea ce priveşte suma care va fi strânsă, iar acest lucru va fi oricum posibil abia spre sfârşitul anului. „Din numărul total de internări, cam jumătate sunt urgenţe. De asemenea, mulţi pacienţi intră în celelalte categorii de persoane scutite de coplată, astfel că, din estimările noastre, undeva la 10-15% dintre persoanele internate vor plăti. Plata se face la externarea pacientului. Practic, fiecare persoană, în momentul în care se externează, se va prezenta la ghişeul de internări, unde am stabilit centrul de plată. Banii vor intra în bugetul spitalului“, a mai menţionat Burghelea. La Sibiu, conducerea Spitalului Judeţean a introdus coplata la nivelul de doar 5 lei.

Scutiţi de coplată

Conform legii, minorii sunt scutiţi de coplată, la fel ca şi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, sunt scutiţi tinerii cu vârste de până la 26 de ani proveniţi din sistemul de protecţie a copilului care nu realizează venituri din muncă sau nu beneficiază de ajutor social, persoanele persecutate politic în perioada comunismului, veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate şi lăuzele fără venit sau cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară. „Există o categorie destul de vastă de pacienţi scutiţi de coplată. Este vorba de cei cu pensie sub 740 lei, cei care sunt internaţi pentru afecţiuni de urgenţă, studenţii şi elevii, veteranii de război şi alte categorii“, a explicat managerul Spitalului Municipal.

Acte doveditoare

Persoanele scutite de coplată trebuie să facă dovada că se încadrează într-una din categoriile exceptate, cu ajutorul unor documente eliberate de autorităţile competente, precum şi documente sau declaraţii pe propria răspundere privind veniturile foarte mici realizate sau faptul că nu realizează venituri.



    Trimite prin e-mail