luni, 8 aprilie 2013

Publicat la 4/08/2013 03:26:00 p.m. de Anonim

5.000 de medieşeni, aşteptaţi la miting. Ministrul Constantin Niţă: "Nu înţeleg înverşunarea angajaţilor"

Aproape 5.000 de lucrători din industria gazului şi alţi medieşeni sunt aşteptaţi mâine după-amiază, de la ora 16.00, în faţa Primăriei, la mitingul de protest împotriva ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (foto).

Potrivit Agerpres, ministrul Constantin Niţă a anunţat vineri că mută la Bucureşti conducerile Romgaz şi Transgaz, spre disperarea unui întreg oraş. "Ministrul a zis că mută conducerea Romgaz, ceea ce face rău Mediaşului, Sibiului, Ardealului. Noi aşteptăm răspuns de la domnul prim-ministru. De la ora 16.00 facem mitingul, la care eu zic că vin 5.000 de oameni", a precizat Ioan Stoicovici, liderul Sindicatului Liber Romgaz.
Împreună cu preşedintele sindicatului din Transgaz, Stoicovici va coordona acţiunea de protest la Mediaş şi nu vor merge la discuţii cu ministrul Niţă, pe care-l acuză că a dorit să facă o diversiune, invitându-i tocmai marţi, la ora 12.30, la minister. "Nu merg la Bucureşti, eu o să fiu la Mediaş. La fel ca şi preşedintele sindicatului din Transgaz. Domnul ministru Niţă a dorit să facă o diversiune. Marţi, de la ora 12.30, la discuţiile cu domnul ministru Niţă, vor merge prim-vicepreşedintele sindicatului din Romgaz şi prim-vicepreşedintele sindicatului din Transgaz", a mai spus Stoicovici, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, ministru delegat pentru Energie a declarat că mutarea sediului central al companiilor de gaz la Bucureşti nu va afecta angajaţii societăţii, drepturile lor salariale sau cota de venit la bugetul local. "Conducerile celor două companii trebuie să îşi desfăşoare activitatea în Bucureşti, deoarece societăţile vor fi internaţionalizate, vor derula proiecte importante, de anvergură, şi este normal să existe un sediu secundar în Capitală. Măsura vizează top-managementul, nu salariaţii. Angajaţii nu sunt informaţi corect. Probabil sunt puşi să protesteze de directori. Nu înţeleg înverşunarea salariaţilor, din moment ce această măsură nu îi vizează, nu este o discuţie despre drepturile lor salariale, nu se modifică nicio cotă de venit către autorităţile locale. Invit sindicatele, marţi, la minister, să îşi exprime nemulţumirile şi să discutăm despre această situaţie", a spus Niţă, pentru Agerpres. 
Sindicaliştii din Romgaz şi Transgaz şi primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu, dar şi o serie de politicieni locali, printre care Klaus Iohannis, nu sunt de acord cu decizia ministrului Niţă. "Noi am autorizat mitingul la care aşteptăm să vină cel puţin 3.000 de oameni. Nu suntem de acord cu ce doreşte să facă domnul ministru Niţă. Romgazul şi Transgazul trebuie să rămână la Mediaş", a subliniat Neamţu, în condiţiile în care un sfert din bugetul neconsolidat al Mediaşului se bazează pe contribuţiile celor două societăţi.
Singurul politician local care a ţinut să dezaprobe public manifestările de protest este deputatul social-democrat Gheorghe Roman. Acesta afirmă că mitingul este unul cu tentă politică, prin care primarul Teodor Neamţu încearcă să distragă atenţia opiniei publice de la felul "dezastruos" în care conduce oraşul şi de la modul în care arată drumurile.
Deja, joia trecută, 380 de sindicalişti de la Romgaz s-au aflat în grevă japoneză, împotriva deciziei ministrului Niţă.



    Trimite prin e-mail