duminică, 3 martie 2013

Publicat la 3/03/2013 09:47:00 a.m. de Redacţie

Tradiţie respectată la Dârlos

Localnicii din Dârlos au participat, duminica trecută, la un obicei popular de alungare a iernii şi a răului, cunoscut în limba germană sub numele de „Fasching”.


Autor: Alex PÎNTEA

Sărbătoarea este una tradiţională în comună şi a fost moştenită de la saşi. Oamenii s-au costumat în personaje de poveste şi au pornit pe străzile comunei într-un marş menit să alunge spiritele rele ale sezonului rece şi să întâmpine sosirea primăverii. „Este o sărbătoare a satului, tradiţională, pe care o avem de la minoritatea saşilor. Lumea o percepe ca fiind deja a noastră, pentru că saşii au adus o cultură în Ardeal, iar noi o continuăm şi ne bucurăm să fie cât mai multă lume, să se adune, să se bucure împreună cu noi”, a arătat Gheorghe Fetean, organizatorul evenimentul.

Bucurie împărtășită

Manifestarea din acest an a beneficiat de sprijinul Primăriei Dârlos. „Le mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie. Au tot sprijinul Primăriei şi ne dorim să ducem tradiţia mai departe”, au fost cuvintele primarului Ioan Lupu. La evenimentul din Dârlos a fost prezent, în calitate de invitat, şi deputatul social-democrat Gheorghe Roman. „Este prima dată când particip la o astfel de manifestare. Îl felicit pe primar şi mă bucur că Primăria Dârlos sprijină păstrarea acestor tradiţii într-o zonă atât de apropiată de Mediaş”, a apreciat Roman.



    Trimite prin e-mail