miercuri, 13 martie 2013

Publicat la 3/13/2013 07:19:00 p.m. de Anonim

Pilotul Nicolae Sebastian Marian a rămas viu în conştiinţa comunităţii

Au trecut 10 ani de la tragedia aviatică în care pilotul medieşean Nicolae Sebastian Marian şi-a pierdut viaţa. Alături de el s-au sacrificat cel de-al doilea pilot, Lucian Husdup, medicul Otilia Diana Cardoş şi asistentul medical Lorand Csongor Ferenczy. În noaptea de 4 spre 5 martie 2003, un elicopter de tip Alouette YAR 316 B, aparţinând societăţii Transgaz Mediaş, închiriat de SMURD pentru transporturi medicale de urgenţă, s-a prăbuşit pe o colină aflată la patru kilometri de comuna clujeană Cojocna.


Autor: Alex PÎNTEA

Frânturi din trecut, voci care revin în prezent. „Venea de fiecare dată şi îi alimentam elicopterul şi nu i-am spus niciodată să mă ducă şi pe mine până în înaltul cerului şi uite că acum îl conduc eu pe ultimul drum. Nae, Nae! Vino înapoi… vino aproape de noi şi îţi luăm noi elicopter nou…” Lacrimile l-au sufocat pe şoferul camionului militar, acoperit de coroane, care l-a condus pe ultimul drum pe Nicolae Sebastian Marian, medieşeanul care şi-a dedicat viaţa zborului.

Tragedia de la Cojocna a impresionat o ţară întreagă

Alături de familie

În martie 2003, avioane şi elicoptere de luptă au brăzdat cerul Mediaşului, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care şi-a jertfit viaţa pentru a salva vieţile altora. Strada pe care se află casa părintească a fost neîncăpătoare, sute de oameni, din toată ţara, care l-au cunoscut şi apreciat, venind să fie alături de familia îndoliată de tragedie. Piloţi militari şi civili, prieteni din toată ţara au fost prezenţi la Mediaş, şi au însoţit cortegiul funerar, escortat de o gardă militară. Cortegiul în lacrimi a străbătut drumul de la casa părintească până la cimitirul ortodox, însoţit de un sobor de preoţi. „Un înger a urcat la cer. Nu putem şi nu vrem să credem că Nae a plecat dintre noi. Mai avea atâtea de făcut pe lumea asta. Acum ne priveşte dintr-o lume mai bună”, au fost ultimele cuvinte, rostite printre lacrimi, la groapa săpată în Cimitirul Ortodox din Mediaş, de către un coleg de armată, printre salvele de armă trase în memoria celui care a fost ridicat de către Ministrul Apărării Naţionale în grad de căpitan-comandor post-mortem, Nicolae Sebastian Marian.

Cetăţeni de onoare

Acum cinci ani, echipajul care a căzut la datorie a fost comemorat la sediul societăţii Transgaz. Familia, colegii, prietenii au participat la o ceremonie solemnă, în memoria celor care au fost Nicolae Sebastian Marian şi Lucian Husdup. Familia îndoliată a primit din partea primarului Mediaşului o diplomă de cetăţean de onoare în numele lui Nicolae. Conducerea Transgaz a oferit şi ea o diplomă omagială şi o plachetă. Şi Lucian Husdup, originar din municipiul Rădăuţi, a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului natal. De asemenea, în anul 2010, în curtea Centrului de Documentare şi Informare Gaze Naturale din municipiul Mediaş a fost amplasat un moment dedicat memoriei celor doi piloţi căzuţi la datorie.

Viaţă dedicată celorlalţi

Nicolae Sebastian Marian s-a născut pe 1 ianuarie 1960, la Cristian, în judeţul Braşov. Familia sa s-a mutat la Mediaş, viitorul pilot copilărind pe aceste meleaguri. După şcoala generală, a urmat liceul militar „Mihai Viteazul” de la Alba Iulia, apoi şcoala de aviaţie „Aurel Vlaicu” de la Mediaş. A absolvit cu gradul de locotent pilot pe elicoptere militare. A fost repartizat la Tuzla, Constanţa, unde s-a şi format ca pilot de elicopter. Sutele de ore de zbor peste mare i-au adus recunoaşterea titlului de instructor de zbor în orice condiţii. În timpul misiunilor efectuate pe mare, a aterizat de multe ori, chiar şi pe furtună, pe fregatele militare aflate în patrulare. A ridicat pilotajul la rang de artă, iar din 1996 a renunţat la aviaţia militară şi s-a alăturat unei companii civile, Romgaz Mediaş.

Nae şi Lucică

Împreună cu pilotul rădăuţean Lucian Cristian Husdup, născut tot în 1960, Nicolae Marian a format o echipă teribilă, cunoscută în toată ţara. Nae şi Lucică - aşa erau conoscuţi cei doi piloţi, de către toată lumea. Mereu veseli, mereu zâmbitori, gata oricând să se înalţe spre înaltul cerului, pe care l-au iubit mai presus de orice, cei doi au făcut parte din formaţiunea de intervenţii şi operaţiuni aeriene care timp de aproape trei ani a colaborat cu SMURD Târgu Mureş, salvând sute de vieţi omeneşti.

Decoraţi de Preşedinţie

Cele patru victime ale accidentului aviatic au fost decorate post-mortem de către Preşedinţia României. Şeful statului a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler medicului Otilia Diana Cardoş şi piloţilor Sebastian Nicolae Marian şi Lucian Cristian Husdup. De asemenea, asistentul medical Lorand Csongor Ferenczi a primit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a lll-a. Cei patru au fost decoraţi „pentru înaltul profesionalism, umanismul şi spiritul de sacrificiu, dovedite în numeroase acţiuni de salvare a vietilor omeneşti, la care au participat din partea Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare”.



    Trimite prin e-mail