sâmbătă, 16 februarie 2013

Publicat la 2/16/2013 12:58:00 p.m. de Redacţie

Kádár Tamás: „Trebuie să iubim Mediaşul prin fapte“

S-a născut în Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, a locuit zece ani în Cluj, iar de alţi cinci este medieşean. Pentru Kádár Tamás, Mediaşul este oraşul în care şi-a propus să trăiască alături de familie, iar din acest motiv vrea să pună umărul la dezvoltarea lui. Aşa s-au născut grupurile „Iniţiativă pentru Mediaş“ şi „I Love Mediaş“ în reţeaua de socializare Facebook. Acum, el vrea să facă următorul pas, proiecte care să ducă la îmbunătăţirea mai multor aspecte din viaţa oraşului.


Reporter: Cum s-a născut grupul „Iniţiativă pentru Mediaş“ ?
Kádár Tamás: A apărut deoarece contrastul a fost foarte mare pentru mine. După zece ani de Cluj, am ajuns la Mediaş acum cinci ani şi am văzut foarte multe lucruri în neregulă. Am văzut problemele din oraş, cele care se văd cu ochiul liber, în parcuri, pe stradă, am început să le fotografiez şi să le încarc pe internet, pe un blog personal, iar apoi pe Facebook. Am realizat apoi că oamenii sunt interesaţi de acest subiect, că nicăieri nu s-a prea pomenit de problemele din oraş, în sensul în care să fie centralizate într-un loc pentru a putea fi discutate. Aşa s-a născut grupul „Iniţiativă pentru Mediaş“, care acum 6-7 luni, vara trecută, nu era decât un album foto cu problemele din oraş, cu gropi, cu leagăne rupte…

Reporter: A fost cineva care s-a sesizat, care ţi s-a alăturat ?
Kádár Tamás: Da, chiar de la primele postări, Apa Târnavei Mari SA. Imediat au reacţionat şi chiar au rezolvat problemele pe care le-am sesizat, deşi nu intră în obligaţiile lor să rezolve sesizări pe Facebook. Au avut însă bunăvoinţa să le urmărească şi chiar să le rezolve pe cât posibil. La fel şi de la Gospodăria Comunală, doamna Emilia Coman a intrat pe grup, a văzut câteva probleme şi a rezolvat, de exemplu, o problemă cu un indicator de pe strada Calafat. O altă societate care a răspuns a fost ECO-SAL.

Reporter: Atunci ai realizat că vrei să faci ceva mai mult ?
Kádár Tamás: Am înţeles că se poate face ceva şi ulterior am încercat să reformulez scopul grupului, în sensul de a nu fi doar acel album cu fotografii din oraş, să fie o platformă de dialog între administraţia locală şi cetăţeni. Este o problemă cronică, lipsa de comunicare între autorităţi şi cetăţeni.


Reporter: Ce probleme ridică oamenii care intră pe „Iniţiativă pentru Mediaş“ ?
Kádár Tamás: Cei mai mulţi sunt de acord că există numeroase probleme. Avem câte un membru în grup cam din fiecare zonă a oraşului, care este atent la ce se întâmplă. Aş vrea să ieşim de pe Facebook, să construiesc un site la care să aibă acces oricine, chiar dacă nu are un cont de Facebook. În grup sunt 257 de membri, dintre care circa 50 sunt activi. 

Reporter: Ce iniţiative concrete aveţi pentru Mediaş ?
Kádár Tamás: În primul rând, ar trebui să explicăm oamenilor că Mediaşul este oraşul nostru, al tuturor, este un bun comun al nostru şi nu putem avea o viaţă bună doar ocupându-ne de familia noastră şi de casa noastră. Trebuie să avem grijă şi de ceea ce se întâmplă şi mai departe de poarta noastră sau de uşa apartamentului. De obicei, toţi avem grijă să fie frumos în apartamentul nostru, pe casa scărilor este urât, iar în faţa blocului mult mai urât. Acele spaţii sunt ale nimănui. În primul rând, mentalitatea aceasta trebuie schimbată în Mediaş, să ne îngrijim şi de spaţiile comune, de oraş. Nu putem să ne izolăm doar în familiile noastre şi în casele noastre. Sunt, evident, şi excepţii. Proiectele concrete la care m-am gândit sunt unele vizibile în oraş, care vizează îmbunătăţirea parcurilor, a locurilor de joacă, câte o investiţie cât de mică. Un coş de baschet într-un parc, spre exemplu, amplasat din banii noştri, ai tuturor. Nu e ceva neobişnuit, se face oriunde. Nu vom asfalta noi, dar putem cumpăra o bancă nouă acolo unde este ruptă sau un coş de gunoi.

Reporter: Cineva ar putea să te întrebe: dacă tu nu eşti medieşean, de ce atâta interes pentru oraş ?
Kádár Tamás: Tocmai de aceea, pentru că sunt medieşean de cinci ani, nu vreau să plec din oraş şi intenţionez să trăiesc bine aici. Motto-ul grupului este „Nimic nu se va schimba dacă nu se va schimba nimic“. Trebuie să schimbăm noi ceva ca să se schimbe ceva în oraş, nu putem doar să ne plângem toată ziua că acolo e urât, să facă cineva ceva. Cine să facă ceva, fiecare trebuie să facă ceva, nu putem să acuzăm numai primarul, ci efectiv să ne îngrijim de bunurile comune. Dacă vedem un loc vandalizat sau pe cineva care distruge, face mizerie, să sesizăm Poliţia, Poliţia Locală sau să luăm noi atitudine, să ridicăm mizeria de pe jos şi să o aruncăm în coşul de gunoi.


Reporter: De ce „I Love Mediaş“ ? Ce îţi place la Mediaş ?
Kádár Tamás: În primul rând, istoria de 800 de ani. Pe această pagină s-au adunat într-adevăr foarte multe like-uri, însă asta nu înseamnă ceva decât la nivel declarativ. Ar trebui acum, în etapa a doua, să iubim Mediaşul prin fapte. Avem idei şi în acest sens, să ne întâlnim cu factorii responsabili, aşa cum s-a făcut în campaniile electorale, să ne întâlnim în fiecare cartier cu medieşenii, însă de data aceasta „pe bune“, să ascultăm şi chiar să luăm măsuri. 

Reporter: Acest grup are mai multe persoane interesate.
Kádár Tamás: Aici sunt şi mulţi oameni plecaţi din Mediaş, care vor să vadă ce se mai întâmplă cu oraşul lor, vor să vadă o fotografie cu strada lor, vor să vadă locurile în care au copilărit. E posibil să fi fost înţeleasă greşit ideea cu „I Love Mediaş“, care este un proiect de conştientizare civică şi un simbol de patriotism local. Albumele foto cu locuri frumoase şi oameni faini din Mediaş nu sunt singurele scopuri ale acestui proiect. Vrem mult mai mult. În primul rând, „I Love Mediaş“ trebuie să fie o declaraţie, o atitudine, un simbol de patriotism local, brandul nostru. Şi nu doar la nivel declarativ, cei care poartă şi simt „I Love Mediaş“ trebuie prin acţiuni concrete să dovedească asta şi, prin puterea exemplului dat, să răspândească această gândire. Gândiţi-vă la un aspect din oraş ce aţi vrea să-l îmbunătăţiţi. Punctual, concret. Poate fi o idee total fezabilă şi pragmatică, cum ar fi o statuie cu Stephan Ludwig Roth stând pe bancă în piaţa centrală, sau poate fi un vis utopic, fantezist. Facem un exerciţiu de imaginaţie şi gândire, dar poate vom chiar reuşi să realizăm unele vise împărtăşite de voi. Ştiţi cum putem transforma un vis în realitate? Trezindu-ne!

A consemnat Alex PÎNTEA



    Trimite prin e-mail