sâmbătă, 9 februarie 2013

Publicat la 2/09/2013 12:38:00 p.m. de Redacţie

„Contre“ la Spitalul Municipal Mediaș. Tuberculoșii, trimiși să se trateze la Sibiu

Conducerea Spitalului Municipal vrea să renunţe la cele 12 paturi destinate bolnavilor de tuberculoză, pe motiv că aceştia ar putea contamina alţi pacienţi. În plus, se doreşte realizarea unui compartiment de urologie în cadrul spitalului. Propunerea este contestată chiar de o parte a corpului medical. Decizia finală îi va aparţine Consiliului Local Mediaş.


Autor: Alex PÎNTEA

Trimiterea tuberculoşilor la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu nu este văzută cu ochi buni de medicul Ioan Cîmpean, care susţine că măsura aduce deservicii tratamentului şi va implica şi costuri suplimentare. „Pacienţii cu tuberculoză, odată cu începerea tratamentului, nu mai prezintă pericolul de răspândire a bolii. Pentru pacienţii cu tuberculoză pulmonară, care necesită spitalizare îndelungată, apropierea de domiciliu şi familie este esenţială pentru a se asigura complianţa lor la tratament şi pentru a se obţine în acest fel o rată de vindecare cât mai bună, faţă de spitalizarea într-o unitate aflată la 60 km de domiciliu. Costurile de deplasare pentru pacienţi şi familiile lor vor fi, astfel, mult mai mici în comparaţie cu o eventuală spitalizare la Sibiu“, afirmă coordonatorul dispensarului de pneumoftiziologie.

Unic în ţară?

Pe de altă parte, managerul Bogdan Burghelea arată că nicăieri la nivel naţional nu mai există vreo situaţie precum cea de la Mediaş, în care compartimentul de tuberculoză să funcţioneze în incinta spitalului. Aşa că propunerea de mutare a fost deja făcută şi agreată în consiliul medical al instituţiei. „La nivelul întregii ţări nu ştiu dacă mai există situaţii de acest gen, ca în cadrul unui spital clinic general care asigură foarte multe specialităţi să existe şi un compartiment de tuberculoză. La nivelul judeţului există un spital special pentru această patologie, Spitalul de Pneumoftiziologie de la Sibiu. În Spitalul Mediaş, pe lângă aceşti bolnavi de tuberculoză care se deplasează în incintă, merg la explorări, la diverse analize, avem copii, avem femei gravide, avem bolnavi cu o cu totul altă patologie şi acel pacient nu poate să ştie niciodată dacă pacientul care stă lângă el este un bolnav de tuberculoză care teoretic poate să îl contamineze şi pe el“, a comentat Burghelea. 

Compartiment necesar

În cazul în care propunerea va fi agreată, cele 12 paturi vor fi redistribuite pe alte secţii şi se va constitui un compartiment de urologie. „Am considerat oportună redistribuirea acestor paturi pe alte secţii şi, totodată, un lucru la care eu ţin foarte mult şi pe care am încercat să îl realizez este ca pe o parte din aceste paturi să institui în cadrul spitalului un compartiment de urologie. După cum se ştie, nu există medic urolog la nivelul municipiului Mediaş, iar zona arondată ajunge la un număr de aproximativ 120.000 locuitori“, adaugă managerul Spitalului Municipal. Propunerea va fi adusă în atenţia Consiliului Local Mediaş, iar dacă va fi agreată, se vor face demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii.



    Trimite prin e-mail