miercuri, 2 ianuarie 2013

Publicat la 1/02/2013 08:57:00 p.m. de Redacţie

Retrospectivă: Mediaşul în 2012


Medieşenii au fost chemaţi de două ori la urne în 2012. De fiecare dată au votat continuitatea. I-au acordat lui Teodor Neamţu un nou mandat de primar, iar Gheorghe Roman şi Viorel Arcaş au fost realeşi parlamentari. Oraşul a câştigat anul trecut o sală de sport nouă, o piaţă nouă de cartier, iar din noiembrie dispune de o staţie de tratare a apei la standarde europene. În plan cultural, Festivalul Internaţional de Film s-a bucurat de succes, la fel ca şi cel de folk, casa memorială „Stephan Ludwig Roth” a fost redeschisă pentru public. La sport, echipa de baschet Gaz Metan, cu un nou antrenor, a reuşit să se califice în premieră în grupele EuroChallenge şi chiar să treacă de această fază.


Autor: Alex PÎNTEA



La începutul lunii februarie au fost făcute publice, de către Institutul Naţional de Statistică, datele provizorii ale ultimului recensământ. Potrivit acestora, populaţia Mediaşului numără 44.169 de persoane. Totodată, au fost recenzate în municipiul de pe Târnava Mare un număr de 21.060 locuinţe convenţionale şi 7.402 alte clădiri.

ANL-uri în rate

În luna martie, Asociaţia Locatarilor din Blocurile pentru Tineri din România, înfiinţată de către medieşeanul Dan Nistor, a înaintat o propunere Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Dacă ea va fi pusă în practică, locuinţele ANL ar putea fi achiziţionate de chiriaşi în rate lunare de 100 de euro. Proiectul a fost bine primit de Executiv şi rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în 2013.

Regal chinologic

La începutul lunii aprilie, a avut loc un regal chinologic la Mediaş. Iubitorii de câini din toată ţara şi-au dat întânire, timp de două zile, în municipiul de pe Târnava Mare, pentru a participa la un concurs de tip C.A.C. Evenimentul a avut loc pe terenul de sport al Şcolii Naţionale de Gaz.

Redat oraşului

Medieşenii, dar şi cei care vizitează municipiul de pe Târnava Mare au de la jumătatea lunii mai un nou punct de atracţie. Casa memorială „Stephan Ludwig Roth” a fost din nou deschisă pentru public. "Casa a fost deschisă după doi ani, timp în care au avut loc lucrări de renovare. Evenimentul a marcat 163 de ani de la moartea umanistului medieşean", a reamintit Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

,,Da” la curăţenie!

Pe 12 mai, peste 400 de medieşeni au spus ,,Da” proiectului ,,Let’s Do It România” 2012. Bilanţul: aproximativ 500 de saci cu deşeuri strânşi într-o singură zi, de nişte oameni care şi-au dorit să dea un exemplu, să facă ceva pentru a trăi într-un mediu mai curat, să arate că le pasă. „Le mulţumesc foarte mult tuturor celor care s-au implicat şi care ne-au ajutat în realizarea acestui proiect. Le mulţumesc partenerilor, dar în mod special voluntarilor care s-au înscris şi de această dată în număr mare pentru a participa la acest proiect”, a ţinut să precizeze Cristina Pustai, coordonatorul local al proiectului.

Neamţu, reales

În vară, Teodor Neamţu a câştigat un nou mandat de primar. Acesta a obţinut 7.809 voturi, în timp ce candidatul independent Gheorghe Roman a fost votat de 7.260 de medieşeni. Pe poziţia a treia s-a clasat candidatul USL, Eugen Moraru, cu 6.326 dintre sufragii.

Pe mâna lui Ţenter

Din 14 iunie 2012, Marcel Ţenter este oficial antrenorul echipei de baschet Gaz Metan Mediaş. Tehnicianul a semnat un contract valabil pe o perioadă de doi ani, având ca obiective accederea în grupele EuroChallenge, dar şi o evoluţie consistentă în cele două competiţii interne.

Surpriza Petrescu

La sfârşitul lunii iunie, George Petrescu devine noul viceprimar al municipiului Mediaş, deşi nu era considerat printre favoriţii la ocuparea acestei poziţii. A fost votat de către 12 dintre cei 20 de consilieri locali. Candidatul USL, Eugen Moraru, a avut doar şase voturi, iar Ioan Lăzăroiu (PP-DD), două voturi.

Vot negativ

12.301 medieşeni au votat, la sfârşitul lunii iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce 2.223 persoane au pus ştampila pe „Nu”. În oraşul nostru, prezenţa înregistrată la această consultare publică a fost de 28,62% din totalul persoanelor cu drept de vot.

După 20 de ani

Trupa Rocky 5 a cântat, la jumătatea lunii august, din nou la Mediaş, după vreo două decenii de la ultimul concert în oraşul natal. Recitalul s-a desfăşurat într-o locaţie neconvenţională, în curtea Bisericii Evanghelice „Sf. Margareta”, şi s-a bucurat de o participare numeroasă.

Pierdere grea

În dimineaţa de 19 august, Mihai Iuga, omul care a pus bazele Radio Mediaş 725, a pierdut lupta cu viaţa. A plecat într-o lume mai bună şi a lăsat în urma lui cele două mari coordonate care i-au marcat viaţa: familia şi radioul. 

Show Connect-R

Peste 2.000 de persoane au participat, la sfârşitul lunii august, la recitalul susţinut de Connect-R pe barajul de la Ighişul Nou. Acesta a prilejuit de cea de-a doua ediţie a Weekend-ului de Camping, manifestare organizată de către Consiliul Local al Tinerilor din municipiul Mediaş. 

Piaţă nouă

Piaţa din cartierul Gura-Câmpului a fost inaugurată oficial la începutul lunii septembrie. Noua piaţă funcţionează într-o hală pe piloni acoperită şi are în prezent 20 de mese, însă capacitatea poate fi mărită, în caz de nevoie, la 30 mese. Investiţia se apropie de 500.000 de lei. Municipalitatea are în plan construirea unei pieţe şi în cartierul Vitrometan.

Festival de succes

În prima săptămână din luna septembrie, producţia poloneză „Rosa” a câştigat marele premiu al Mediaş Central European Film Festival ediţia 2012. Este pentru al doilea an consecutiv când Polonia câştigă cel mai important premiu. Filmul românesc „Crulic – Drumul spre dincolo” a obţinut premiul special al juriului, iar producţia „Pianul” s-a ales cu premiul publicului.

Altfel de învăţământ

La jumătatea lunii septembrie s-a deschis la Mediaş o şcoală Montessori. Aceasta este a treia unitate de învăţământ de acest fel din România, după cele deschise la Timişoara şi Bucureşti. Pedagogia Montessori este una larg răspândită în în Europa de Vest, Statele Unite ale Americii, respectiv Canada, şi pune în centrul atenţiei copilul.

Au scris istorie

La începutul lunii octombrie, echipa de baschet Gaz Metan s-a calificat în premieră în grupele FIBA EuroChallenge. Elevii lui Ţenter au câştigat cu 97-92 manşa retur a confruntării cu Ural Ekaterinburg. După ce au pierdut în tur, la Sibiu, la o diferenţă de două puncte, alb-negrii s-au autodepăşit în Rusia şi au reuşit să acceadă în grupe.

Centenar la „Roth”

Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” a aniversat, pe 30 octombrie, 100 de ani de funcţionare. Ca şi acum un secol, momentul a fost celebrat printr-un marş cu fanfară şi a fost dezvelită o placă comemorativă. Tot atunci a avut loc la Sala Traube un spectacol susţinut de elevii liceului medieşean.

Se donează haine

Municipiul Mediaş dispune, de la începutul lunii noiembrie, de containere speciale pentru colectarea de haine, încălţăminte şi jucării. Este vorba de un proiect naţional al Asociaţiei Caritas, intitulat „Să ajutăm împreună”. Obiectele donate care mai pot fi folosite ajung la persoane vulnerabile, în timp ce restul sunt reciclate.

Staţie ultramodernă

Staţia de epurare a apei a fost recepţionată pe 5 decembrie, în bune condiţii. Municipiul Mediaş a devenit, astfel, al treilea oraş din ţară care respectă normele europene în acest domeniu. Staţia a costat 16 milioane de euro şi a fost realizată într-o perioadă de trei ani. „După cinci ani de muncă am ajuns în ziua în care s-a realizat recepţia staţiei de epurare. Trebuie să vă spun cu această ocazie că municipiul Mediaş devine al treilea oraş din ţară care este conform cu normele europene. Avem o staţie care poate deservi o populaţie de 75.000 locuitori”, se mândreşte Virgil Bucşe, director general al societăţii Apa Târnavei Mari.

Sală de sport nouă

Sala de sport de la şcoala generală nr. 5 din cartierul Gura-Câmpului a fost în sfârşit inaugurată, tot în data de 5 decembrie. Aceasta este identică ca şi suprafaţă desfăşurată cu cea din cartierul Vitrometan şi are o capacitate de 150 de locuri. Construcţia a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Au votat USL

Medieşenii au mers pe mâna USL la alegerile parlamentare din 9 Decembrie. Atât Viorel Arcaş, candidatul pentru Senatul României, cât şi Gheorghe Roman, propunerea pentru Camera Deputaţilor, au reuşit să obţină peste 50% din voturi în colegiilor lor.

Capitala folk-ului

Trofeul Festivalului „Mediaş Cetate Seculară ediţia 2012”, desfăşurat la jumătatea acestei luni, a fost câştigat de Grupul „Folk Syndrome” din Braşov. Acesta este format din Iulia Caraiman şi Mihai Todoran. O impresie foarte bună a lăsat şi Grupul „Moldavia Folk”, cel care a obţinut din partea juriului trei premii, două speciale şi premiul I.
    Trimite prin e-mail