vineri, 18 ianuarie 2013

Publicat la 1/18/2013 12:38:00 p.m. de Redacţie

Premieră: taxe mai mici

De la începutul acestei săptămâni, medieşenii îşi pot plăti taxele şi impozitele aferente anului în curs. Direcţia Fiscală Locală a început încasarea acestora atât la sediul Primăriei, cât şi la centrele din cartiere. Nivelul impozitelor şi taxelor locale a rămas la fel ca şi anul trecut. Mai mult, medieşenii ar putea plăti taxe chiar mai mici, în condiţiile în care bonificaţia pentru plata în avans a impozitelor pe locuinţe şi terenuri a fost majorată la 10%, respectiv se va acorda o bonificaţie de 10% la taxa de salubritate. Condiţia este achitarea integrală a impozitelor până pe 31 martie.


Autor: Alex PÎNTEA

Cuantumul impozitelor şi taxelor locale a fost aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinară a Consiliului Local desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute. Aleşii locali au avut pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre. Primul a constat în aprobarea nivelului taxelor conform legii publicate în Monitorul Oficial în data de 28 decembrie şi, implicit, majorarea cu 16%, iar cel de-al doilea în conformitate cu ordonanţa de urgenţă publicată pe 9 ianuarie, prin care le-au redus cu 16%. „Am adoptat două hotărâri, ambele cu referire la nivelul taxelor şi impozitelor locale pe anul în curs. Prima hotărâre a fost de majorare a impozitelor conform bazei legale cu 16%, iar prin cea de-a doua le-am redus cu acelaşi procent. Sigur că întotdeauna este nevoie de bani, dar trebuie să ne uităm şi să ne gândim la cei care plătesc aceste taxe, la posibilităţile lor. Bugetul, ca peste tot, este la fel. Cât ai, atât cheltui. Va trebui să ne descurcăm“, a motivat primarul Teodor Neamţu.

Premieră naţională

Noutatea absolută pentru acest an este aceea că există două bonificaţii pentru cei care îşi achită integral taxele până pe 31 martie. Astfel, bonificaţia pentru plata în avans a impozitelor pe locuinţe şi terenuri a fost majorată de la 7% la 10%, apoi se va acorda o bonificaţie de 10% la taxa de salubritate. „Este pentru prima dată în istoria administraţiei publice locale când se aplică această bonificaţie. Astfel, cei care vor achita integral până pe 31 martie vor avea 3% bonificaţie în plus la impozitele pe locuinţe şi terenuri şi, în plus de asta, vor plăti cu 10% mai puţin la taxa de salubritate“ a mai explicat edilul-şef.

Aglomeraţie la ghişee

Direcţia Fiscală Locală a început, luni dimineaţa, încasarea impozitelor şi taxelor locale cu sistemul informatic în teste. Sute de medieşeni, în marea lor majoritate pensionari, au stat la coadă pentru a-şi achita datoriile la bugetul local. În prima zi de funcţionare a casieriilor s-au strâns la bugetul local peste 180.000 lei. De marţi, încasarea impozitelor se face normal. „Reamintim faptul că cetăţenii municipiului Mediaş îşi pot achita datoriile fiscale atât la ghişeele din cadrul Primăriei, cât şi la centrele de încasare din cartierele oraşului“, subliniază Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.


br />
    Trimite prin e-mail