duminică, 20 ianuarie 2013

Publicat la 1/20/2013 03:46:00 p.m. de Redacţie

Avem centură în 2013?

Lucrările la centura Mediaşului ar putea începe anul acesta, dacă ministerul de resort va găsi banii necesari, promite senatorul Viorel Arcaş. În rest, 2013 va fi un an greu, anunţă de pe acum parlamentarii medieşeni. Pensiile vor fi indexate cu inflaţia, probabil din februarie, însă veştile nu sunt la fel de bune pentru bugetari. Peste câteva zile, Arcaş, Roman şi Axente încep lucrul, în Capitală. Prioritatea zero este adoptarea bugetului.


Autor: Mihai COLIBABA

Noua putere a început reorganizările pe toată linia, astfel încât nimeni nu ştie exact ce ne aşteaptă. Cu toate acestea, social-democraţii care au câştigat detaşat colegiile din nordul judeţului Sibiu se declară optimişti.

Parlamentul este convocat, mâine, în sesiune extraordinară

Buget grevat de datorii

Senatorul medieşean Viorel Arcaş va avea un cuvânt greu de spus în dezbaterea pe viitorul buget. El face parte din comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. „În 21 ianuarie vom începe activitatea la Bucureşti, prioritatea principală a începutului de an este adoptarea legii bugetului de stat pe 2013. Iniţial, trebuia să începem discuţiile în 14, dar probabil că au trebuit amânate din cauza vizitei celor de la FMI, care trebuie să fie şi ei de acord cu indicatorii prognozaţi. Aşteptările sunt foarte mari. Va fi un an greu, cu restituiri de credite, cu dobânzi mari. Prioritatea va fi să nu se mai taie nimic de la nimeni. Eu nu am văzut încă proiectul de buget, deşi sunt în comisia de buget, ştiu sigur că pensiile vor fi indexate cu inflaţia. Probabil şi salariile bugetarilor, dar asta rămâne să vedem. Deocamdată, vizăm reîntregirea lor“, a precizat Arcaş, pentru Monitorul de Mediaş.

Proiect la sertar

Pentru anul care a început, Arcaş şi-a propus să se ţină de cuvânt şi să ducă la îndeplinire promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. „Nu sunt lucruri măreţe“, spune el. În perioada următoare, va continua demersurile pentru construcţia unei centuri ocolitoare a municipiului. „Cea mai importantă e centura Mediaşului, pe care încercăm să o pornim anul acesta. Nu se ştie dacă (proiectul – n. red.) va fi la Ministerul Transporturilor sau la Ministerul Infrastructurii, reorganizarea ministerială a întârziat puţin lucrurile“, a explicat el. Despre şoseaua lungă de aproximativ 8 km, care se va desprinde din DN 14 şi se va întinde până la ieşirea spre Sighişoara, s-a tot vorbit în ultimii ani. Este un proiect în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care mulţi l-au promis, dar nimeni nu l-a pornit. În 2010, după ce primul ministru Emil Boc declarase că şantierul va începe, Arcaş a obţinut un răspuns oficial în care Executivul recunoştea că s-a pierdut finanţarea de la Banca Mondială. Şi sibianul Ion Ariton le-a promis medieşenilor centura, pe când era ministru al Economiei, însă planurile au rămas tot pe hârtie.

Infrastructura, pe primul loc

Câştigătorul colegiului 3, Gheorghe Roman, şi-a asumat şi el priorităţile judeţului, pe care le va promova pentru varianta finală a legii bugetului. Social-democratul a plecat deja spre Bucureşti. Contactat de Monitorul de Mediaş, deputatul a vorbit despre câteva direcţii pe care va insista. „Eu mi-am însuşit nişte priorităţi ale Consiliului Judeţean pentru care voi face amendamente la buget. Este vorba, în principal, despre proiecte legate de drumuri, canalizare etc. Pe acestea o să le includ în dezbaterea proiectului de buget“, a lămurit Roman. În noua legislatură, el este vicepreşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

De interes naţional

La capitolul iniţiative legislative, Arcaş are pe rol o lege care vizează amnistia fiscală pentru veniturile bugetarilor. „Ei se judecă acum cu Curtea de Conturi ca să nu mai fie obligaţi să returneze sporurile încasate, după ce li s-au dat şi apoi Guvernul Boc le-a tăiat“, a reamintit senatorul medieşean. „Ceea ce am început, cu reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate pensionarilor, continuăm. România viitorului trebuie să fie o Românie socială şi echitabilă“, susţinea el, în campania electorală de anul trecut. O altă iniţiativă cu bătaie lungă se referă la încadrarea în muncă a celor care primesc venitul minim garantat. „Am în vedere ca beneficiarii Legii 416, care primesc ajutor social, să poată fi angajaţi ai primăriilor şi astfel să aibă şi carte de muncă, să li se plătească nişte contribuţii şi să poată ieşi, la un moment dat, şi ei la pensie. Şi aşa nu-şi prea fac treaba, măcar dacă vor fi angajaţi vor trebui să vină ca la serviciu. Asta nu implică eforturi financiare deosebite pentru administraţiile locale – li se vor plăti aceiaşi bani, în plus va fi doar plata acelor contribuţii. Trebuie să lămuresc întâi grupul nostru parlamentar şi să demarăm procesul legislativ“, a detaliat Viorel Arcaş, contactat de Monitorul de Mediaş. Ideea sa are şanse să devină proiect de lege, în condiţiile în care medieşeanul este viceliderul grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

„Începutul e promiţător“

Membru al comisiei permanente pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, reprezentantul hârtibăcenilor a reiterat promisiunea din campania electorală, aceea că va face politică în beneficiul celor care l-au ales. „Acum, cât mai e vacanţă, mai rezolv nişte probleme de familie. Din 21 ianuarie voi fi la Bucureşti, pentru că trebuie bugetul aprobat. Trebuie să pornească lucrurile, să mişcăm activitatea în ţara asta“, afirmă Ioan Axente. Bugetul reprezintă şi pentru el piatra unghiulară a activităţii din acest an. „Cred că începutul premierului Victor Ponta e bun. Vor fi şi tăieri, sper că oamenii vor înţelege că trebuie economisit ca să se astupe găurile. Încă nu ştim cât de adâncă, cât de mare e gaura. Dar, dacă e voinţă, se poate face orice. Important e să nu strângi cureaua doar pentru majoritate, pentru ca o minoritate să huzurească. Asta a fost hiba vechii guvernări. Eu zic că va fi bine. Începutul e promiţător“, a comentat Axente, pentru Monitorul de Mediaş.

Viorel ARCAŞ | senator PSD Mediaş: „Actualul sistem de ajutorare a familiilor nevoiaşe, axat în general pe Legea 416, s-a dovedit insuficient, întrucât populaţia nu se descurcă cu veniturile realizate. Voi transforma acest act normativ, astfel încât să se confere beneficiarului statut de angajat cu jumătate de normă. Acest lucru va duce la rezolvarea problemelor de asistenţă socială şi, în plus, va permite acestor persoane ca la împlinirea vârstei standard să poată obţine o pensie. Fiecare persoană aflată în dificultate trebuie să fie ajutată de comunitate.“

Mai puţini bugetari

Numărul bugetarilor a scăzut în 2012 cu 15.000, de la 1,202 milioane de persoane la 1,187 milioane, iar pe parcursul anilor de criză economică, reducerea a fost de peste 200.000 de angajaţi în sectorul public. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat duminică seara, la Realitatea TV, că numărul bugetarilor aflaţi în plată la finalul lunii noiembrie a fost de 1,187 milioane persoane, acesta fiind şi numărul luat în calcul la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2013. România s-a angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale, în cadrul acordurilor pentru pachetul de finanţare externă, să reducă numărul bugetarilor pentru ca volumul cheltuielilor de personal în bugetul public să nu depăşească anumite plafoane anuale. Voinea a spus că a fost luată o decizie politică pentru reducerea în continuare a numărului bugetarilor, dar aceasta nu va mai avea aceeaşi amploare şi va fi aplicată în cadrul bugetului pe măsură ce aceste modificări în structura de personal din sectorul public vor avea loc. „Până la sfârşitul lunii martie va fi finalizată strategia de reformă a personalului bugetar“, a ţinut să menţioneze el.

Probleme tehnice

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că pensiile vor fi indexate din ianuarie, diferenţa de bani urmând a fi dată cel mai probabil în luna februarie a acestui an. „Am avut o discuţie astăzi cu dl. ministru Voinea. Taloanele pentru ianuarie sunt tipărite deja din decembrie, însă cele pentru februarie se tipăresc acum, la sfârşitul lunii. Ideea este ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să-mi prezinte şi o notă şi, dacă e cazul, şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru că luni probabil că va veni Parlamentul, putem deja emite ordonanţe de urgenţă - sunt cele cinci zile prevăzute de Constituţie -, în aşa fel încât indexarea pensiilor, indexare care oricum are loc de la 1 ianuarie, să poată fi plătită la începutul lui februarie“, a explicat şeful Executivului.  Potrivit acestuia, este însă şi „o problemă tehnică“. „De fiecare dată, problemele tehnice ne omoară - faptul că indexarea se face cu rata inflaţiei şi ţinând cont de salariul mediu realizat. Or, la salariul mediu realizat datele finale le avem din octombrie de la INS. Şi probabil că trebuie să stabilim printr-o modificare a legii exact cei 4 la sută pe care i-am şi pus în bugetul pe 2013. Sigur că se dau banii, însă probabil că vin la începutul lui februarie pentru luna ianuarie“, a opinat Ponta.



    Trimite prin e-mail