luni, 28 ianuarie 2013

Publicat la 1/28/2013 05:51:00 p.m. de Redacţie

2012 a fost un an bun pentru comuna Axente Sever

„Sunt un om al faptelor, «Fapte, nu vorbe!» spuneam în campania electorală şi afirm mereu această expresie, transpunând-o în practică. Lucrările ce se desfăşoară în comună în prezent, precum şi cele finalizate, confirmă!“, se mândreşte pe bună dreptate Marius Grecu, primarul reales al comunei Axente Sever.

 
Autor: Aurelian LUNGU
 
Bilanţ pozitiv pentru administraţia locală din comuna Axente Sever, acolo unde 2012 nu a fost un an electoral, în care alegătorii şi aleşii să-şi piardă capul în dispute politice, ci unul cu proiecte concrete, demarate cu seriozitate şi duse la bun sfârşit.
 
Reparaţii capitale la străzi
 
Marius Grecu, primarul comunei Axente Sever
Printre realizările de la începutul celui de-al doilea mandat, primarul Marius Grecu le aminteşte în primul rând îmbunătăţirile vizibile la capitolul infrastructură. Astfel, au fost asfaltate străzile Mihai Eminescu, Haltă şi Suseni, din reşedinţa comunei, cu strat asfaltic sau betonat. „Au fost reabilitate cele trei străzi importante despre care am amintit anterior. Lucrările au inclus asfaltarea spaţiului carosabil al străzilor «Mihai Eminescu» şi «Haltă», respectiv betonarea străzii «Suseni», montarea bordurilor prefabricate din beton, reabilitarea şi realizarea de trotuare din beton asfaltic; reabilitarea şi extinderea rigolelor de colectare a apelor pluviale“, menţionează Grecu. Pe artera „Mihai Eminescu“ s-au realizat mai întâi branşările la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, s-au montat borduri şi s-au executat trotuare şi rigole, apoi cei 647 de metri au fost asfaltaţi în totalitate. „Suseni“, stradă de 242 de metri, a fost betonată pe o lungime de peste  200 metri şi o lăţime de 4 – 4,5 metri, necesitând mici finisaje la racordările laterale. „S-a reabilitat prin betonare şi nu asfaltare, deoarece o porţiune era deja realizată din beton“, precizează edilul. De menţionat este faptul că s-au reparat podeţele şi s-a realizat captarea apelor pluviale de pe străzile laterale, printr-o rigolă din elemente prefabricate din beton cu deznisipatoare. Din construcţie, străzii i s-a prevăzut o pantă unică spre rigola confecţionată pe partea stângă în sensul de deplasare spre DN 14. Aproximativ 1.000 de metri pătraţi de asfalt s-au turnat şi pe strada „Haltei“. Tot aici a fost amenajată rigolă pentru colectarea apelor pluviale de la locuinţe şi s-a efectuat regularizarea şanţurilor pentru scurgerea apei spre râul Visa. O parcare foarte necesară fluidizării circulaţiei a fost construită pe această stradă. „De asemenea, a fost betonată aleea CFR şi reabilitat refugiul CFR. În zona haltei CFR Axente Sever s-a executat un trotuar de aproximativ 30 de metri din dale şi s-au reamenajat două podeţe, s-a regularizat malul şi s-a amenajat terasamentul. Totodată, din surse proprii s-a amenajat o copertină pentru cei care aşteaptă trenul“, menţionează edilul.
 
Branşamente la apă-canal
 
Proiectul de branşare individual la reţelele de distribuţie a apei şi de canalizare menajeră are în vedere gospodăriile riverane la DN 14 A. „Branşamentele apă-canal în localităţile Axente Sever şi Agârbiciu trebuie realizate cât mai repede cu putinţă, înainte de modernizarea DN 14 A, după finalizarea reabilitării drumului naţional fiind interzise orice lucrări în zona acestuia şi ca atare branşamentele trebuie să fie realizate anterior. Racordarea consumatorilor se va realiza individual pentru fiecare fiecare beneficiar în parte“, a explicat Marius Grecu. Momentan, au fost realizate aproximativ 500 de  branşamente din totalul de 1.129. Lucrările continuă. În total, se vor realiza 680 de racorduri în Axente Sever şi 449 în Agârbiciu, cu o lungime a reţelelor de 11.885 de metri. În contextul programului „Zone fierbinţi“, prin care se pune la punct sistemul zonal de alimentare cu apă potabilă şi canalizare ape uzate menajere în oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe - Axente Sever, Agârbiciu, Valea Viilor, Motiş şi Târnava -, la finalul lunii noiembrie 2012 a fost racordat la reţelele de apă-canal, ce vor intra în funcţiune probabil în vara anului viitor, şi sediul Primăriei, din fonduri proprii. Pentru prima dată, anul trecut au fost racordate la reţeaua de apă aproximativ 80 de gospodării din zona Suseni.
 
Cheltuieli pentru cultură
 
În anul care a trecut, Căminul Cultural din Şoala a fost renovat cu succes, iar acum are acoperiş nou, zugrăveli exterioare şi interioare, geamuri şi uşi termopan, precum şi două sobe. Înainte de Ziua Naţională a României s-au arborat drapele tricolore în toate localităţile, pe stâlpi, pe clădirile unde îşi au sediul instituţiile cât şi pe o mare parte a locuinţelor cetăţenilor comunei. Montarea instalaţiilor şi ornamentelor pentru sărbătorile de iarnă (peste 200 instalaţii de pom şi alte decoraţiuni specifice, cu aproximativ 2.000 de becuri), asigurarea şi împodobirea brazilor în localităţile aparţinătoare  pentru sărbătorile de iarnă; câte un brad împodobit în centrul fiecăruia din cele trei sate aparţinătoare – Axente Sever, Agîrbiciu şi Şoala;  precum şi asigurarea eficientă a  iluminatului public în întreaga comună pe timpul nopţii pe întreg parcursul anului.

„Seara de colinde“

Pe 14 decembrie 2012, între orele 16.00 şi 18.00, s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a spectacolului „Seara de colinde“, organizat de către Consiliul Local şi Primăria comunei Axente Sever, prin grija şi implicarea nemijlocită a primarului Marius Grecu, cel care a iniţiat această manifestare cultural în primul său mandat. Cei prezenţi au ascultat cântece de Crăciun, interpretate de către elevii şcolii generale Axente Sever. Corul comunei, îmbrăcat în straie populare, a interpretat colinde tradiţionale specifice zonei: „Naşterea” (Marţian Negrea), „Ce-aţi văzut, păstori?”, „’Colo sus în vremea aceea”, „Astăzi proorocirile”, „Mărire întru cele ’nalte”, „Seara asta nu se cântă” şi „Urare”. „ În încheierea spectacolului, ne-a înălţat spiritual şi ne-a încântat sufletele cu colinde preotul Ciprian Marius Pop, care participă alături de cetăţenii comunei noastre an de an la această manifestare culturală, care precede sarbătorile de iarnă“, aminteşte Grecu. Interpretând câteva dintre aceste colinde, a doua zi, la Blaj, cu ocazia Festivalului de Colinde „O, ce veste minunată!” - ediţia a XIII-a, corul a obţinut o diplomă de merit.



    Trimite prin e-mail