sâmbătă, 8 decembrie 2012

Publicat la 12/08/2012 08:39:00 a.m. de Anonim

Staţia de epurare a fost recepţionată în bune condiţii

De la jumătatea acestei săptămâni, epurarea apei se face după standarde europene în Mediaş.


Autor: Alex PÎNTEA
 
Municipiul Mediaş a devenit cel de-al treilea oraş din ţară care respectă normele europene în domeniul furnizării apei. Staţia a costat 16 milioane de euro şi a fost realizată într-o perioadă de trei ani. „După cinci ani de muncă şi trei de construcţie, am ajuns în ziua în care s-a realizat recepţia staţiei de epurare. Trebuie să vă spun, cu această ocazie, că municipiul Mediaş devine al treilea oraş din ţară care este conform cu normele europene. Avem o staţie care poate deservi o populaţie de 75.000 de locuitori”, se mândreşte Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari.
 
 
Trei ani
 
Prezent la semnarea procesului de recepţie tehnică a staţiei de epurare a apei, primarul Teodor Neamţu a explicat că proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din municipiu se apropie de final. Edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare le-a mulţumit medieşenilor pentru răbdarea în acest proiect deosebit de important. „Ne bucurăm că am putut recepţiona al doilea mare obiectiv al proiectului de apă şi apă uzată. Mai avem puţin la reţele şi calvarul îndurat de medieşeni timp de trei ani este pe cale să se termine. Aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care au înţeles necesitatea de a implementa acest proiect, de a avea o apă curată“, au fost cuvintele lui Neamţu.
 
Trei trepte
 
Staţia de epurare a apei din Mediaş este prevăzută cu trei trepte de epurare: mecanică, biologică şi de tratare a nămolului. Ea este dotată cu un sistem complet automat, conectat la sistemul SCADA, pentru a permite funcţionarea, controlul şi monitorizarea procesului de epurare. „Contractul a prevăzut realizarea unei staţii terţiare, cu treaptă biologică, cu pregătirea nămolului şi cu realizarea unor lucrări care să capteze biogazul din nămol care este ulterior cogenerat şi folosit pentru producerea de energie electrică ce poate fi folosită în incinta staţiei“, a mai precizat Bucşe.
 
Cel mai mare contract
 
Contractul pentru realizarea staţiei de epurare a fost câştigat de societatea Hochtief Construction AG din Germania. Durata contractului este de 33 de luni pentru proiectare şi execuţie şi încă 12 luni pentru notificarea defectelor.
 



    Trimite prin e-mail