marți, 13 noiembrie 2012

Publicat la 11/13/2012 11:04:00 a.m. de Redacţie

Tineri artişti, la poarta afirmării

Grupul vocal „Glasul Târnavelor“ de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Dumbrăveni se remarcă prin frumoasele activităţi din cadrul şcolii şi în urma concursurilor la care a participat. Toate aceste activităţi au fost posibile printr-o muncă sârguincioasă, depusă de către elevii şcolii, de către profesorul de religie Ioan Feier, coordonatorul grupului vocal, cel care şi-a dat silinţa ca acest grup să aducă prestigiu şcolii şi, nu în ultimul rând, de munca directorului Ioan Meteş, care a sprijinit grupul de fiecare dată când a fost nevoie.


A consemnat Marcel CIOROGAR

Reporter: Cum a luat naştere grupul vocal „Glasul Târnavelor” ?
Ioan Feier:
Istoria unui grup se leagă, cred eu, şi de viaţa unui om. Ca orice lucru, are o istorie proprie, cu bune şi cu rele, cu realizări şi împliniri. Când am venit eu în Grupul Şcolar Agricol „Timotei Cipariu”, am început, ca orice cadru didactic, să fac misiunea de a educa, de a învăţa elevii, nu doar prin orele aferente disciplinei, ci şi cu educaţia moral-religioasă în practică. Şi anume păstrarea valorilor tradiţionale din zona fiecărui elev, a cunoaşte şi alte zone folclorice, nu doar a cunoaşte, ci a păstra obiceiurile. Am început cu un grup de elevi din „generaţia de aur” 2006-2007. Le mulţumesc pe această cale. Acolo pot spune că a fost startul pentru a realiza ceea ce suntem azi. În 2008, am botezat acest grup minunat „Glasul Târnavelor”. Grupul vocal este alcătuit din 22 de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a. La început a fost mai greu să conving elevii să îmbrace portul popular. Dar pe urmă, văzând cât de bine le stă în el, azi îşi doresc să fie adevăraţi români păstrători de valori.
Prin micile activităţii din cadrul liceului, am observat că elevii au dorinţa de a face ceva de a se implica, de a acţiona, însă aveau nevoie de un „motor” să-i pornească, de un ghid să-i îndrume. Eu le-am stat şi le voi mai sta la dispoziţie cu tot ceea ce Bunul Dumnezeu m-a înzestrat. Având în vedere că arta muzicii am dobândit-o iubind arta folclorului, urmând cursurile Şcolii de Artă Populară Sibiu, sub îndrumarea d-nei profesor Maria Lia Bologa. Mă bucură acest aspect, pentru că am fost omul care am înţeles altfel ideea de a fi profesor: să te implici înseamnă să te dăruieşti. Munca aceasta necesită timp, răbdare, înţelegere, luptă pentru copii. Am legat mult viaţa mea de grup. Ceea ce am primit eu de la părinţii mei, aceea am dăruit eu mai departe, jertfa de părinte şi vocaţia de a fi un slujitor pentru copii, acţiune şi buna organizare.


Reporter: Cu ce performanţe se poate mândri până acum grupul ?
Ioan Feier:
Grupul a avut multe realizări de suflet, acumuland multă experienţă alături de mari artişti ai folclorului românesc. Aş evidenţia pe interpreţii: Ciprian Istrate, Cornelia Radocea, Gabriela Tuţă, realizatorul de emisiuni radio şi televiziune Sergiu Vitalian Vaida. Munca noastră a  adus lauri şi multe aplauze din partea publicului, cât şi premii: în 2007 - locul I la Daneş, jud. Mureş, la festivalul „Colindăm, Doamne, colind”, realizarea unui CD de cântări bisericeşti la Radio Mediaş, realizator Didi Aldea - din comercializarea în liceu a acestui CD am făcut daruri pentru copiii din Centrul de Îngrijire Agârbiciu Sibiu, în 2010 - locul II la Daneş, 2009-2011 - diplomă de participare la festivalul „Tradiţii şi obiceiuri locale” organizat de Liceul Automecanica din Mediaş.

Reporter: Care sunt nemulţumirile legate de această activitate ?
Ioan Feier:
Am muncit mult să ajungem aici, însă meritele şi munca nu ne sunt recunoscute şi lasă de dorit comunicarea dintre generaţii… De multe ori se trece cu vederea faptul că elevii şi profesorii au muncit ore suplimentare pentru imaginea zonei şi suntem trataţi cu indiferenţă. Lipsa fondurilor pentru activităţile extraşcolare şi extra-curriculare este adesea o problemă.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru perioada următoare ?
Ioan Feier:
Îmi doresc să fim sănătoşi să putem îndeplini activităţile anilor trecuţi. Avem nevoie de un microbuz de 18 locuri pentru deplasare la festivaluri sau sponsori oficiali care să ne ajute în viitor să putem şi noi să ne afirmăm calităţile şi valoarea mult mai mult decât am realizat. Mulţumesc tuturor care ne-au judecat şi criticat în anumite momente, dar în special mulţumesc celor ce ne-au încurajat şi ne-au fost alături. Mulţumesc actualilor membri, ce îmi sunt a doua mea familie.



    Trimite prin e-mail