luni, 19 noiembrie 2012

Publicat la 11/19/2012 07:39:00 p.m. de Anonim

Scumpiri anunţate la gaze naturale în 2013

Tarifele de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat vor fi majorate din 1 aprilie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, iar de la 1 iulie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici, potrivit Raportului anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate, citat de Agerpres.
De asemenea, tarifele de furnizare a gazelor naturale se vor majora de la 1 octombrie 2013 cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici şi cu 2% pentru consumatorii casnici. Începând cu 1 iulie 2013 se vor stabili şi aplica tarifele de distribuţie aferente primului an din cea de-a treia perioadă de reglementare şi va începe recuperarea veniturilor amânate din perioada 2009 - 2012. Tarifele vor fi majorate în conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României faţă de FMI, BM şi CE, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale.
Potrivit raportului ANRE, în 2013 trebuie stabilite investiţiile necesare în sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de către România, a implementării contorizării inteligente la 80% din consumatori până în 2020. În acest context, fiecare operator de distribuţie trebuie să deţină un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente şi efectele financiare asupra planurilor de investiţii. De asemenea, România trebuie să dezvolte reţelele de distribuţie pentru a putea fi posibilă conectarea de capacităţi de regenerabile suficiente, astfel încât să poată să acopere cota de 38% din producţia de energie electrică până în 2020.
Obiectivele stabilite vizează şi reducerea consumului propriu tehnologic prin reţele până cel puţin la limita de 9% din energia intrată în conturul comercial de distribuţie, creşterea calităţii serviciului de distribuţie, evaluarea condiţiilor de conectare a micilor producători în resurse regenerabile şi în cogenerare, reevaluarea costurilor de exploatare în contextul investiţiilor menţionate pe noua perioadă de reglementare sau pentru o perioadă de până la 10 ani.
Totodată, potrivit unui ordin ANRE din 2010, începând cu aprilie 2013, ar trebui să intre în vigoare tarifele aferente activităţii de înmagazinare subterană ce urmează a fi desfăşurată de operatorii licenţiaţi SNGN Romgaz prin sucursala Ploieşti şi de SC DepoMureş SA, în al doilea an de reglementare, aprilie 2013 - martie 2014.
Conform sursei citate, în conformitate cu prevederile memorandumului aprobat de Guvern privind eliminarea preţurilor reglementate la consumatorii finali, în anul 2013, vor trebui parcurse etape ce vizează renunţarea totală la reglementarea tarifelor pentru consumatorii non-casnici până la sfârşitul anului, proces ce urmează a fi efectuat în patru etape şi creşterea cu 20% a procesului de achiziţie a energiei din piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici, proces ce urmează a fi efectuat în două etape. "În acest context, se desfăşoară activităţile de evaluare a solicitărilor transmise de participanţii din piaţa de energie electrică în paralel cu modificarea cadrului de reglementare. Ca urmare a desfăşurării în paralel a acestor procese, corelat şi cu întârzierea în aprobarea cadrului legal de desfăşurare a activităţii ANRE, este posibil să existe întârzieri în procesul de stabilire a preţurilor şi tarifelor reglementate la consumatorii finali", este menţionat în raport.



    Trimite prin e-mail