luni, 5 noiembrie 2012

Publicat la 11/05/2012 01:16:00 p.m. de Redacţie

Investiţiile care prind aripi pe terenurile Școlii de Aviație

Criza s-a cam terminat, încep să apară afaceriştii interesaţi de terenurile fostei Şcoli de Aviaţie. Trei hectare vor deveni spaţii de producţie, pe o altă parcelă se va ridica un centru de evenimente în valoare de câteva sute de mii de euro, iar alte investiţii se prefigurează în perioada următoare, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă şi bani în plus la bugetul local, pe termen lung. Monitorul vă spune cum a reuşit municipalitatea medieşeană să scoată bani din pământ.



Autor: Milu OLTEAN

Trecerea terenurilor şi imobilelor din patrimoniul Armatei în cel al oraşului a fost o adevărată mană cerească pentru municipalitate, în anul 2006. Confruntată cu o adevărată penurie a terenurilor disponibile pentru investitori dornici să dezvolte afaceri la Mediaş, în 2008 municipalitatea şi-a făcut planurile să împartă zona de la Aviaţie între diferite servicii din subordine, dar şi să dezvolte un parc industrial pe 16 hectare, destinat industriei nepoluante. 

Criza e de vină

Chiar dacă planurile mergeau ceas, iar investitorii păreau a da târcoale, la aproape un an de zile de la demararea procedurilor de concesionare şi vânzare nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere. Criza a afectat proiectul zonei industrială de la Aviaţie, municipalitatea a coborât preţurile, aşa că gheaţa s-a spart în 2010, când Dressel + Höfner International şi mai apoi alţi investitori au concesionat terenuri în zonă. Recent, încă un investitor şi-a arătat intenţia de a construi pe parcelele de la Aviaţie, aşa că Primăria pregăteşte o nouă licitaţie.



Centru de evenimente festive

În vara acestui an, SC Champignon Blanc SRL din Aţel, reprezentată de Ioan Cosmin Todea, şi-a manifestat intenţia de a concesiona o parcelă de aproximativ 0,7 hectare de pe amplasamentul fostei şcoli militare, iar la şedinţa din luna octombrie municipalitatea a dat undă verde pentru organizarea licitaţiei vizând concesionarea. Todea crede că terenul este potrivit pentru ideea sa de afaceri, care prevede construirea unui centru pentru găzduirea unor evenimente festive şi a unui spaţiu pentru agrement. „Ne-am gândit la construirea unui centru destinat găzduirii a diferitelor evenimente festive, nunţi, petreceri, diferite întâlniri de afaceri, conferinţe. A doua componentă a proiectului este de construire a unui spaţiu de agrement, ce presupune spaţii de joacă, spaţii verzi, piscină neacoperită, terase. Consider că terenul de acolo se pretează pentru aşa ceva, de aceea ne-am şi exprimat intenţia de a concesiona. Estimez o investiţie între 500.000 şi 800.000 de euro, care poate aduce undeva la 20 de locuri de muncă, cu posibilitatea de a creşte numărul acestora”, a comentat dezvoltatorul, contactat de Monitorul de Mediaş.

16 pentru investitori

Pentru realizarea zonei industriale de la fosta Aviaţie, municipalitatea a luat decizia de a parcela cele 16 hectare de teren astfel încât să poată atrage cât mai mulţi investitori. După împărţirea terenurilor, au rezultat 14 parcele, dintre care două dintre de circa 0,7 hectare şi 12 ceva mai mari de un hectar. S-a decis că parcelele mici vor fi scoase la vânzare, în timp ce restul să fie dpar concesionate. În cazul celor 12 parcele propuse pentru concesionare, zona dispune de posibilităţi de racordare la reţelele de utilităţi, iar redevenţa anuală solicitată de Primărie era cuprinsă între 114.985 şi 156.474 de lei. Fiecare dintre parcelele mici a fost evaluată la un preţ de pornire de aproape un milion de euro, la momentul respectiv, terenurile fiind destinate găzduirii de centre comerciale.

Răbdarea, o strategie înţeleaptă

În plin boom economic şi cu investitori cât se poate de interesaţi, precum Kengot, Honsel, Legrand, Zass Proteus, Heribert Consulting Timişoara, Ziehl-Abegg-A.G., Cefem, Nooteboom Netherlands, Noba Industries G.M.B.H., Mora I.P.R. şi alţii, intenţia edililor părea că va deveni realitate în cel mai scurt timp. Preţul era pe măsura anilor şi al cotaţiilor imobiliare de la acea vreme, adică ridicat. Dar, cum în 2008 şi în 2009 n-a venit nimeni la licitaţie, municipalitatea a mai redus pretenţiile şi a decis că ar putea concesiona şi parcelele propuse iniţial doar pentru vânzare. „Cred că întreg Consiliul Şocal a dat dovadă de chibzuinţă, în privinţa acestor terenuri. Am avut ghinionul de a prinde perioada de început a crizei, atunci când investitorii au stat mai mult în aşteptare. Cred că municipalitatea medieşeană a avut înţelepciune atunci când a avut răbdare şi nu a renunţat la ideea concesionării acestor parcele, pentru că ulterior au venit investitori şi am încredere că vor veni în continuare”, este de părere Teodor Neamţu, primarul Mediaşului.

Deocamdată, doi

Strategia municipalităţii de a nu renunţa la concesionare şi implicit la o platformă destinată industriilor nepoluante a dat roade în 2010, atunci când concernul german Dressel + Höfner International, care funcţiona în Mediaş de câţiva ani, a decis să intre în licitaţia pentru concesionarea unei suprafeţe de două hectare de la fosta şcoală de aviaţie, unde avea să-şi construiască un o fabrică de plăci, folii, tuburi şi profilele din material plastic. După obţinerea tutror avizelor necesare, concernul german a demarat construirea spaţiului de producţie, acesta fiind în lucru în acest moment. Odată spartă gheaţa, firma locală Aldona a intrat şi ea la licitaţie şi a concesionat un hectar, tot pentru construirea unui spaţiu de producţie. Demn de remarcat este că, pe lângă taxele şi impozitele către bugetul local, municipalitatea încasează anual şi o redevenţă de peste 64.000 lei de la Dressel + Höfner International, respectiv aproape 32.000 de la firma Aldona, asta fără a lua în considerare faptul că odată încheiate investiţiile, acestea vor însemna locuri de muncă în plus pentru medieşeni. Nu e rău, pentru nişte terenuri care şi aşa stăteau degeaba.

Deschişi la propuneri

Primarul Teodor Neamţu a dat asigurări că orice companie interesată să investească pe amplasamentul de la fosta şcoală de aviaţie va găsi în municipalitatea medieşeană un partener serios, mai ales că în vreme de criză orice investiţie care poate aduce beneficii şi locuri de muncă este preţioasă. „Mediaşul are nevoie de investiţii serioase, de locuri de muncă, iar în acest context ne bucurăm că zona respectivă începe să fie căutată de investitori, acesta a fost planul nostru şi mă bucur că n-am renunţat la el. Am încredere că vor veni şi alţii. E doar o chestiune de timp, mai avem disponibile 11 parcele, aşa că aşteptăm în continuare investitori dornici să concesioneze teren şi să pornească la treabă la Mediaş. Orice investiţie înseamnă locuri de muncă, înseamnă bani la bugetul local prin impozite şi taxe şi prin redevenţă, orice investiţie înseamnă un plus pentru Mediaş şi pentru medieşeni”, a conchis Neamţu.

Conversie funcţională

Cazarma 369, în care a funcţionat Şcoala de Maiştri Militari „Traian Vuia”, a revenit în administrarea municipalităţii medieşene printr-o Hotărâre a Guvernului României în vara anului 2006. Astfel, din cele 24 de hectare care alcătuiesc fosta Şcoală de Aviaţie, 20 de hectare reprezentând terenul şi clădirile aferente au revenit patrimoniului local, iar celelalte patru au fost atribuite Ministerului Administraţiei şi Internelor şi vor fi utilizate de Poliţia municipiului Mediaş şi Arhivele Judeţene. Primăria a împărţit deja patru hectare mai multor servicii publice, iar pentru restul se prefigurează o zonă industrială. Aici funcţionează deja Eco-Sal, Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi reprezentanţa locală a Casei de Pensii.



    Trimite prin e-mail