sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Publicat la 11/24/2012 10:59:00 a.m. de Anonim

Copiii nimănui! Au fost abandonaţi la maternitate, cu sânge rece

Trei bebeluşi au fost părăsiţi de propriile mame la Spitalul Municipal Mediaş imediat după naştere.


Autor: Alex PÎNTEA

Nicolas are 4 luni şi a trăit până acum la secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Mediaş. A fost abandonat de părinţi la naştere. Din păcate, ca el mai sunt, în această perioadă, alţi doi bebeluşi, iar anual în maternitatea din Mediaş se înregistrează 6-7 astfel de cazuri.


Unul e bolnav

Cei trei micuţi se află în grija celor de la Neonatologie. Direcţia de Protecţia Sibiului nu îi poate include în sistemul de asistenţă maternală, din cauza lipsei de personal. „În fiecare an avem 6-7 copii abandonaţi de familiile lor. Aceşti copii mergeau în sistem de asistenţă maternală sau în ocrotire în diferite instituţii care mai există la ora actuală. Din păcate, în momentul de faţă avem în secţie trei copii abandonaţi. Doi dintre ei sunt sănătoşi, iar unul este cu malformaţii la faţă”, arată Elena Paul, şefa secţiei de Neonatologie.

Nu sunt asistenţi

Asistenţii maternali sunt şi ei bugetari şi au avut de suferit de pe urma tăierii salariilor. Din acest motiv, foarte mulţi au renunţat, astfel că în prezent sunt foarte puţini. „Din sistemul de asistenţă maternală au plecat foarte multe persoane. Angajările nu s-au mai efectuat, pentru că aceste posturi sunt plătite de la buget. Din păcate, cu aceşti copii se cheltuie mulţi bani. Aceşti copii, pe lângă îngrijirea obişnuită de a fi hrăniţi, de a fi spălaţi, au nevoie şi de stimulare psihologică şi afectivă. Nu pot să crească aşa, pur şi simplu, iar personalul nostru s-a ataşat mult de ei”, a mărturisit reprezentanta spitalului.

Există speranţă

Cei trei copii „adoptaţi” temporar de asistentele de la Neonatologie vor ajunge, în perioada următoare, în grija unor instituţii specializate. „Avem promisiuni de la Protecţia Copilului că vor intra totuşi la un moment dat în sistemul de ocrotire. Unul dintre ei are deja patru luni, iar celălat două luni. Bebeluşul cu malformaţii va merge într-o instituţie unde va fi îngrijit până în momentul în care va avea greutatea care să permită corectarea problemelor sale”, a mai explicat Elena Paul.

768 de copii au fost abandonaţi în maternităţile româneşti,
în prima jumătate a anului în curs



    Trimite prin e-mail