luni, 22 octombrie 2012

Publicat la 10/22/2012 03:01:00 p.m. de Redacţie

Tinerii din zona de nord a judeţului Sibiu învaţă de la germani

Mediaşul a găzduit, la mijlocul săptămânii trecute, un seminar pe tema dezvoltării durabile. Acesta a fost organizat de către fundaţia germană „Hanns Seidel” în colaborare cu Primăria Mediaş, datorită unui proiect iniţiat de Cristian Marian, candidat PDL la alegerile parlamentare.


Autor: Alex PÎNTEA

Fundaţia germană „Hanns Seidel” desfăşoară în judeţul Sibiu un program-pilot pentru aleşii locali şi cei care vizează o funcţii de conducere în administraţia publică. Acesta vizează tinerii din zona de nord a judeţului. „Proiectul a fost iniţiat în urma unei colaborări de mai bine de un an. Ţinta lui o reprezintă tinerii din nordul judeţului Sibiu care sunt aleşi pe funcţii de consilieri locali sau lucrează în administraţia publică locală. Delegaţia germană a fost prezentă pentru a împărtăşi din experienţa lor şi pentru a transmitele bunele practici folosite în Germania”, descrie Cristian Marian, iniţiatorul proiectului.

Cristian Marian şi Teodor Neamţu

Aceleaşi probleme

Prezent la lucrările seminarului, primarul Mediaşului a explicat că schimbul de experienţă a fost foarte util. Concluzia lui Teodor Neamţu a fost aceea că administraţia publică locală din Mediaş are probleme similare cu cele din Germania, diferenţa constând însă în resursele de care dispune fiecare în parte. „Am avut o discuţie extrem de interesantă cu oaspeţii din Germania şi din Republica Moldova, care s-a constituit într-un schimb de experienţă deosebit de util. Am vorbit despre ce se întâmplă în Mediaş, despre proiectele oraşului, am constatat că administraţia locală este peste tot la fel, existând doar o diferenţă de resurse, dar în principal problemele sunt aceleaşi”, a comentat Neamţu.

Oamenii contează

Printre oaspeţii prezenţi la Mediaş s-a numărat şi Albert Höchstetter, primarul municipiului Barbing din regiunea Regensburg, Germania, dar şi Klaus Zeitler, sociolog la Universitatea din Regensburg. „Mă bucur foarte mult că fundaţia Hanns Seidel aduce la un loc reprezentanţi din Consilii Locale din Germania, România şi Republica Moldova. Totodată mă bucur să mă aflu la Mediaş, pentru că o mare parte dintre cetăţenii regiunii mele şi-au petrecut mulţi ani în Transilvania, iar acum am avut ocazia să văd pe viu. Mesajul meu este unul foarte simplu: oamenii sunt cei mai importanţi în fiecare comunitate”, a mărturisit Höchstetter, edilul unei localităţi cu aproximativ 5.000 de locuitori.

Seminarii şi vizite

La seminarul organizat la Mediaş au mai participat primari ai localităţilor participante la proiect din Republica Moldova şi alţi aspiranţi la funcţii de conducere în domeniul vizat. Proiectul se derulează în judeţul Sibiu prin seminarii axate în jurul ideii de dezvoltare durabilă şi vizite în locurile ţintă. Proiectul s-a adresat tuturor reprezentanţilor autorităţilor locale care doresc să-şi întărească capacitatea de a lucra pe baza principiilor dezvoltării durabile şi a dezvoltării politicilor relevante în domeniile economic, social şi de protecţie a mediului.

De 20 de ani în România

Fundaţia creştin-democrată „Hanns Seidel” a fost fondată în anul 1967, la München. Laitmotivul activităţii sale este „În serviciul democraţiei, al păcii şi al dezvoltării”. Reprezentanţa din România a fost înfiinţată în anul 1992, iar obiectivul său general este contribuţia la consolidarea dezvoltării sociale şi democratice a României.



    Trimite prin e-mail