luni, 1 octombrie 2012

Publicat la 10/01/2012 08:49:00 a.m. de Redacţie

Inspectorii sanitari arată cu degetul spre şcolile care nu şi-au făcut temele


Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a făcut controale în unităţile de învăţământ din judeţ. Inspectorii nu au dat amenzi, dar s-a lăsat cu multe avertismente şi adrese. Unele şcoli sunt găsite ani la rând cu aceleaşi nereguli.


Autor: Alex PÎNTEA

Instalaţii sanitare defecte, geamuri sparte, pereţi degradaţi, sală de sport necorespunzătoare. Sunt doar câteva dintre problemele scoase la iveală în şcolile din municipiul Mediaş de către o acţiune tematică pe linie de sănătate publică. În cele mai multe cazuri, problemele nu pot fi rezolvate din cauza lipsei de fonduri.

Aşteaptă banii

La şcolile generale cu numerele 4 şi 6, neregulile găsite de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică vor fi rezolvate anul acesta. Concret, la şcoala nr. 4 a fost găsit un grup sanitar cu instalaţii defecte şi un izolator neamenajat corespunzător, plin cu materiale didactice. În ceea ce priveşte şcoala nr. 6, problema o reprezintă sala de sport nezugrăvită, cu geamuri sparte, în timp ce vestiarele au instalaţiile defecte. „Pentru şcolile 4 şi 6, conducerea acestora a înaintat Primăriei Mediaş o situaţie cu lucrările necesare a fi efectuate pentru începerea anului şcolar. Din lucrările prevăzute pe adresă au fost rezolvate o proporţie de 70 %. Direcţiunea şcolii a fost anunţată că în cursul lunii octombrie vor intra în contul şcolii o parte din suma estimată a fi necesară pentru reabilitarea sălii de sport lucrările urmând a fi începute în luna decembrie, în vacanţă”, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu.

Proiect la sertar

Nici la şcoala generală „Mihai Eminescu” nu au lipsit problemele. Astfel, una dintre sălile de clasă are cubaj necorespunzător, iar uşa stă deschisă în timpul orei, pentru asigurarea ventilaţiei. Cea mai importantă problemă o reprezintă sala de sport necorespunzătoare, care are podeaua deteriorată, iar vestiarul are pereţii degradaţi şi este unul singur pentru fete şi băieţi. „Pentru construcţia unei noi săli de sport s-a întocmit în anul 2008 un studiu de fezabilitate aprobat de Primăria Mediaş. În anul 2009, Primăria a comunicat şcolii sistarea lucrărilor, din lipsa fondurilor băneşti”, arată inspectorii sanitari.

Probleme vechi

Nereguli au fost identificate şi la unul dintre liceele medieşene. Este vorba de Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”, acolo unde clădirea este neîntreţinută în exterior şi nu există suficiente grupuri sanitare pentru fete. Din păcate, însă, deficienţele nu au putut fi rezolvate din cauza banilor. „Problemele au fost semnalate în repetate rânduri conducerii şcolii, în prezent fiind tot nerezolvate, motivul invocat de conducere fiind lipsa fondurilor băneşti”, continuă reprezentanţii DSP Sibiu. 
Multe necorespunzătoare

În total, s-au efectuat controale în 124 de unităţi de învăţământ din judeţul Sibiu. Astfel, din cele 55 unităţi de învăţământ preşcolar, 12 au fost necorespunzătoare, dintre cele 63 unităţi de învăţământ şcolar, în 25 au fost identificate nereguli. Şi două din şase licee au fost declarate necorespunzătoare. Inspectorii au acordat 48 de avertismente şi spun că, cel puţin parţial, deficienţele au fost remediate.
    Trimite prin e-mail