duminică, 30 septembrie 2012

Publicat la 9/30/2012 11:35:00 a.m. de Redacţie

Merele, mai dăunătoare pentru dinţi decât băuturile carbogazoase
Merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile carbogazoase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici.
"Nu este vorba numai de ceea ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm", a declarat David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King's College din Londra, coordonator al noului studiu, care mai indică faptul că vinul şi berea blondă sunt la fel de dăunătoare pentru smalţul dinţilor. În acelaşi timp, ceapa murată şi grapefruitul, care sunt consumate mai rar, nu au acelaşi efect dăunător asupra smalţului dinţilor, scrie dailymail.co.uk, citat de Mediafax. "Doctorii au dreptate să recomande consumul de mere, dar, dacă le mănânci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smalţul dinţilor. Băuturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales cola, nu au prezentat un risc crescut", a mai spus acesta.

Rezultatele acestui studiu vin în sprijinul ideii că sfaturile în materie de dietă ar trebui să aibă în vedere, mai degrabă, conţinuturile ridicate de acizi decât cele mai comune băuturi carbogazoase.
Pentru noul studiu - la care au participat peste 1.000 de persoane, cu vârste între 18 şi 30 de ani -, cercetătorii au analizat posibile legături dintre smalţul dinţilor (stratul de 2 milimetri care acoperă dinţii şi dentina, principala structură de susţinere a dintelui situată sub smalţ) şi dieta alimentară.


Astfel, persoanele care mănâncă regulat mere prezintă cu 3,7 ori mai multe probabilităţi de a suferi distrugeri ale dentinei, în timp ce consumatorii de băuturi carbogazoase nu se confruntă cu riscuri suplimentare. Sucul de fructe creşte de patru ori riscul de distrugere a smalţului de lângă gingii, iar berea blondă, care este acidă, creşte de trei ori riscul de distrugere a dentinei. Unele mere conţin echivalentul a până la patru linguriţe de zahăr, fapt care contribuie la creşterea nivelului de aciditate în gură.
Medicul Glenys Jones, nutriţionist la Medical Research Council, a spus: "Fructele pot fi acide şi evident că au un anumit conţinut de zahăr, dar nu aş descuraja pe nimeni care consumă fructe sau sucuri de fructe". O sugestie ar fi ca merele să fie consumate cu lapte sau brânză, pentru că ambele conţin calciu, care neutralizează acizii. O altă soluţie ar fi apa băută după consumul de fructe. Totodată, sucurile de fructe pot fi băute cu paiul, pentru a proteja dinţii. Potrivit specialiştilor, spălarea dinţilor înainte de consumul de alimente acide poate fi o soluţie, pentru că ajută la crearea unei bariere între hrană şi dinţi.

    Trimite prin e-mail