vineri, 7 septembrie 2012

Publicat la 9/07/2012 11:38:00 a.m. de Redacţie

MECEFF 2012 - fotograme din spatele marelui ecran. Peste 1.300 de spectatori pe zi



Oraşul a plutit în fantezia poveştilor păstrate pe bandă de celuloid, cu gândul departe de politică, scandaluri sau bârfe, în cea de-a doua ediţie a Mediaş Central European Film Festival, care a adunat laolaltă actori mari şi filme deosebite, oameni speciali din lumea cinematografiei, numeroşi spectatori, dar şi filmele câştigătoare ale premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante - Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Reporterii Monitorului de Mediaş au fost în linia întâi, pentru a surprinde toată animaţia care a stăpânit Mediaşul în cele patru zile de festival.


Autori: Milu OLTEAN, Alex PÎNTEA

Sala Traube, Piaţa Primăriei, cinematograful Mediensis şi Sinagoga au fost vreme de patru zile „magneţi” pentru public şi au adus zâmbet pe chipul spectatorilor. Pentru al doilea an la rând, MECEFF a transformat oraşul într-un ţinut de basm, într-un tărâm în care cultura s-a imprimat pe zidurile bătrânei cetăţi şi în sufletul locuitorilor ei. Spunem „La revedere, MECEFF 2012!” şi ne gândim deja la ediţia de anul viitor, pentru că în mod cert, festivalul de film de la Mediaş începe să creeze dependenţă.

„Bucuria noastră este bucuria spectatorilor”

Primarul Mediaşului, Teodor Neamţu a fost permanent în mijlocul evenimentelor, conectat sută la sută la atmosfera MECEFF 2012. Toate emoţiile, grijile şi incertitudinile adunate în timpul pregătirii celei de-a doua ediţii a festivalului de film s-au estompat în faţa fericirii zugrăvite pe chipurile spectatorilor. „Am spus mereu că cea de-a doua ediţie a MECEFF va fi cea mai grea, pentru că avem de trecut un prag psihologic. Asta nu înseamnă că ediţiile care vor urma vor fi uşoare. Mă bucur că am demonstrat că Mediaşul este un oraş care merită un festival de o asemenea anvergură. Am colaborat excelent cu domnul Radu Gabrea, iar rezultatele s-au văzut într-un produs de valoare foarte ridicată. Cred, totuşi, că cea mai mare bucurie este aceea de a-i vedea pe medieşeni mulţumiţi, de a-i vedea pe spectatori încântaţi de tot ceea ce au văzut, iar pentru aceste lucruri merită să organizezi un asemenea festival de film. Bucuria noastră este, de fapt, bucuria spectatorilor. Este o atmosferă aparte. Oraşul respiră cultură prin toţi oamenii angrenaţi în aceste zile în tot ceea ce înseamnă MECEFF, este o bucurie şi o onoare care ne obligă pentru ediţiile viitoare”, a mărturisit Neamţu.

Fanfara 10 Prăjini, talismanul MECEFF

La fel ca şi anul trecut, festivalul de film de la Mediaş a fost deschis de Fanfara 10 Prăjini, care a a adus un plus de energie şi culoare în piaţa din faţa Primăriei Mediaş. Echipaţi la patru ace, în cămăşi roşii, instrumentiştii de la 10 Prăjini n-au avut nicio emoţie şi au deschis poarta spre filmele din cea de-a doua ediţie a MECEFF cu un repertoriu care s-a plimbat ţanţoş de la piese folclorice moldoveneşti şi până la clasica „O sole mio”, în variantă de fanfară. Chiar dacă, la un moment dat, în timpul recitalului, instrumentiştii s-au speriat de faptul că ecranul gigant din spatele lor a început să se dezumfle, ameninţând să-i înghită, aceştia au continuat recitalul, iar la sfârşit le-au urat tuturor „Sănătate, noroc şi fericire!”.

„Monştri sacri” printre spectatori

Medieşenii au avut ocazia să-i vadă în mijlocul lor pe mulţi dintre actorii care au făcut roluri memorabile în cinematografia românească şi mondială. Printre aceştia, Dorel Vişan, Marcel Iureş, Victoria Cociaş, Constantin Cotimanis. Aşteptată şi ea cu ardoare, pentru proiecţia filmului „Patimile lui Hristos”, Maia Morgenstern şi-a anulat pe ultima sută de metri vizita la Mediaş, în favoarea unui eveniment din Anglia.

Un balsam pentru suflet

Pe parcursul celor patru zile de festival spectatorii au avut bucuria să-l vadă la Mediaş, în carne şi oase, pe marele actor Dorel Vişan. Dincolo de artist se ascunde şi un spirit viu, care a punctat realitatea zilelor noastre. „Trăim într-o lume bolnavă, anormală, care se bazează pe lipsa de demnitate a omului. Dar, drept să spun, omul s-a coborât singur în acest stadiu de lipsă de demnitate. Asta e realitatea, acesta este adevărul. Cu fiecare zi, sufletul nostru se schimonoseşte, iar în acest context, orice lucru care-l înalţă, care-l face mai frumos, care-l curăţă, este nemaipomenit. Acest festival este un fapt nemaipomenit. Viaţa e scurtă şi trebuie să facem tot ce putem pentru slava lui Dumnezeu şi pentru propria noastră fericire”, le-a transmis Vişan cititorilor Monitorului de Mediaş. 

În ţara Hollywood

Primul seminar din cadrul Mediaş Central European Film Festival a adus în municipiul de pe Târnava Mare unul dintre cei mai importanţi critici de film din România. Irina Margareta Nistor a susţinut o prelegere despre marele actor american Edward G. Robinson. Aceasta a explicat că visează să se poată întoarce în Hollywood-ul anilor 1930 şi să trăiască acolo. „Îmi place respectiva perioadă, eu ştiu aşa, nişte amintiri directe ale părinţilor şi bunicilor mei. În continuare spun că aş vrea să trăiesc în anii ’30, îmi plac filmele de atunci, pentru că era totul mult mai poetic. Sigur ,nu aveam internet, nu aveam televizor, însă ideea că aş fi putut să merg la o premieră, să fiu direct în «ţara Hollywood», aşa cum bine spune Radu Gabrea... Realmente ştiu acum, aş vrea să emigrez în «ţara Hollywood» în anii ’30, pentru că totul parcă era mult mai misterios”, a mărturisit reputatul critic.



„Bani poate să facă oricine. E mai greu să faci oamenii fericiţi”

Cel mai de succes actor român la Hollywood, Marcel Iureş, s-a numărat şi el printre invitaţii acestei ediţiii a MECEFF, iar spectatorii au avut bucuria de a-l vedea şi asculta la prezentarea filmelor care l-au avut drept protagonist, dar şi la unele seminarii derulate pe perioada festivalului. Iureş a punctat faptul că Mediaşul poate să crească un brand în domeniul festivalului de film, chiar dacă, la 50 de kilometri depărtare, Sibiul are deja un brand puternic în domeniul teatrului, iar pe de altă parte a apreciat că MECEFF aduce fericire în inimile spectatorilor. „Bani poate să facă oricine. Sapi o groapă, vine cineva care are nevoie de ea şi gata, ai făcut bani. E mai greu să faci oamenii fericiţi. Omul e fericit atunci când îi place ceva, iar din acest punct de vedere, un festival de film poate, fără discuţie, să facă oamenii fericiţi, iar această stare este dincolo de problemele care ţin de management”, a comentat Iureş, pentru Monitorul de Mediaş.

În creştere

„Părintele” festivalului, regizorul Radu Gabrea, s-a bucurat cel mai tare atunci când a văzut cifrele care indicau numărul de spectatori. „Sunt legat de Mediaş printr-o serie de proiecte. Am filmat aici, tot la Mediaş am reuşit să punem bazele unei frumoase şi fructuoase colaborări, care s-a concretizat în acest festival de film. Mă bucur să văd că suntem în creştere, că oamenii sunt tot mai deschişi spre ceea ce avem de oferit, mă bucură să văd că spectatorii sunt prezenţi în număr mare la film, ceea ce e un lucru extraordinar. Am avut peste 2.500 de spectatori în primele două zile de festival, e un lucru care arată că este interes din partea publicului. Mă bucură, de asemenea, şi aprecierile venite din mai multe părţi, care spun că ediţia din acest an este în creştere faţă de anul trecut şi am încredere că vom menţine acest trend ascendent şi la ediţiile următoare”, a apreciat Gabrea. 

Iniţiativă valoroasă

Printre invitaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului de film de la Mediaş s-a aflat şi Horia Barna, consilierul personal al ministrului Culturii. Acesta a apreciat faptul că MECEFF creşte şi a promis că festivalul se va bucura, în continuare, de tot sprijinul din partea Ministerului Culturii. „Trăim vremuri complicate. Criza ne-a afectat pe toţi, iar în acest cadru, o asemenea iniţiativă de a duce mai departe un festival de film este cu atât mai valoroasă. Doresc să felicit echipa aceasta de succes, care demonstrează că se poate, felicitări domnului primar al Mediaşului, Teodor Neamţu, felicitări domnului Radu Gabrea! Vom sprijini cu tot ce este omeneşte posibil acest festival şi pe viitor, iar ca opinie personală, mi-aş dori ca lucrurile să nu se oprească aici, ca această manifestare să-şi extindă aria şi spre alte domenii. Filmele reprezintă viaţă, filmele reprezintă realitate, aşa că sunt bucuros pentru toţi cei care vor vedea filmele prezentate la MECEFF 2012”, au fost cuvintele oaspetelui de la Bucureşti.

Expoziţie despre viciul ca artă

Medieşenii au avut şansa săptămâna aceasta să vadă o expoziţie unică în România. Sub genericul „Patimă şi viciu, artă şi fum”, în holul Sălii Traube au fost expuse imagini care prezintă o istorie ilustrată a fumatului în România din ultimele două secole. Expoziţia este coordonată de către Ancuţa Lăcrămioara Chiş şi Ucu Bodiceanu şi cuprinde aproximativ 70 de fotografii care trec în revistă obiectele şi tabieturile fumatului. Ea spune, prin intermediul imaginilor, povestea fumatului de la pipa lui Avram Iancu, la reclamele interbelice la ţigarete pentru femei şi până la tabacherele regilor României. „Iniţiativa noastră este prima care prezintă arta declanşată de acest viciu care bântuie de secole viaţa românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriaşe cu tutunul turcesc de cea mai bună calitate, la ţăranii care fumau tutunul din producţia proprie, regii României, fumători cu toţii, mari personalităţi ale culturii române, cutii luxoase de tutun, dar şi ţigaretele comuniste care au făcut istorie, totul alături de cele mai elegante lulele, însoţite de cele mai rafinate tabieturi, toate fac parte din expoziţie”, prezintă Ancuţa Lăcrămioara Chiş. Imaginile expuse la Traube fac parte din patrimoniul unor muzee şi din colecţii particulare.

Voluntari în lumea filmului

50 de voluntari au asigurat buna desfăşurare a ediţiei din acest an a MECEFF. Activitatea lor a constat, într-o primă fază, în împărţirea invitaţiilor şi a pliantelor informative, dar au ajutat şi la amenajarea locaţiilor în care au avut loc proiecţii. Ulterior, aceştia au avut şansa ca zi de zi să fie aproape de personalităţi ale cinematografiei europene. Pentru Georgiana Opreanu şi Sergiu Tiulimeanu, doi dintre voluntari, MECEFF 2012 a însemnat şansa de a cunoaşte oameni importanţi din lumea filmului care i-ar putea ajuta în devenirea lor profesională. „MECEFF este un eveniment cu totul şi cu totul deosebit. Ne-am dorit să cunoştem oameni importanţi care ne-ar putea propulsa într-o carieră viitoare. Ne-am propus să vorbim cu personalităţile prezente, să le şi intervievăm, pentru că avem şi un blog acreditat”, au arătat cei doi tineri.

În medie, 1.327 de spectatori în fiecare zi

Şi cifrele dovedesc că festivalul a crescut de la prima ediţie, deşi bugetul a fost cu 40% mai mic şi timpul mai scurt. Potrivit organizatorilor, 5.310 spectatori au urmărit 50 de pelicule în cele patru zile de festival. Recordul s-a înregistrat miercuri seară, la 20.30, când în piaţa primăriei au fost 600 de spectatori. Astfel, media de participare a fost de 1.327 de spectatori pe zi, faţă de media de 1.071 înregistrată anul trecut, când festivalul a durat o săptămână.

    Trimite prin e-mail