vineri, 21 septembrie 2012

Publicat la 9/21/2012 06:20:00 p.m. de Anonim

Câinii la control




Majoritatea câinilor fără stăpân de pe străzile municipiului nu sunt agresivi şi se află în evidenţele Serviciului de Ecarisaj, spune primarul Teodor Neamţu, răspunzând reclamaţiilor cu privire la numărul mare de maidanezi. Dacă vedeţi un câine fără crotal în ureche anunţaţi ecarisajul, îi îndeamă Neamţu pe medieşeni.


Autor: Alex PÎNTEA

Edilul-şef a explicat că doar câinii care nu sunt agresivi sau bolnavi au fost eliberaţi din adăpostul  Serviciului Public de Ecarisaj. „Vreau să reamintesc că municipiul Mediaş dispune de un Serviciu de Ecarisaj înfiinţat încă din anul 2005, fiind printre primele oraşe din România care au avut un asemenea serviciu ce tratează câinii fără stăpân în conformitate cu legislaţia europeană. Rugămintea este ca atunci când sunt cazuri de câini unde există suspiciuni că nu sunt în evidenţa Serviciului de Ecarisaj, cetăţenii să anunţe, iar personalul serviciului se va deplasa cu maximă operativitate pentru rezolvarea situaţiei”, a dat asigurări Teodor Neamţu.

Câini marcaţi

Toţi câinii care au trecut prin adăpost sunt crotaliaţi. Asta înseamnă că pe străzi au fost eliberaţi doar câinii sterilizaţi anterior şi care nu au dat dovadă de agresivitate.„Câinii fără stăpân care nu sunt în evidenţa Serviciului de Ecarisaj se pot recunoaşte prin faptul că nu au crotalul în ureche. Cei care îl au sunt sterilizaţi şi, de regulă, nu sunt agresivi”,  arată primarul Mediaşului. 


Activităţi complexe

Ecarisajul şi-a reluat activitatea activitatea în primăvara anului trecut, după aproximativ un an de pauză. Acesta se ocupă cu strângerea câinilor fără stăpân, eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxe pentru organizaţiile de protecţie a animalelor. Totodată, angajaţii serviciului se ocupă de îngrijirea câinilor, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi înregistrarea lor într-o evidenţă unică, reîntoarcerea câinilor în zona de unde au fost prinşi, la cererea colectivităţii sau a grupului local, care îşi va asuma în scris răspunderea pentru ocrotirea câinilor trataţi.

Inaugurat în 2005

Reglementările legale în vigoare şi dragostea unei familii din municipiul Mediaş pentru câini au stat la baza construirii unui adăpost pentru maidanezi şi a constituirii Serviciului de Ecarisaj. Adăpostul a fost inaugurat oficial în luna noiembrie 2005, la ieşirea din Mediaş spre comuna Moşna. Pentru a rezolva problema câinilor a fost construit un adăpost de 100 de metri pătraţi, împărţit în 12 boxe, şi un al doilea, de 250 de metri pătraţi, cu 15 boxe, cabinet veterinar, sală de carantină şi toate cele necesare pentru ca activitatea să se desfăşoare conform normelor europene. În ultimii şase ani, de aici au fost adoptate peste 700 de patrupede.
    Trimite prin e-mail