vineri, 24 august 2012

Publicat la 8/24/2012 04:42:00 p.m. de Redacţie

Restricţii de viteză în traficul feroviar până duminică


Circulaţia feroviară se va desfăşura cu restricţii de viteză până duminică, din cauza temperaturilor ridicate care se vor înregistra în aer şi implicit la nivelul solului, trenurile urmând să înregistreze întârzieri la sosirea în staţiile de destinaţie, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, citat de Agerpres.


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben şi cod portocaliu de caniculă, valabilă în perioada 23 - 26 august 2012. 
CNCF CFR precizează că în perioada de caniculă (35 - 38 grade C în aer) temperaturile înregistrate la nivelul şinei sunt cuprinse între 45 - 55 grade C, iar măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşesc limitele normale este o măsură obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar şi, de asemenea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată. 
Codul portocaliu de caniculă a fost emis pentru Capitală şi judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Brăila. 
În perioadele caniculare, personalul de întreţinere a căii ferate efectuează revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară (însoţiri de trenuri, verificări directe ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină etc.), iar în timpul zilei se reduce viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă cu 20-30 km/h pe durate bine determinate, astfel încât circulaţia trenurilor să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă. 
Potrivit avertizării meteorologilor, până duminică, în Câmpia de Vest, Câmpia Română şi sud-vestul Transilvaniei, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 41 de grade, în Lunca Dunării se vor înregistra izolat şi 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Restul ţării se va afla sub atenţionare cod galben de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 38 de grade în toate zonele de câmpie, deal şi podiş, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi local va depăşi pragul de 80 al disconfortului termic.
    Trimite prin e-mail