duminică, 19 august 2012

Publicat la 8/19/2012 10:30:00 a.m. de Redacţie

Criza aşează preţurile. Locuinţele din Mediaş sunt cu o cincime mai ieftine decât acum un an


Piaţa imobiliară din municipiul de pe Târnava Mare începe să se aşeze. În prezent, oferta de apartamente şi case este una bogată, iar preţurile, spun agenţii imobiliari, sunt accesibile, în condiţiile în care ele au tot scăzut, treptat, în ultimul an. 


Autor: Alex PÎNTEA

Spre exemplu, faţă de începutul anului în curs, o locuinţă s-a ieftinit cu circa 10%, în timp ce în raport cu vara anului trecut, scăderea este de 20 procente. Acum o garsonieră poate fi cumpărată în municipiul Mediaş cu 15.000 de euro, un apartament cu două camere este evaluat la 18-22.000 de euro, în timp ce un apartament cu 3 camere, confort 1 decomandat, nu depăşeşte 34.000 de euro. În toate cazurile, preţurile au scăzut cu o cincime în ultimele 12 luni. „Acum un an, un apartament cu două camere ar fi ajuns şi la 27.000 de euro, pe când în momentul de faţă se poate achiziţiona şi în jur de 20-22.000 de euro. Dacă vorbim de trei camere, au fost apartamente care acum un an se vindeau cu 37.000 de euro, acum s-a aşezat şi aici preţul şi se poate achiziţiona la 32-34.000 un apartament renovat, cu toate utilităţile. La patru camere, acum se vând la 37.000 de euro”, descrie Vasile Plăiaş, directorul unei agenţii imobiliare din municipiul Mediaş. 

Casele s-au devalorizat mai mult

O scădere şi mai mare a fost înregistrată în cazul preţurilor caselor. Agenţii imobiliari spun că există şi imobile la care preţul a scăzut în ultimii ani chiar la jumătate. „Pentru a putea discuta, ar trebui să ne întoarcem ceva mai mult în urmă, cam acum cinci ani de zile. Atunci, pentru o casă bunicică, la 5-600 de metri pătraţi, renovată, curte, se ajungea la un preţ de 85.000 de euro. În prezent, scăderea putem spune că ar fi de aproape 50%. S-a ajuns ca ea să coste în jur de 55.000 de euro. La case scăderea a fost mult mai mare faţă de apartamente”, constată Plăiaş.

Minim istoric

Agenţii imobiliari cred că piaţa începe să se aşeze. „Piaţa imobiliară din Mediaş începe să se aşeze în ceea ce priveşte preţurile. Practic, intrăm într-o normalitate a preţurilor. Percepţia era că preţurile scad, ele nu scad de fapt, se aşează. Ajungem la preţurile reale, care ar fi trebuit să fie”, consideră Vasile Plăiaş. Acesta opinează că vor mai fi scăderi, dar nu atât de mari ca în ultimii doi-trei ani.

Vasile PLĂIAŞ | director agenţie imobiliară: „În viitor o să mai fie o scădere, dar un procent destul de mic, nu cred că va mai fi un procent aşa mare cum a fost până acum.”

Oferte pe alese

Alegerea unei locuinţe reprezintă rezultatul unui proces complex, în condiţiile în care fiecare familie caută să obţină maxim de confort la un preţ cât mai redus. Pentru medieşenii aflaţi în căutarea unei locuinţe, oferta este una bogată, atât în ceea ce priveşte numărul acestora, cât şi din punct de vedere al dispunerii pe cartiere. „Dacă discutăm despre oferta de pe piaţa imobiliară, ea este foarte bogată, având în vedere că preţurile s-au aşezat. Noi spunem că acestea sunt destul de accesibile acum”, concluzionează Vasile Plăiaş.
    Trimite prin e-mail