sâmbătă, 7 iulie 2012

Publicat la 7/07/2012 02:32:00 p.m. de Redacţie

De la 1 iulie, Apa Târnavei Mari S.A. a majorat tarifele pentru serviciile de apă şi canalizare


Din această lună, medieşenii vor plăti mai mult pentru apă şi canalizare. Astfel, preţul unui metru cub de apă potabilă a crescut cu 0.67%, în timp ce la canalizare, tariful a fost majorat cu 36%. Acestea sunt obligatorii conform proiectului care beneficiază de finanţare cu fonduri europene în vederea reabilitării infrastructurii de apă şi apă uzată.



Autor: Alex PÎNTEA

De la 1 iulie, locuitorii municipiului Mediaş vor plăti 2,98 lei fără TVA pentru un metru cub de apă, respectiv 2,53 lei fără TVA pentru metrul cub de canalizare. Planul de creştere tarifară a fost aprobat prin hotărâri ale Consiliilor Locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pe care operatorul le deserveşte. Totodată, tarifele sunt aprobat şi de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Târnavei Mari”. „Ajustările anuale de preţuri şi tarife se fac cel târziu la data de 1 iulie a fiecărui an, cu luarea în calcul a inflaţiei şi a creşterilor în termeni reali, aprobate la nivelul planului de creştere tarifară 2008 – 2013. Astfel, prin aplicarea acestei metodologii, la 1 iulie 2013 se va ajunge la aplicarea unui tarif unic la serviciile de apă și canalizare pentru municipiul Mediaş, orașele Agnita şi Dumbrăveni”, indică Virgil Bucşe, director general al operatorului de apă şi apă uzată.

Aliniere la standard

Conform conducerii societăţii Apa Târnavei Mari majorările tarifare reprezintă alinierea la standardele Uniunii Europene privind apa potabilă și cea uzată. În special, majorările tarifelor pentru servicile de canalizare sunt prețul protecției mediului înconjurător și al sănătății populației deservite. „Având în vedere că, la momentul întemeierii operatorului, peste 80% din infrastructura de apă-canal a Mediașului era uzată fizic și moral, iar orașele Agnita și Dumbrăveni nici măcar nu beneficiau de servicii de canalizare și de o stație de epurare, investițiile derulate de operator din fonduri europene, proprii sau de la bugetul de stat și local sunt absolut necesare pentru crearea unei infrastructuri care să reprezinte baza pentru o dezvoltare economică a regiunii și care să asigure un nivel civilizat de trai al populației deservite și o protecție corespunzătoare a mediului înconjurător”, este de părere directorul general.

Staţie în teste

La începutul acestei săptămâni, au avut lucrări pentru trecerea la noul sistem de alimentare cu energie electrică a staţiei de tratare a apei. Acestea au presupus oprirea staţiei, condiţii în care operatorul a asigurat alimentarea cu apă a municipiului Mediaş din rezervoarele Perşani, dar cu o reducere a presiunii apei la robinete în tot oraşul. Totuşi, zonele care sunt alimentate cu apă prin sisteme de pompare nu au putut fi deservite timp de mai multe ore. Pentru a nu apărea probleme alimentarea cu apă a Spitalului Municipal, a Centrului de Dializă şi a instituţiilor de învăţământ afectate a fost asigurată cu autospeciale.

Virgil BUCŞE | director general Apa Târnavei Mari SA: „Prin Contractul de Finanţare încheiat în noiembrie 2008, între Autoritatea de Management - POS Mediu şi societatea noastră pentru implementarea proiectului european pe care îl avem în derulare, a fost impus un plan de creştere reală a tarifelor în 6 etape, începând din 2008 şi până în 2013, ultimul an de implementare a măsurilor investiţionale aferente acestui proiect.”
    Trimite prin e-mail