luni, 23 iulie 2012

Publicat la 7/23/2012 02:00:00 p.m. de Anonim

Călătorie în timp



Muzeul Municipal le propune medieşenilor o incursiune în viaţa omului din neolitic. Expoziţia “Uneltele omului preistoric” pune în valoare obiecte pe care le foloseau strămoşii noştri, acum cinci-şase milenii.


Autor: Milu OLTEAN

Astăzi nici nu ne imaginăm viaţa fără televizor, fără cărţi sau iPhone. Toate ne sunt la îndemână, la o simplă apăsare pe buton. Dacă treceţi pragul expoziţiei “Uneltele omului preistoric”, poate veţi preţui mai mult confortul de care vă bucuraţi astăzi.

Unelte şi arme de acum 5.000 de ani

Până în 30 septembrie, Muzeul Municipal Mediaş găzduieşte expoziţia itinerantă “Uneltele omului preistoric”, ce prezintă conţine o serie de unelte, arme şi alte obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de oamenii din perioada neolitică, descoperite recent de către studenţii de la Alba Iulia în vecinătatea oraşului. “Este vorba despre topoare din piatră, lame de silex şi obsidian, diferite unelte de os şi corn, datând din neolitic. Este o expoziţie interesantă, care ne pune faţă în faţă cu realitatea de acum cinci-şase mii de ani, iar dincolo de caracterul didactic al expoziţiei, publicul va avea ocazia să afle informaţii despre unele aspecte de viaţă cotidiană ale comunităţilor neolitice şi mai ales să-şi facă o idee despre modalităţile de confecţionare şi utilizare a uneltelor în acele vremuri”, arată Diana Macarie, conservator în cadrul Muzeului Mediaş.

Pe încercate

O serie de obiecte sunt reconstruite şi stau la dispoziţia celor curioşi să le pipăie, să le încerce şi să le întoarcă pe toate părţile. Nimeni n-o să vă atragă atenţia dacă aveţi chef să pisaţi boabe de grâu cu o piatră, asemeni oamenilor din neolitic, ba chiar, dacă aveţi curaj şi răbdare, puteţi încerca un dispozitiv ingenios de găurit piatra sau să verificaţi ascuţimea unor topoare cu lamă din silex. "Elemente de atracţie, care dau şi un caracter interactiv expoziţiei, sunt reconstituirile de topoare, seceri şi un dispozitiv de perforat piatra, făcute de studenţii anului III, secţia de Muzeologie şi Arheologie, de la Universitatea din Alba Iulia. Spre deosebire de alte exponate, acestea pot fi atinse de vizitatori, iar unele unelte pot fi chiar încercate de cei curioşi, pentru a vedea cum anume funcţionau", completează Diana Macarie.

Supravieţuirea, sport cotidian

Cea mai importantă schimbare din neolitic a fost apariţia aşezărilor stabile. De la populaţiile de vânători-culegători se trece la comunităţi de agricultori. “Perfecţionarea prelucrării pietrei a făcut posibilă confecţionarea unor unelte de mai bună calitate, cu ajutorul cărora a fost înlesnită prelucrarea lemnului şi osului, sporindu-se astfel capacitatea omului de a interveni tot mai incisiv asupra naturii. Descoperirea agriculturii, în forme primitive, domesticirea animalelor au schimbat substanţial modul de viaţă al oamenilor, al colectivităţilor umane, favorizând constituirea unor structuri organizate, unite nu numai prin înrudirea de sânge, dar şi de interese comune. Coborând din peşteri mai mult spre zona de câmpie, omul îşi construieşte adăposturi sub formă de bordeie, pentru ca apoi să îşi ridice deasupra solului colibe din nuiele împletite. Mai apoi s-a ajuns la casa de proporţii relativ mari, construită din pari înfipţi în pământ în jurul unei platforme de lemn, care constituia un element izolator faţă de umezeala şi răceala pământului”, povesteşte muzeograful Angela Păucean, coordonatoarea activităţii de la Muzeul Municipal.
    Trimite prin e-mail