miercuri, 16 mai 2012

Publicat la 5/16/2012 08:51:00 p.m. de Anonim

Mediaşul va primi bani europeni pentru reabilitarea cetăţii medievale

Zidurile şi turnurile de fortificaţie medievală din Mediaş vor fi reabilitate cu fonduri europene. Cofinanţarea acestui proiect va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi din bugetul local.
Autor: Alex PÎNTEA

Veste bună din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Aceasta a acceptat cererea Primăriei Mediaş de finanţare a proiectului de reabilitare a turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală din municipiu, în valoare de opt milioane de euro. „După evaluarea proiectului de către ADR Centru, în anul 2009, documentaţia a întrunit punctajul de trecere, dar din cauza situaţiei economice proiectul a fost trecut pe o listă de aşteptare. Cu toate că figuram pe lista de aşteptare, am continuat întocmirea proiectului tehnic. Astfel, în momentul de faţă, în urma adresei primite, vom depune documentaţia tehnică pentru accesarea fondurilor nerambursabile pentru reabilitarea turnurilor şi zidurilor cetăţi”, a anunţat primarul Teodor Neamţu.

Lucrări complexe

Şantierul va demara anul acesta. Pentru toate tronsoanele, se vor executa lucrări de amenajare a aleilor, iluminatul arhitectural, dar şi dotarea cu mobilier urban. Practic, prin acest proiect se propun soluţii de conservare, restaurare, reabilitare şi punere în valoare, în vederea valorificării potenţialului turistic. Lucrările de reabilitare propriu-zise vor dura 24 de luni.

Milioane din fonduri europene şi de la Guvern

Acesta este doar unul dintre numeroasele proiecte prin care municipalitatea a atras fonduri externe în ultimii doi ani şi jumătate. Printre realizările actualei administraţii, într-un timp relativ scurt, se mai numără proiectul de 50 de milioane de euro pentru o apă mai bună şi cel pentru staţiile de prelucrare a deşeurilor – în valoare de încă un milion de euro. Încă 10 milioane de euro au fost atrase din fonduri guvernamentale, pentru amenajarea parcului de la Izvorul Dorului, a sălii de sport de la şcoala generală nr. 5, reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ şi şase blocuri ANL, două blocuri sociale şi cinci blocuri din cartierul După Zid. „Derulăm proiecte mari, pe fonduri consistente. Se ştie că obţinerea de finanţări implică elaborarea de proiecte tehnice şi studii de fezabilitate solide, care costă foarte mulţi bani şi reclamă timp, la rândul lor. De aceea, rezultatele multor asemenea eforturi se vor vedea mai târziu”, arată primarul Neamţu.

Amănunte în ediţia de vineri a Monitorului de Mediaş.
    Trimite prin e-mail