joi, 19 aprilie 2012

Publicat la 4/19/2012 05:04:00 p.m. de Redacţie

Ţuru, tradiţie medieşeană din 1850

Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. După slujba de Înviere, în cartierul Olga Bancic, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit Ţuru, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Manifestarea din acest an a fost organizată de Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru”, la ea participând peste 1.000 de persoane, în calitate de spectatori sau jucători.

Autor: Alex PÎNTEA

 
Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1850. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an, de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de două-trei ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără.

Moştenire din bătrâni

Manifestarea organizată de Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru” s-a bucurat şi în acest an de o participare extrem de numeroasă. Duminică dimineaţa, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, au fost prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „A devenit o tradiţie pentru noi organizarea jocului de ţuru. Este un joc preluat din bătrâni şi se organizează anual în duminica Paştelui. Sunt încântat de faptul că oamenii au venit în număr mare şi mă bucur că Dumnezeu a ţinut cu noi şi am avut timp bun. Între aceştia au fost şi mulţi care cu dragoste şi cu mândrie au revenit acasă din străinătate pentru a se întâlni la ţuru. Despre ţuru nu se ştiu prea multe, nici cum a ajuns la noi, nici care sunt regulile exacte. În Mediaş, Asociaţia «Mediaşul Nostru» încearcă să îl repopularizeze la un nivel mai lărgit. Se încearcă astfel continuarea tradiţiei unor practicanţi vechi”, a explicat Dinu Bănceu, unul dintre organizatorii manifestării.

Neamţu a dat startul

Ca în fiecare an, primarul a fost prezent la deschiderea jocului de tradiţie din cartierul Moşnei. Teodor Neamţu a dat prima lovitură şi a apreciat că manifestarea este una foarte importantă pentru municipiul de pe Târnava Mare. “Evident că ne dorim şi alte manifestări, dar asta este sărbătoarea noastră de tradiţie”, a explicat Neamţu

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită a Monitorului de Mediaş.
De mâine, în chioşcurile de ziare!
    Trimite prin e-mail