sâmbătă, 18 februarie 2012

Publicat la 2/18/2012 10:19:00 a.m. de Redacţie

Ultimii evrei vor vedea sinagoga reabilitată

Recensământul din toamnă arată că în Mediaş au mai rămas doar cinci evrei. În curând, sinagoga lor ar putea fi reabilitată cu fonduri donate de Prinţul Charles.


Autor: Alex PÎNTEA

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii, şi-a manifestat intenţia de a reabilita clădirea situată pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Mediaş. Sinagoga nu a mai fost folosită în ultimii 17 ani. În municipiul Mediaş mai sunt doar cinci evrei, conform recensământului populaţiei şi locuinţelor de la sfârşitul anului trecut.

Veche de un secol

Sinagoga, sau „casa de întâlnire” în limba ebraică, a fost construită în Mediaş în anul 1895. La sfârşitul secolului XIX, comunitatea evreiască era una puternică în oraşul de pe Târnava Mare, fiind formată din peste 300 de familii. Clădirea era folosită pentru rugăciune şi studiul Torei. Însă ultima slujbă religioasă a fost oficiată aici în anul 1977, apoi rabinul comunităţii a plecat în Israel. Prima sală a mai fost folosită ca şi loc de întâlnire, iar în ultimii 17 ani nimeni nu a mai folosit sinagoga.

Aflaţi amănunte în ediţia tipărită a Monitorului de Mediaş!
    Trimite prin e-mail