luni, 13 februarie 2012

Publicat la 2/13/2012 06:59:00 p.m. de Redacţie

200 copii din Mediaş vor merge anul acesta la şcoală în clasa pregătitoare

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până pe 1 septembrie 2012 vor fi obligaţi să meargă la şcoală. În municipiul Mediaş, se află în această situaţie aproximativ 200 de copii. În aceste zile, personalul din unităţile de învăţământ face un recensământ al preşcolarilor.


Autor: Alex PÎNTEA

Ministerul Educaţiei a introdus clasa pregătitoare în care prezenţa este obligatorie. Copiii vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note sau calificative. Iniţiativa a stârnit şi nemulţumiri în rândul părinţilor. „Persoanele care au luat această decizie sunt nişte experţi în domeniu. Un lucru pozitiv al acestei treceri este faptul că va fi obligatorie clasa pregătitoare, ceea ce până acum la grădiniţă nu era. După cum ştiţi, frecvenţa nu este obligatorie la învăţământul preşcolar. Nemulţumirile se ridică din rândul părinţilor mai mult, deoarece dânşii doresc să mai rămână preşcolarul în grădiniţă, având în vedere că este vorba şi de partea materială. Aici ei plătesc doar hrana, iar la clasa pregătitoare ar avea nevoie şi de un after-school”, e de părere Maria Ionescu, directorul grădiniţei "Dumbrava Minunată".

6 ani în septembrie

În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care, până la 31 august 2012, vor avea şase ani împliniţi. În cazuri speciale vor merge în clasa pregătitoare şi copii care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. „Este bine de ştiut că toţi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 1 septembrie 2012 sunt obligaţi să treacă la învăţământul primar, deci în clasa pregătitoare. Înscrierile se vor face la şcoală, nu în grădiniţă. Cei care împlinesc 6 ani după data de 1 septembrie pot rămâne în grădiniţă cu o cerere la solicitarea părintelui”, mai spune Maria Ionescu.

Recensământul preşcolarilor

Personalul din cadrul unităţilor de învăţământ din municipiului Mediaş a demarat procesul de recenzare a copiilor care urmează să fie cuprinşi în clasa pregătitoare şi în clasa I în anul şcolar 2012/2013. Acesta a început pe data de 25 ianuarie şi se va finaliza pe data de 18 februarie „Facem un apel către părinţi să fie receptivi şi să furnizeze toate datele necesare personalului didactic care se va prezenta la domiciliul acestora”, a precizat Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

În toate şcolile

La nivelul municipiului Mediaş va funcţiona câte o clasă pregătitoare în fiecare şcoală generală. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în luna martie. Dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat copilul, aceasta are obligaţia să-l înscrie. Dacă doreşte o altă şcoală, elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.
    Trimite prin e-mail