„Telenovela” fostului corp B al şcolii generale nr. 3 se prelungeşte. Chiar dacă societatea Transgaz a trimis o scrisoare de intenţie încă din vară pe adresa Consiliului Local, la licitaţia din luna octombrie pentru vânzarea imobilului şi terenului din strada Sticlei nr. 9 nu s-a prezentat nimeni. Anul acesta, municipalitatea va scoate din nou la vânzare construcţia şi terenul aferent acesteia.
Autor: Milu OLTEAN
Fostul corp B al şcolii, ajuns o epavă, rămâne pata cenuşie din „coasta” societăţilor Romgaz şi Transgaz. Şi a întregii zone. Potrivit municipalităţii, licitaţia va fi reluată în acest an.
O clădire şi o poveste cu vechime
În 1937 şi-a deschis porţile şcoala situată pe strada Sticlei nr. 9, din cartierul Vitrometan, iar în 1957, dezvoltarea oraşului şi sporul demografic au impus construirea unui nou corp de clădire, ceva mai sus, la numărul 16. Şcoala generală nr. 3 a funcţionat ani buni în cele două locaţii, denumite „Şcoala de jos” - clădirea veche, respectiv „Şcoala de sus” - clădirea nouă. După Revoluţie, Şcoala de jos a funcţionat în condiţii normale câţiva ani, dar, cum imobilul este unul cu o vechime respectabilă, s-au impus reparaţii şi investiţii, care nu s-au mai realizat. Încă din mandatul fostului primar, Teodor Plopeanu, s-a discutat despre situaţia corpului de clădire de la nr. 9, dar nu s-au găsit niciodată resurse financiare pentru investiţii, singurii bani băgaţi aici fiind pentru mutarea toaletelor din exteriorul clădirii în interior. Apăruse, prin 2004, varianta scoaterii la mezat a imobilului şi a terenului aferent, mai ales că se vorbea despre un anumit interes al societăţii Transgaz, urmând ca banii obţinuţi să meargă spre amenajarea unor săli de clasă la corpul de clădire de la nr. 16. Dar ideile au rămas la stadiul de discuţii.
„Cenuşăreasa” de pe strada Sticlei nr. 9
Având în vedere că, după Revoluţie, numărul de şcolari a tot scăzut de la an la an, s-a considerat că şcoala 3 poate să-şi restrângă activitatea în corpul mai nou de clădire, iar în acest context, Şcoala de jos a ajuns să fie Cenuşăreasa zonei, un imobil degradat şi „obosit”, o epavă tristă. De investiţii, nici pomeneală, iar, pe fondul scăderii numărului de elevi, era greu de crezut că acestea puteau fi luate în considerare. În 2007, la Şcoala de jos funcţionau încă biblioteca şcolii, o sală minusculă de sport, arhiva şi câteva clase de elevi, iar ulterior, activitatea s-a restrâns doar la orele de sport. Din vara acestui an, unitatea şcolară şi-a luat mâna de pe imobil, care a ajuns în câteva luni o ruină, cu largul „ajutor” şi al unor indivizi care au dat buzna în căutare de cine ştie ce prin clădirea părăsită, încât la un moment dat a fost nevoie de prezenţa Poliţiei. Cert e că, astăzi, imobilul şi terenul arată ca după război, în imediata vecinătate a Colegiului Tehnic „Mediensis”, lângă două biserici şi chiar în spatele impunătoarelor sedii ale societăţilor Romgaz şi Transgaz, iar agonia corpului de clădire se prelungeşte şi în această iarnă.
Încurcaţi în hârtii
În vara anului 2008, s-a ajuns la consens în privinţa destinaţiei corpului B de clădire al şcolii generale 3, iar Consiliul de Administraţie, Primăria şi Consiliul Local au decis că cel mai bine ar fi să scoată imobilul şi terenul din jur la vânzare. S-a considerat că afacerea ar putea fi una profitabilă, în contextul în care corpul B este situat în spatele clădirilor ocupate de Transgaz şi Romgaz, companii care ar fi dorit să-şi extindă birourile şi parcările. În plus, se vorbea şi de interesul altor investitori atraşi de potenţialul terenului situat în „coasta” celor două mari companii. Se anunţa o bătălie interesantă pentru imobil şi teren, ambele în suprafaţă de aproape 4.000 mp, dar pentru demararea procedurilor de licitaţie era nevoie de un aviz de la Ministerul Educaţiei. De pe atunci, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au corespondat cu autorităţile locale, solicitând diferite documente, schiţe, planuri, argumentări, iar când unii au terminat, au luat-o alţii de la capăt. În fine, Bucureştiul a dat undă verde pentru scoaterea la licitaţie a imobilului şi terenului în primăvara acestui an, în plină criză economică.
Transgaz intră pe fir
Aproape trei ani de zile s-a luptat administraţia medieşeană să-i convingă pe reprezentanţii ministerului de resort să-şi dea acordul pentru vânzarea corpului B de pe Sticlei. Argumentele edililor au fost că imobilul are o vechime considerabilă, nu s-au mai făcut investiţii pentru consolidare, este într-o stare avansată de degradare, iar numărul în scădere de elevi nu mai justifică încă un corp de clădire, pe lângă cel de la nr. 16. Mai mult, administraţia a precizat că banii obţinuţi în urma tranzacţiei vor fi folosiţi pentru modernizarea corpului A şi pentru supraînălţarea unei anexe de la clădirea principală în vederea amenajării a opt săli de clasă. Avizul s-a dat în această primăvară, iar, ulterior, Consiliul Local a luat act de intenţia Transgaz de a cumpăra terenul şi imobilul. Ca urmare, s-a făcut evaluarea şi potrivit acesteia, fostul corp B al şcolii nr. 3 şi terenul aferent acestuia au fost propuse pentru vânzare la licitaţie cu suma de 449.000 de euro, plus TVA. În fapt, este vorba de 2.007 mp suprafaţă de teren aferentă construcţiilor şi 1.953 mp teren de construcţii.
Anunţ oficial
Zvonurile că Transgaz vrea să construiască pe terenul pe care se află fostul corp B al şcolii nr. 3 au circulat mai ales în ultimii ani, spunându-se că societatea vrea ba o clădire administrativă, ba diferite spaţii, ba garaje, ba parcare. Zvonurile s-au dovedit a fi adevărate, deoarece imediat după ce administraţia a primit undă verde pentru scoaterea la mezat a imobilului şi terenului respectiv, pe adresa Consiliului Local a venit, în această vară, o scrisoare de intenţie din partea Transgaz, care a menţionat că doreşte să achiziţioneze terenul şi imobilul respectiv. Potrivit caietului de sarcini pregătit pentru licitaţie, terenul şi imobilul se vând pentru construirea unei clădiri cu spaţii administrative, respectiv birouri.
Fără oferte
Licitaţia pentru vânzarea imobilului şi clădirii de pe strada Sticlei nr. 9 a avut loc în 19 octombrie 2011, fără ca cineva să participe la ea. Nici măcar Transgaz, societatea care a avansat dorinţa de a cumpăra. Primarul Teodor Neamţu se arată, totuşi optimist într-un final fericit al licitaţiei şi spune că, probabil, societatea nu avea bugetată investiţia pentru 2011. „Nu cred că se pune problema ca Transgaz să nu mai facă această investiţie, după ce şi-a exprimat intenţia. Cred că vor bugeta investiţia pentru anul viitor, deoarece au un proiect serios. Voi avea o întrevedere cu directorul societăţii, Florin Cosma, şi o să discutăm despre aceste aspecte”, a spus edilul-şef, la sfârşitul anului trecut. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Mediaş, licitaţia va fi reluată în 2011, dar încă nu a fost stabilită data exactă a acţiunii.
Citiţi reportajul integral în ediţia tipărită a ziarului.