luni, 30 ianuarie 2012

Publicat la 1/30/2012 07:54:00 p.m. de Redacţie

Recomandări pentru evitarea problemelor de sănătate cauzate de frig

Comunicat de presă

Având în vedere atenţionările meteorologice conform cărora, în următoarele zile, se vor înregistra temperaturi extrem de scăzute, adresăm populaţiei îndemnul de a aplica recomandările autorităţilor şi cadrelor medicale, pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a altor situaţii extreme privind starea de sănătate, astfel:
1. Evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici (cu afecţiuni cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializaţi), copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi psiho-neuro-motorii.
2. În cazul în care deplasarea este absolut necesară se impune folosirea de îmbrăcăminte şi încălţăminte călduroasă, precum şi protejarea extremităţilor (mâini, picioare, faţă) cu mănuşi, fulare, căciuli, şosete groase, de lână.
3. Se recomandă consumul de alimente bogate în proteine, grăsimi nesaturate, fructe, legume, lichide calde (ceaiuri, supe etc.), vitamine.
4. Evitarea consumului de băuturi alcoolice.
5. Acordarea unei atenţii speciale copiilor, evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi prea mult timp la joacă, în zăpadă sau să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate.
6. Renunţarea la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului.
7. Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor, supravegherea surselor de încălzire şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
8. În cazul apariţiei primelor semne de decompensare a afecţiunilor cronice amintite, de răceală şi/sau degerături, evitaţi automedicaţia şi adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi medicale.
9. În cazurile de urgenţă, apelaţi numărul 112.

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu - Biroul de presă
    Trimite prin e-mail