vineri, 20 ianuarie 2012

Publicat la 1/20/2012 02:16:00 p.m. de Redacţie

Ovidiu Moldovan: „Suntem pregătiţi pentru un concurs coral naţional”

Pe perioada sărbătorilor de iarnă, Mediaşul a răsunat de colindele Corului de Cameră „Mediensis”. Întâlnirile emoţionante dintre artişti şi public au încheiat un an bun pentru corul municipal, care a crescut notorietatea corului în rândul spectatorilor şi a dus numele Mediaşului în Franţa. Cum s-a văzut anul trecut şi cum se vede anul abia început din perspectiva artiştilor ne-a spus dirijorul Ovidiu Moldovan, sufletul corului de cameră „Mediensis”.


Milu OLTEAN

Reporter: A răsunat Mediaşul de colindele corului „Mediensis” toată luna decembrie a anului trecut. Aţi avut un program intens. Cum au fost sărbătorile pentru voi?
Ovidiu Moldovan: Am plănuit tot anul trecut să facem un miniturneu în oraş cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi, spre bucuria noastră, acest lucru ne-a reuşit din plin. Ne-am dres glasurile şi am plecat la colindat înainte de Crăciun, am început acest periplu muzical la Muzeul Gazelor, unde am susţinut un concert de colinde la un vernisaj, şi l-am încheiat a doua zi de Crăciun, la biserica din Dârlos, acolo unde am dat răspunsurile la liturghie şi unde, mai apoi, am susţinut un concert de colinde. Miniturneul a inclus şi un concert la biserica ortodoxă „Sfânta Treime” din cartierul Vitrometan, o reprezentaţie la biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul După-Zid, precum şi concertul susţinut în sala „Daniel Thellmann” de la Primăria Mediaş, dar şi participarea la concertul ecumenic de la Biserica Sf. Margareta. Am avut un program plin în luna decembrie şi ne bucurăm că am ajuns să-i colindăm pe mulţi medieşeni şi să le vestim naşterea Mântuitorului.

Public numeros şi cald

Reporter: Cum v-au primit medieşenii, cum a fost întâlnirea cu publicul?
Ovidiu Moldovan: Concertele au fost programate după-amiaza, iar oamenii au fost alături de noi şi ne-am bucurat de un public numeros şi cald la fiecare concert. Sărbătoarea Crăciunului are ceva special, ne adună şi ne face mai buni. Am fost primiţi cu braţele deschise peste tot pe unde am umblat la colindat, după datina străbună. Au fost momente frumoase şi emoţionante, am avut biserici arhipline, medieşenii au colindat alături de noi, am avut parte de momente deosebite şi de o atmosferă extraordinară.
Reporter: V-a surprins numărul mare de spectatori, nu v-aţi aşteptat la o audienţă atât de mare?
Ovidiu Moldovan: Da, indiscutabil, numărul mare de spectatori a fost o surpriză plăcută. Am rămas impresionat de numărul mare de oameni pe care i-am întâlnit la concertele noastre. Nu se poate vorbi de o tradiţie în acest sens la Mediaş, la concerte de cor mă refer, pentru că în afară de corul Catedralei, lumea n-a fost obişnuită cu acest gen de interpretare. A fost un pariu atunci când am plecat la drum, la sfârşitul lui 2009, dar iată că am reuşit să ne impunem în rândul medieşenilor şi să-i apropiem de frumuseţea muzicii corale. Am avut în aceşti ani o perioadă plină de satisfacţii şi împliniri şi e o mare bucurie să vezi că publicul apreciază ceea ce faci.

Colindul nu moare

Reporter: Mai este de actualitate obiceiul colindatului?
Ovidiu Moldovan: E de actualitate, iar colindele au fost foarte bine primite. Repertoriul nostru a cuprins colinde clasice tradiţionale româneşti şi colinde folclorice româneşti, aranjate pentru cor. E foarte important să menţinem ideea de colindat, acest spirit, tradiţiile fac parte din cultura noastră, din sufletul nostru românesc. Noi, corul „Mediensis”, suntem deja cunoscuţi de publicul din oraş şi armonia pe care o dezvoltăm în jurul nostru ajunge la sufletul ascultătorilor. Am fost cu toţii părtaşi la această bucurie a naşterii Domnului. Colindul cu siguranţă nu moare şi pot spune că vom fi aşteptaţi cu braţele deschise de toată lumea şi la anul şi la mulţi ani.
Reporter: Cum a fost anul 2011 pentru corul „Mediensis”?
Ovidiu Moldovan: A fost un an bun, un an plin, în care am reuşit să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Am continuat să progresăm, ne-am lărgit repertoriul, ne-am făcut mai cunoscuţi, am fost invitaţi să concertăm în Franţa. 2011 a fost un an bun pentru noi, care ne-a confirmat că suntem pe un drum bun. Au fost eforturi, a fost multă muncă, dar au fost şi multe, multe satisfacţii.
Reporter: Ce aşteptări aveţi de la 2012, care sunt planurile corului „Mediensis”pentru acest an?
Ovidiu Moldovan: Îmi propun să marchez cu adevărat cele două mari momente ale noastre, sărbătorile de Paşte şi Crăciun, prin nişte concerte de foarte mare prestanţă. Pe de altă parte, mi-aş dori să promovez mai mult cântecele corale folclorice româneşti. Avem deja o serie de discuţii pentru agenda de activităţi în acest an, s-ar putea să mai avem deplasări în străinătate dar deocamdată nu sunt lucruri bătute în cuie, luăm în calcul în această primăvară o invitaţie la Strasbourg la Parlamentul European. Pentru acest an, vreau să participăm la cel puţin un concurs coral naţional. Eu cred că suntem pregătiţi pentru a face faţă la o provocare de asemenea nivel, piesele sunt bine rodate, trebuie lucrat la interpretare şi nuanţare, dar e un progres extraordinar. Acum suntem 26 de persoane în cor, dar în urma concertului ecumenic am avut multe solicitări, lumea e deschisă şi sper să fim sprijiniţi şi în continuare, iar una dintre dorinţe e să aducem cât mai mulţi membri noi la cor. În rest, ne dorim sănătate, că-i mai bună decât toate.

Festival naţional, la Mediaş

Reporter: Am înţeles că mai aveţi o dorinţă pentru acest an, una mai specială, care deocamdată este la stadiul de idee. S-ar putea să avem un festival coral naţional la Mediaş?
Ovidiu Moldovan: Ar fi senzaţional să reuşim să facem la Mediaş un festival coral naţional, ar fi o premieră şi ar fi extraordinar să reuşim, rămâne să vedem care vor fi resursele, cum anume se poate face, în ce condiţii, cu ce sprijin. Este vorba de un eveniment de amploare, care implică o serie de eforturi, trebuie văzut exact ce şi cum. Deocamdată este o mare dorinţă, o idee, rămâne de văzut dacă vom găsi drumul către punerea ei în practică.
Reporter: Ce le doriţi medieşenilor pentru 2012?
Ovidiu Moldovan: Le dorim tuturor să aibă parte de un an bun, plin de sănătate şi împliniri, multă fericire şi bineînţeles să rămână lângă noi, lângă corul „Mediensis”, pentru că vor fi o serie de evenimente la care sperăm să-i bucurăm. La mulţi ani, tuturor!
    Trimite prin e-mail