marți, 24 ianuarie 2012

Publicat la 1/24/2012 10:28:00 a.m. de Redacţie

Laptele la control

Producătorii care nu respectă condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor riscă amenzi de până la 5.000 de lei.


Autor: Aurelian LUNGU

Inspectorii din cadrul DSVSA Sibiu au controlat în mod repetat, anul trecut, cele 24 de exploataţii de vaci cu lapte şi automatele unde este comercializat laptele. În urma analizei a peste 480 de probe, au fost aplicate opt amenzi, în valoare totală de 4.800 de lei. „S-au constatat unele abateri de la normele specifice cu referire la igiena necorespunzătoare a adăposturilor şi a igienei corporale a animalelor, transportul laptelui cu mijloace de transport neamenajate corespunzător, nerespectarea graficului de afluire a probelor la laborator, lipsa unor informaţii afişate pe automat privind laptele care se comercializează”, a enumerat dr. Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu. În municipiile Sibiu şi Mediaş şi oraşele Agnita şi Sălişte funcţionează, în total, 29 de automate de lapte, primele 11 astfel de aparate din judeţ fiind date în folosinţă în anul 2010.

Obligaţiile fermierilor

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să provină din exploataţii înregistrate sanitar-veterinar de către DSVSA Sibiu, inclusiv pentru activitatea de vânzare directă a laptelui crud; să fie obţinut de la animale care nu prezintă nici un semn de boală ce ar putea duce la contaminarea laptelui; instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în care se depozitează laptele după muls să asigure limitarea riscurilor de contaminare a laptelui; laptele crud trebuie să se încadreze în parametrii de calitate (număr total de germeni, număr total de celule somatice), confirmaţi prin buletine de laborator; să fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de igienă a mulsului şi să fie răcit, păstrat la fermă şi transportat corespunzător, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorului. Operatorii trebuie să asigure ca automatele sunt prevăzute cu sisteme de răcire, să afişeze temperatura, documentul de înregistrare sanitar-veterinară, denumirea exploataţiei, data mulgerii, data mulgerii şi termenul de valabilitate, precum şi inscripţia „LAPTE CRUD - se va fierbe”. Nerespectarea acestor norme este sancţionată cu amenzi între 1.200 şi 5.000 lei.
    Trimite prin e-mail