luni, 23 ianuarie 2012

Publicat la 1/23/2012 10:22:00 a.m. de Redacţie

Dezbatere pentru buget

Proiectul de buget pe 2012 a fost definitivat. Mediaşul va avea anul acesta un buget de aproximativ 93 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 5 milioane faţă de anul trecut. Pentru a cere părerea medieşenilor în privinţa modului de cheltuire a banilor publici, în această după-amiază va fi organizată o dezbatere publică. Aceasta va avea loc de la ora 17, în Sala "Daniel Thellmann" a Primăriei Mediaş.

Autor: Alex PÎNTEA

Medieşenii sunt aşteptaţi până în data de 30 ianuarie, ora 10.00, să depună, în scris, opiniile şi sugestiile cu valoare de recomandare la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni. „Deja am avut o serie de discuţii, care s-au concretizat într-un buget preliminar, care rămâne sub rezerva alocaţiilor de la stat. În continuare, se lucrează la echilibrarea bugetului. Estimăm o creştere de aproximativ 5 milioane faţă de bugetul anului trecut”, a anunţat primarul Teodor Neamţu. Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi şi în acest an cheltuielilor social-culturale, în care se include şi învăţământul. Acestea vor reprezenta peste 40% din “puşculiţă”, adică 41 de  milioane. Următorul capital bugetar ca importantă îl reprezintă serviciile şi dezvoltarea publică.


Infrastructura, prioritate zero

Pentru edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare, prioritatea principală o reprezintă continuarea investiţiilor existente şi demararea unora noi. Astfel, pentru servicii şi dezvoltare publică au fost alocate 35 de milioane de lei. Totodată, anul acesta vor demara lucrările de investiţii în cadrul acordului de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Adică aproximativ 18 milioane de lei. „Anul acesta vom continua lucrările de investiţii începute şi vom demara altele noi, pentru ca infrastructura rutieră şi cea de apă-canal să atingă standarde moderne. Cu fonduri atât de la bugetul local, cât şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, vom înfiinţa reţeaua publică de apă şi apă uzată şi vom amenaja străzile din satul aparţinător Ighişu Nou, vom reabilita sistemul de alimentare cu apă, canalizare menajeră, pluvială şi sistem rutier la majoritatea străzilor care nu sunt modernizate”, promite Neamţu.

Dezbatere publică

Pentru a-i informa pe medieşeni cu privire la modul în care vor fi cheltuiţi banii publici în 2011, Primăria Mediaş va organiza în luna ianuarie şi o dezbatere publică. La aceasta sunt invitaţi toţi cei care vor să afle mai multe despre modul în care a fost gândit bugetul. Aceştia vor avea posibilitatea să facă sugestii şi propuneri de care se va ţine cont în versiunea finală a bugetului.

33 de milioane

Primăria Mediaş a împrumutat, anul trecut, suma de 33 milioane de lei de la BERD. Banii vor fi folosiţi pentru realizarea unui număr de 37 obiective de investiţii, mai exact lucrări de infrastructură rutieră şi apă-canal pe 39 străzi din municipiul Mediaş şi nouă străzi din satul aparţinător Ighişul Nou. Creditul a fost contractat pe o perioadă de 11 ani, cu o perioadă de graţie de un an. Primăria Mediaş va putea efectua trageri din credit între anii 2012 şi 2014. Astfel, anul viitor vor fi disponibili 18 milioane de lei, în 2013 se vor putea folosi 13 milioane de lei, iar în anul 2014, municipalitatea va putea efectua trageri de fonduri de aproape două milioane.
    Trimite prin e-mail