luni, 5 decembrie 2011

Publicat la 12/05/2011 08:34:00 a.m. de Redacţie

Schimbarea la faţă

Fosta unitate militară de aviaţie va intra, anul viitor, într-un amplu proces de reabilitare.


Autor: Alex PÎNTEA

Lucrările vor demara în primăvara anului viitor. În mod concret, sunt planificate lucrări de reabilitare a aleilor din zonă, realizarea reţelei de trotuare, reţele de alimentare cu apă, dar şi un sistem de canalizare pluvială. „Proiectul acesta vizează utilităţile necesare acelei zone, respectiv reţeaua de canalizare, de apă, de gaz, reţeaua electrică, plus amenajarea sistemului rutier în zona respectivă”, a explicat primarul Teodor Neamţu. În acelaşi timp, se propune amenajarea în zonă a unor alei pentru circulaţia pietonală.

Amintiri „înaripate”

Aleile vor avea două puncte de interes situate la extremităţi şi anume platforma Monumentului Aviaţiei, respectiv platforma unde va fi amplasat un avion IAR 93. Nu în ultimul rând, în zona respectivă urmează să fie amenajate şi câteva sute de locuri de parcare. „Sperăm ca în 2013 zona să arate cu totul şi cu totul altfel. Vreau să subliniez că au fost prevăzute peste ceea ce era iniţial acolo un număr de peste 230 locuri de parcare”, a mai adăugat edilul-şef. Ca urmare a redislocării în august 2004 a Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene în Garnizoana Boboc-Buzău, cazarma şi terenul aferent au fost eliberate de sarcini. Cea mai mare parte a cazărmii 369 a trecut înapoi în patrimoniul oraşului.

Opt decenii de istorie

Terenul respectiv a aparţinut municipiului Mediaş până în anul 1924, când a trecut în proprietatea statului, care l-a dat în folosinţă Ministerului de Război. Aici a fost mutată, de la Bucureşti, Şcoala de Meseriaşi Militari ai Aeronauticii fondată de regele Ferdinand, rebotezată „Şcoala Tehnică a Aeronauticii” şi instalată în locaţia actuală la 1 septembrie 1927. Din 1954, şcoala a purtat numele pionerului Aurel Vlaicu. Începând cu 1 octombrie 2001, prin comasarea Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Apărării Antiaeriene de la Braşov cu Şcoala Militară Tehnică de Aviaţie „Traian Vuia”, ia fiinţă Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene din Mediaş.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail