sâmbătă, 3 decembrie 2011

Publicat la 12/03/2011 04:20:00 p.m. de Redacţie

Iarnă de fo(l)k

Eveniment cu sonoritate specială şi la propriu şi la figurat: oraşul nostru găzduieşte, timp de două zile, cea de-a 28-a ediţie a festivalului-concurs de muzică folk „Mediaş Cetate Seculară”.



Autor: Alex PÎNTEA

Această seară le este dedicată foştilor laureaţi ai festivalului în decursul timpului. „Cea care deschide festivalul este Cristina Baca, câştigătoarea trofeului de anul trecut, urmată de Virgil Suciu, iar apoi de grupul «Cetatea», care a câştigat festivalul în anul 1985, deci au o vârstă. A doua seară, avem gala laureaţilor, iar apoi recitalurile grupului «Motto», al lui Marius Matache şi Folk Band Imperfect, Dinu Olăraşu şi Emeric Set”, anunţă Adela Deac, din partea organizatorilor. Manifestarea este pregătită de Asociaţia Culturală „Mediaş Cetate Seculară”, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Mediaş.

Câştigătoarea ediţiei trecute, Cristina Baca, este de părere
că atmosfera de la concerte înseamnă
cea mai frumoasă răsplată pentru artişti
Brand local

Festivalul va reuni pe aceeaşi scenă solişti şi trupe de muzică folk. Astfel, s-au înscris un număr de 21 solişti, dar şi nouă grupuri. „De la toată lumea am primit tot felul de ajutoare, indiferent de vârstă, de sex, de apartenenţă politică. Este un patriotism local, pentru că este cel mai vechi festival de muzică folk şi este păcat să nu continuăm această tradiţie. Până la urmă, face parte din brand-ul oraşului Mediaş”, consideră Ioan Ivan, un alt reprezentant de-al organizatorilor.

Atmosferă unică

Festivalul „Mediaş Cetate Seculară” a fost organizat anul trecut, după o pauză de nouă ani. Din 1974 încoace, aici au debutat numeroşi tineri pasionaţi de muzică şi poezie, a căror sensibilitate a răzbătut dincolo de porţile sufletului omenesc. Printre aceştia se numără Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Florin Săsărman, Maria Magdalena Dănăilă, Lea Muszka, Ion Cerchezan, Vasile Mardare şi mulţi alţii. Anul trecut, trofeul „Mediaş Cetate Seculară 2010 Redivivus” a fost câştigat de sibianca Cristina Gabriela Baca. Aceasta s-a aflat la prima sa participare la un concurs de gen. „Am petrecut o seară extraordinară împreună cu nişte oameni frumoşi, care cântau, care recitau, care mă aplaudau şi mi-am zis: «Ăsta e premiul meu!»”, a mărturisit „Kiki”.
    Trimite prin e-mail