marți, 29 noiembrie 2011

Publicat la 11/29/2011 09:22:00 a.m. de Redacţie

Sărbătoarea Unirii la Mediaş: mai multe sarmale

Medieşenii sunt aşteptaţi, joi, în Piaţa Corneliu Coposu, pentru a petrece împreună, cu ocazia Zilei Naţionale a României.



Autor: Alex PÎNTEA

Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită în municipiul de pe Târnava Mare şi în acest an în Piaţa Corneliu Coposu. Organizatorul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României este Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Instituţia a pregătit un program special dedicat acestei zile.

Medieşenii vor sărbători ziua naţională
cu sărmăluţe şi voie bună, în piaţa Primăriei
Ceremonial religios

Medieşenii prezenţi în Piaţa Primăriei Mediaş vor avea parte, începând cu ora 10, de un ceremonial religios, dar şi de o serie de discursuri despre Marea Unire, la 93 de ani de la înfăptuirea ei. Astfel, vor lua cuvântul primarul Teodor Neamţu, apoi profesorul doctor Vasile Mărculeţ, care va vorbi despre semnificaţia istorică a Unirii Transilvaniei cu România.

6.000 de sarmale

Ca şi în anii anteriori, de 1 Decembrie, medieşenii care vor veni să sărbătorească în Piaţa Corneliu Coposu vor primi sarmalele tradiţionale. Municipalitatea va pune la bătaie pentru sărbătoarea naţională din acest an nu mai puţin de 6.000 sarmale, cu 1.000 mai multe decât anul trecut. Pentru pregătirea acestora, se vor folosi 960 de kilograme de varză, 180 de kilograme de carne, ulei, orez, ceapă şi condimente. Sarmalele vor fi împărţite medieşenilor de către edilii municipiului şi consilierii locali. „A devenit tradiţională această manifestare. Ziua de 1 Decembrie este ziua cu cele mai adânci semnificaţii istorice pentru poporul român. Am pregătit diferite manifestări cu acest prilej, iar printre ele se va număra şi oferirea de sărmăluţe medieşenilor, în semn de respect şi de bucurie. Ne vom bucura, cu siguranţă, cu toţii dacă vom reuşi să aducem o rază de lumină în viaţa oamenilor şi sperăm la vremuri mai bune”, a anunţat primarul Teodor Neamţu.

Expoziţie de fotografie

Medieşeanul Aurel Câmpean, membru al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 1 Sibiu, îşi va vernisa tot pe 1 decembrie, la orele 11.00, o expoziţie personală de fotografie. Evenimentul, pregătit împreună cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din M.A.I., va avea loc la Galeria CIRUS. În continuare, membrii Asociaţiei şi familiile lor vor participa la activităţile organizate de Primărie.

Teodor Neamţu | primar Mediaş: „Ne vom bucura, cu siguranţă, cu toţii dacă vom reuşi să aducem o rază de lumină în viaţa oamenilor şi sperăm la vremuri mai bune.”

Primăria caută brad

Pomul de Crăciun, concertele de colinde, instalaţiile de lumini, sunt câteva din „ingredientele” lunii decembrie. De Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, iluminatul de sărbători va fi pornit oficial. Piaţa Corneliu Coposu va fi şi anul acesta principalul spaţiu de desfăşurare a evenimentelor dedicate sărbatorilor de iarnă. Bradul uriaş de Crăciun va ajunge la Mediaş cel mai târziu la mijlocul săptămânii viitoare. În momentul de faţă se caută unul potrivit, iar până pe 30 noiembrie acesta va fi adus şi instalat în Piaţa Corneliu Coposu, promit edilii. Bradul va fi împodobit până în preajma zilei Sfântului Nicolae, atunci când urmează să fie aprins şi iluminatul festiv de sărbători. În imediata sa apropiere va funcţiona şi patinoarul arficial de 400 de metri pătraţi, care va fi amenajat pentru al treilea an consecutiv în municipiul de pe Târnava Mare.


    Trimite prin e-mail