duminică, 9 octombrie 2011

Publicat la 10/09/2011 06:45:00 p.m. de Redacţie

Marius Baciu: „E foame de performanţă”

Şcoala de fotbal pe care o conduce Marius Baciu a aniversat cinci ani de muncă şi răsplată. Cinci dintre elevii săi au ajuns, recent, la U Cluj.



Marius Baciu şi-a dedicat ultimii cinci ani
tinerilor care vor să devină fotbalişti
E o întrebare clasică: ce-ai făcut în ultimii cinci ani? Ce a însemnat pentru tine, pentru şcoala de fobal pe care o conduci, toată această perioadă ?
Am avut momente în care am vrut să renunţ, pentru că vedeam problemele financiare care sunt, nu puteam să avem niciun sprijin din nicio parte. Au fost totuşi şi oameni lângă noi, nişte oameni extraordinari, care ne-au ajutat cu ce au putut. Dacă vrei, însă, să faci performanţă trebuie să ai mult mai mult faţă de ce am avut noi până acum. Satisfacţiile sunt foarte mari când se văd roadele, iar acum la copiii din 1998 s-a scos maxim, având în vedere că dintr-o echipă de 18 jucători au plecat deja cinci jucători, plus încă doi care vor pleca în iarnă. Asta înseamnă foarte mult şi îi felicit pe antrenori. Pe Brătianu, în special, dar şi pe Tofănescu şi pe Flavius Boroncoi. Va urma grupa de 1999-2000, unde se arată nişte copii foarte talentaţi.

Spuneai că au plecat cinci jucători. Unde s-au transferat?
La o echipă care, cred eu, la ora actuală, este una care îşi doreşte performanţă, şi mă refer aici la Universitatea Cluj. Am mare încredere în talentul pe care îl au, în munca pe care au depus-o cu sprijinul nostru şi al părinţilor lor. Mă refer aici, în primul rând, la copiii născuţi în 1998, pe care noi deocamdată nu ne putem permite să îi ducem mai departe, pentru că, cu cât înaintează în vârstă, lipsurile financiare ne dau bătăi de cap. În acest caz, am căutat soluţiile cele mai bune pentru ei, am intrat în discuţii cu echipe care şi-au arătat interesul de a colabora cu noi. Am încercat cu Gaz Metan, Universitatea Cluj, Poli Timişoara, am fost la Academia „Gheorghe Hagi”. Am transferat recent trei copii născuţi în 1998 şi doi copii născuţi în 1999. Sincer, îmi pare rău pentru ei, voiam să îi mai ţin, dar calităţile lor i-au recomandat. Pentru noi, e o realizare foarte mare. În iarnă va mai pleca un jucător la Poli Timişoara. În continuare vom vedea ce se va mai întâmpla, în funcţie de cum vor munci, pentru că depinde de ei. La ceea ce am putut noi, la baza de selecţie din Mediaş şi împrejurimi, eu zic că am scos maxim ce se putea. De aici încolo era nevoie de altceva.

Cum îi găsiţi pe viitorii fotbalişti?
Am încercat foarte mult să îi ajutăm pe copiii de la sate. Dar sunt probleme de transport foarte mari. Ar trebui să se găsească soluţii, astfel încât aceştia să poată veni gratuit la antrenamente. Nu cred că un copil sau trei încurcă ceva. Ar trebui făcută o legitimaţie sau ceva de genul acesta, asta se întâmplă în orice ţară civilizată. Sunt părinţi care nu câştigă destul şi nu îşi permit să facă un abonament. E păcat şi nu cred că nu ar avea şi ei un loc acolo. Eu le-am spus de la început, sunt unii care vor creşte şi vor ajunge în fotbalul mare. Sunt unii care nu vor ajunge, dar pot pleca în viaţă cu o educaţie, cu un spirit de colegialitate, să ştie să fie prieteni cu aproapele.

Bază pentru toţi

Weekend-ul acesta, Baciu pune umărul la organizarea celei de-a cincea ediţii a campionatului local de minifotbal. „Nu pot decât să fiu decât plăcut impresionat cu ce dârzenie se vorbeşte de fotbalul amator de la noi din oraş. Deja ne-am organizat şi suntem an de an la campionatul naţional. Mă bucur foarte mult că văd oamenii venind să joace fotbal”, mărturiseşte medieşeanul.


Trăim într-o lume a tehnologiei, în care internetul ocupă tot mai mult din timpul copiilor. Mai există interes pentru fotbal, mai sunt copii care vin din urmă?
Internetul este important, dar el trebuie să fie limitat. Trebuie folosit pentru ce avem de nevoie, eu văd cât de important este să ştii să te odihneşti. Modul de odihnă nu înseamnă să stai pe internet, acelaşi lucru e valabil şi pentru un jucător profesionist. Cel puţin la ora actuală, la ceea ce înseamnă copii până la 12 ani, cea mai importantă este familia, modul de educaţie de acasă, dacă laşi copilul să stea o oră, două, trei, nouă stă pe calculator. Dacă încerci să îl aduci spre sport, nu neapărat fotbal, deja e altceva, pentru că vedem la nivel de ţară că a crescut obezitatea în rândul copiilor. Din punctul meu de vedere, ar trebui să încercăm să ducem cât mai mulţi copii spre sport, să îi lăsăm să aleagă. Eu am copii care vin de pe sate, fac naveta, a plouat, a fost greu, dar nu au lipsit de la antrenamente. Au foame de performanţă, şi asta e foarte bine.

A consemnat Alex PÎNTEA


Citiţi interviul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail