luni, 31 octombrie 2011

Publicat la 10/31/2011 04:55:00 a.m. de Redacţie

Fortifică-ţi sistemul imunitar în sezonul rece

Cele mai multe probleme de sănătate apar când eşti obosit, deprimat sau ai luat antibiotice de curând. Există însă metode de întărire a imunităţii organismului pentru ca să poţi lupta mai bine cu viruşii.



Inamici naturali ai răcelii şi gripei

Socul. Conţine substanţe care „vânează“ radicalii liberi şi bacteriile dăunătoare. Socul (ceaiul de soc, socata) poate diminua simptomele răcelii şi ale gripei, de la şase zile la 48 de ore. E mai bine să îl bei preventiv sau de la primele simptome ale bolii.
Usturoiul. Dacă ai gâtul inflamat şi eşti destul de „curajos/curajoasă“, ţine un căţel de usturoi în gură timp de o jumătate de oră. E un antibiotic natural perfect!
Detoxificarea organismului. Pentru asta, nu te atinge de cafea şi zahăr. De asemenea, evită produsele de patiserie şi lactatele - produsele din lapte activează formarea de mucus pe căile respiratorii şi înrăutăţeşte simptomele răcelii. Mănâncă cît mai multe alimente proaspete, nepreparate la foc, care te ajută să îţi cureţi organismul de toxine. Pentru condimentarea alimentelor foloseste curry - acesta conţine multe elemente care activează imunitatea (vitamina C, zinc, potasiu). Când eşti bolnav, bea cât mai multe lichide (apă), în jur de trei litri pe zi.
Odihna. Deşi se înţelege de la sine că odihna este absolut necesară, ea nu este inclusă întotdeauna în programul bolnavilor, aceştia apreciind că răceala nu e o afecţiune destul de serioasă pentru a fi tratată la pat. Dar, ca să te însănătoşeşti rapid, ai nevoie de toată energia de care dispui, aşa că, înveleşte-te bine şi nu ieşi din pat. Desfundă-ţi nasul inhalând aburi în care ai turnat câteva picături de ulei volatil de eucalipt. Adesea, răcim după o perioadă stresantă, iar boala este un mod al organismului de a-ţi spune să mai slăbeşti ritmul.

Paşi simpli pentru a evita gripa

Vaccinează-te! Vaccinul gripal existent în farmacii este foarte eficace. Chiar dacă nu te fereşte de răceli, exclude total posibilitatea contractării gripei şi a simptomelor acesteia, mult mai neplăcute. În special la copii şi persoane în vârstă, gripa poate duce la complicaţii grave.
Ia-ţi doza de vitamine şi minerale. În primul rând, din alimente proaspete, dar şi din suplimente farmaceutice: 1g de vitamina C şi câte 50 g de B complex, acid folic şi vitamina E pe zi.
Tinctură de echinaceea. Foloseşte-o la începutul iernii, timp de patru-şase săptămâni. Nu depăşi acest interval, întrucât prea multă stimulare a organismului poate avea efecte contrare.
Găteşte cu usturoi din belşug. Usturoiul protejează organismul de infecţii, stimulând sistemul imunitar.
Fă gimnastică. Între 30 şi 45 de minute de exerciţii fizice moderate ca dificultate, de trei ori pe săptămână, ajută în lupta cu viruşii.
Evită spaţiile închise. Mustesc de microbi, aşa că asigură-te că biroul în care lucrezi să fie aerisit suficient.
Un somn bun. Dormi cel puţin opt ore pe noapte. Odihna ajută organismul să fabrice anticorpi.

Produse naturale de întărire a imunităţii

Lactobacilul este o bacterie benefică pentru intestin. Ea se găseşte în anumite tipuri de iaurt. Reduce riscul bolilor alergice şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi funcţionarea intestinului. Alimentele sterilizate excesiv limitează expunerea organismului la bacteriile inofensive, cu rol în declanşarea imunităţii. Bebeluşii hrăniţi cu probiotice fac mai puţine alergii.
Echinaceea este un produs vegetal, disponibil sub formă de tinctură sau tablete, folosit drept remediu contra tusei şi a răcelii. Acidul cicoric din echinacea are un efect antiviral. Planta ajută organismul să dezvolte anticorpi, să depisteze şi să distrugă viruşii. Echinacea este eficientă împotriva mai multor tipuri de bacterii sau viruşi, având un efect sigur de vindecare. Îmbunătăţeşte procesul de fagocitoză, prin care celulele albe din sânge înghit şi apoi distrug viruşii şi bacteriile.
Vitaminele A,C şi E, precum şi zincul şi seleniul, care se găsesc în alimente ori în suplimente de vitamine şi minerale. Vitaminele A, C, E şi zincul menţin eficienţa sistemului imunitar. Seleniul stimulează generarea de anticorpi. Dacă eşti sigur că vitaminele şi mineralele necesare există deja în alimentaţia ta, nu mai trebuie să iei suplimente farmaceutice. Vitaminele A şi E asigură procesul de producere şi funcţionare a celulelor imunitare. Vitamina C este un puternic antioxidant.
    Trimite prin e-mail