Arderea miriştilor sau a deşeurilor poluează grav mediul înconjurător şi, nu de puţine ori, provoacă incendii incontrolabile, avertizează autorităţile.
Autor: Aurelian LUNGU
Focul deschis în spaţii deschise a fost cauza probabilă a distrugerii a peste şapte hectare de vegetaţie, duminica trecută, în comuna sibiană Boiţa. La stingerea incendiului au participat şi pompierii medieşeni.
Prefectura îi avertizează pe sibieni să respecte legea, pentru a nu provoca dezastre |
Judeţul, la control
Prefectul Horaţiu Răcuciu, preşedintele comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, a condus echipajele Detaşamentului de Pompieri Sibiu şi ale Detaşamentului de Pompieri Mediaş, în cooperare cu serviciul de voluntariat pentru situaţii de urgenţă Boiţa, Direcţia Silvică Sibiu şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu, în acţiunea de localizare şi stingere a unui incendiu izbucnit la fondul forestier al Ocolului Silvic Sibiu, din zona comunei Boiţa. Ironia face ca, în aceeaşi zi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să fi mobilizat echipe de prevenire în 25 de localităţi, inclusiv în Mediaş, Dumbrăveni, Copşa Mică, Hoghilag, Laslea, Blăjel, Botorca şi Micăsasa.
Precauţii necesare
Pentru prevenirea incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Sibiu le reaminteşte medieşenilor că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai pe timp de zi, în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile. Este necesară, de asemenea, obţinerea prealabilă a permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului localităţii, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Dorin Teodorescu | purtător de cuvânt Prefectura Sibiu: „Distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri combustibile se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia mediului. Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate avea ca efect poluarea gravă a mediului, respectiv a aerului, a solului, a subsolului şi dereglarea sau distrugerea ecosistemelor terestre. De asemenea, aceste tipuri de incendii pot afecta şi căile de comunicaţie, fie punând în pericol participanţii la trafic, prin reducerea vizibilităţii şi producerea unor accidente rutiere, fie aducând pagube infrastructurii feroviare.”