sâmbătă, 1 octombrie 2011

Publicat la 10/01/2011 11:24:00 a.m. de Redacţie

Asalt nocturn la bibliotecă

Biblioteca municipală „Stephan Ludwig Roth” participă pentru prima oară la programul naţional „Noaptea bibliotecilor”, pe 1 octombrie. Oferta culturală se adresează atât pasionaţilor de lectură, cât şi melomanilor sau cinefililor, iar copiii nu vor avea deloc timp să se plictisească.
ACTUALIZARE: "Noaptea Bibliotecilor" a adus în jur de 370 de medieşeni la biblioteca municipală, potrivit organizatorilor. 20 de cititori au fost iertaţi pentru întârzieri la restituirea cărţilor, 30 de copii s-au bucurat de internet şi au învăţat să lucreze în Microsoft Publisher, iar 25 de cărţi au fost donate pentru alţi cititori.
Încă de la orele 18.00, copiii, adolescenţii, adulţii şi seniorii au participat la activităţile din secţia pentru copii şi CIP – Biblionet. Momentele cele mai gustate ale serii au fost: lansarea cărţii "Lacrima îngerului", scrisă de prof. Maria Rus Groza – Cozmescu, "Colţul poveştilor" la secţia pentru copii, cele cele două campanii şi proiecţia filmului "Nopţi în Rodanthe". 

Autor: Aurelian LUNGU

E sâmbătă seară şi ai vrea să ieşi în oraş, dar să încerci ceva nou? Când ai fost ultima oară la… bibliotecă? Singura bibliotecă municipală inclusă, anul acesta, în evenimentul naţional „Noaptea bibliotecilor” este cea a Mediaşului. „Biblioteca Municipală «St. L. Roth» se va alinia cu alte biblioteci din ţară şi va fi deschisă între orele 18:00 – 4:00, în data de 1 – 2 octombrie 2011. Este singura bibliotecă municipală care organizează «Noaptea bibliotecilor»,  alături de cele 37 de biblioteci judeţene şi din Bucureşti”, a precizat coordonatorul de proiect Antonela Sofia Barbu.

Cele mai multe evenimente din programul „Nopţii bibliotecilor”
le sunt dedicate copiilor
Manifestări pentru toţi

Evenimentul le oferă medieşenilor o alternativă la cluburile şi terasele din oraş, mai ales dacă au copii şi vor să le dezvolte cultura generală sau pregătirea pentru viaţă. „La Mediaş este propus un program care să cuprindă activităţi creative pentru copii, adolescenţi şi persoane în vârstă, colaborări cu Biblioteca Judeţeană «ASTRA» Sibiu. Alături de aceste activităţi, în program mai sunt incluse şi activităţi online, pentru cei care nu deţin computer acasă şi vor să vorbească cu rudele de pe ocean. Este de precizat faptul că «Noaptea Bibliotecilor» este un bun prilej pentru iertare, de aceea sunt invitaţi cititorii să restituie cărţile. În program sunt incluse şi prezentări de proiect, o petrecere roz cu şi pentru adolescente, audiţii muzicale şi vizionarea filmului online «Nopţi în Rodanthe». Ne propunem să atragem nonpublicul, promovând noile servicii din cadrul CIP – Biblionet, adresate şomerilor, casnicelor, copiilor defavorizaţi şi din mediul rural, precum şi adolescenţilor”, a precizat reprezentanta bibliotecii.

101 cărţi de citit

Instituţia medieşeană va fi deschisă de sâmbătă seară, de la ora 18.00, până duminică dimineaţă, la 4.00. Împreună cu vârstnicii din proiectul Buninet, adolescenţii şi colegii bibliotecari din ţară, organizatorii au reuşit să găsească nu mai puţin de 101 titluri din literatura autohtonă şi străină care conţin cuvântul „noapte”. Printre ele se numără “O noapte la Sulina” (Al. Macedonski), “Amintirea unei nopţi” (Julie Fontange), “Noaptea vrăjitoarelor” (Katherine Kurtz), “Nopţile Patriarhului” (Tatiana Niculescu Bran), “Soarele de la miezul nopţii” (Thomas Rosie) sau “Noaptea cu cai albi” (Pavel Vejinov). Volumele pot fi savurate în „Noaptea bibliotecilor”.

Proiect dedicat tinerelor

Campania „Biblioteca se implică în sănătatea adolescentelor” va fi deschisă la miezul nopţii. Adolescentele din Mediaş vor participa la prezentarea Proiectului „Învăţ să previn cancerul de sân” , derulat în colaborare cu Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură”, Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Consiliul Local al Tinerilor. Ele vor fi informate despre organizarea cursurilor de prevenţie a cancerului la sân, despre alimentaţia sănătoasă, lupta cu ţigările şi importanţa sportului. 30 de adolescente vor primi carnete roz şi vor bea un ceai dintr-o cană cu fundiţă, simbolul al luptei împotriva cancerului la sân. În luna noiembrie, ele vor purta la şcoală câte un tricou cu mesajul “Învăţ să previn cancerul la sân”, iar in luna decembrie vor împodobi, la bibliotecă, bradul de Crăciun cu fundiţe roz.

Antonela BARBU | organizator:  „În «Noaptea Bibliotecilor» te întâlneşti cu prietenii să asculţi muzică, să participi la ateliere, să vorbeşti cu rudele de peste ocean, să vizionezi un film, să admiri fotografii şi diapozitive cu peisaje de toamnă, să pictezi, să scrii sau să trimiţi un e-mail. Vom organiza concursuri şi te invităm să citeşti alături de noi!”


Plăcere redescoperită

„Noaptea bibliotecilor” se organizează în fiecare an, la nivel naţional, cu scopul de a revigora mersul la bibliotecă, cititul de plăcere şi nevoia de documentare, în contextul digital al anului 2011, explică Antonela Sofia Barbu. Obiectivele urmărite în cadrul acestui eveniment sunt: gruparea pasionaţilor de carte printr-un eveniment dedicat, familiarizarea tinerilor, elevi sau studenţi, cu accesul şi beneficiile frecventării bibliotecilor, precum şi amplificarea legăturilor dintre bibliotecile reale şi cele virtuale. Acest eveniment este organizat de Asociaţia EXCEDO în parteneriat cu ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Primăria municipiului Mediaş, Direcţia municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaş.


Programul nopţii
  • 18.00 – Deschidere oficială
  • 18.15 – Secţia copii: Lansare de carte: „Lacrima îngerului” - prof. Maria Rus Groza–Cozmescu.
  • 18.15 – CIP – Biblionet: Scrie o carte – Colaborare cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu (scrie o carte cu ajutorul Skype-ului) – copiii din Sibiu vor comunica cu cei din Mediaş şi vor realiza o carte împreună.
  • 18:30 – CIP – Biblionet: Locuri pentru copii – Atelier de lucru de mână – căutam modele în cărţi şi învăţăm să croşetăm un fular
  • 19:00 – Secţia copii: Colţul poveştilor – Castelul din poveşti – oră de lectură şi atelier de desen
  • 19:00 – CIP – Biblionet : Prezentare de carte: Căsuţe din România – atelier de construit căsuţe
  • 19:30 – Secţia copii: Donează o carte: Micii cititori sunt invitaţi să aducă o carte pentru alţi copii şi să o doneze
  • 19:30 – CIP – Biblionet: Cântăreşte şi citeşte  – Ia o carte şi adu alta înapoi !
  • 20:00 – Secţia copii: Abonamente noi pentru copii
  • 20:00 – CIP – Biblionet – Fii frumoasă, CITIND! Campanie de noapte în colaborare cu Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură” şi un salon de frumuseţe – la înscriere vor primi un serviciu gratuit la salon (masaj facial, pensat, fardat)
  • 20:00 – Sala de conferinţe: concert
  • 20:30 – Secţia copii: Noaptea iertării pentru copii
  • 21:30 – CIP – Biblionet: Filmul online de la Bibliotecă: „Nopţi în Rodanthe”
  • 23:00 – CIP – Biblionet: Prezentare proiect
  • 24:00 – CIP – Biblionet: Petrecerea roz cu adolescente – deschiderea campaniei „Biblioteca se implică în sănătatea adolescentelor”
  • 1:00 – CIP – Biblionet: Vorbeşte cu copiii în străinătate pe Skype
  • 2.00 – CIP – Biblionet: Audiţii muzicale: muzică de relaxare
  • 3:00 –  CIP – Biblionet: Vizionare film: Noaptea Bibliotecilor Mediaş
  • 4:00 – Închiderea evenimentului
    Trimite prin e-mail